Hopp til innhold

Høie bekrefter at ikke alle lærere blir beskyttet før skolestart likevel: – De har bløffet lærerne

Alle ansatte i skoler og barnehager skal være beskyttet av vaksiner ved skolestart, sa regjeringen til kommunene tidligere i sommer. Slik blir det ikke, erkjenner helseminister Bent Høie (H).

Guri Melby vil ikkje ta bladet frå munnen om oppfølginga av rapport

VAKSINERING: Kunnskapsminister Guri Melby sendte i juni et signal om at ansatte i skole og barnehage skulle få første vaksinedose innen skolestart. Nå ser det ut til at mange ikke får det likevel.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg synes det blir helt feil prioritering. Vi har vært i feltet fra dag en.

Det sier Ruben Jensen, pedagogisk leder i Sommereng barnehage i Tromsø, om vaksineringen av lærere og barnehageansatte. Jensen var selv heldig og fikk sin første dose i går.

Ruben Jensen, pedagogisk leder i Sommereng barnehage i Tromsø.

FEIL: Pedagogisk leder i Sommereng barnehage, Ruben Jensen, sier det er feil prioritering at alle ansatte i skole og barnehage ikke får første dose før skolestart.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Hva er dine forventninger til det som nå bør og skal skje?

– Jeg forventer at det tas tak i, at vi får litt fart på det, og får ansatte vaksinert, sier Jensen.

Den 22. juni kom kunnskapsminister Guri Melby (V) med beskjeden som mange lærere og ansatte i barnehager og skolefritidsordninger hadde ventet på: De skulle gis forrang i vaksinekøen slik at de kunne møte «beskyttet» på jobb igjen etter sommerferien.

Å være «beskyttet» innebærer at det har gått tre uker fra første dose.

– Vi gir kommunene klar beskjed om å sikre at de ansatte i barnehager og skoler er beskytta før vi starter opp igjen i august, sa Melby til NRK.

Unge må vente

Trass i at signalet fra regjeringen kun innebar en anmodning til kommunene om å omdisponere 10 prosent av vaksinedosene sine, gikk statsråden langt i å slå fast at det ville være vaksiner nok til hele denne gruppen.

– Det skal være nok til at vi får vaksinert alle. Noen er allerede vaksinert gjennom den ordinære vaksinekøen i kommunene, mens andre har fått vaksine fordi de bor i en kommune som har fått ekstra doser på grunn av høyt smittetrykk, sa hun.

Men nå viser det seg at dette ikke holder stikk. Tvert imot vil flere ansatte i skoler og barnehager møte til jobb igjen i august, uten beskyttelse. Nøyaktig hvor mange, er umulig å si nå.

De nye signalene fra regjeringen kommer i et svar på et skriftlig spørsmål som helseminister Bent Høie (H) har sendt Stortinget.

Der viser helseministeren til at det «nylig ble klart» at Norge får færre vaksinedoser enn først antatt i sommer.

– Alle vil derfor ikke være beskyttet (det vil si at det er gått 3 uker fra første dose) før skolestart. Særlig vil det gjelde de yngre ansatte, skriver Høie i svaret til Stortinget.

Bent Høie

UBESKYTTET: Helseminister Bent Høie bekrefter at ikke alle ansatte i skole og barnehage vil være vaksinert innen skolestart.

Foto: Berit Roald / NTB

Der kommer han også med et anslag over hvor mange av de ansatte i skoler og barnehager som ikke hadde fått vaksine ved skoleårets slutt før sommeren.

– Ifølge FHIs beregninger per 22. juni var rundt 31,4 prosent av ansatte i skoler og barnehager vaksinert, men basert på en analyse av vaksinedekning koblet mot yrkeskoder gjenstod fortsatt ca. 180 000 personer, framholder helseministeren.

– Folk er nervøse

Jensen sier han og de andre ansatte i barnehagen må gjøre de samme arbeidsoppgavene, uansett om de har fått vaksine eller ikke.

– Vi må alltid være på nivå med barna og gi de trygghet og nærhet, men det er en enorm usikkerhet blant de ansatte og flere ansatte er ganske nervøse for viruset, sier Jensen.

Leder av Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, Thomas Nordgård, synes tempoet på vaksineringen av lærer og barnehageansatte går for tregt.

– Folk har mistet tålmodigheten for lengst, sier han.

Nordgård er opptatt av smittevern for lærerne, og at deltavarianten skaper utfordringer.

– Lærere og barnehageansatte møter barn og ungdommer rett etter ferien. Hvis man var utsatt før, så er man hvert fall utsatt nå. Det er avgjørende å gjøre noe, og det skulle vært gjort for lenge siden, sier Nordgård.

Thomas Nordgård

UTÅLMODIG: Leder av Utdanningsforbundet i Troms og Finnmark, Thomas Nygård, sier lærere og barnehageansatte har mistet tålmodigheten av å vente på første vaksinedose.

Foto: Petter Strøm / NRK

Skolene åpner 15. august, men barnehagene åpner før det. Derfor mener Nordgård at barnehageansatte bør prioriteres først i vaksineringen.

Vi hører at flere kommuner har vaksinedoser til overs. Vil dere oppfordre medlemmene til å møte opp til Drop-in-vaksinering?

– Vi har medlemmer som ikke trenger å oppfordres. De vil ha vaksinen. Utfordringen er at den ikke er tilgjengelige enkelte steder, sier han.

– Luftslott

Det var Arbeiderpartiets utdanningspolitiker Torstein Tvedt Solberg som sendte spørsmålet til regjeringen. Han reagerer kraftig på svaret.

– Dette var å bløffe lærerne, sier Solberg og sikter til justeringen i vaksineprioritering som regjeringen presenterte i juni. Det er veldig skuffende og avslører at det regjeringen lovet var et luftslott, sier Solberg.

Han mener svaret fra helseministeren viser at regjeringen ikke hadde noen særlig tro på at de nye reglene skulle ha noen særlig effekt.

Stortingets muntlig spørretime

BLØFF: Utdanningspolitiker i Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg, sier regjeringen har bløffet lærerne.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Dette bekrefter det jeg og Arbeiderpartiet var bekymret for. Det eneste regjeringen gjorde, var å si at kommuner som ønsket det, kunne åpne for dette. Vi ønsket å gjøre dette nasjonalt, gjennom vaksineringsplanen, sier Solberg.

– Nitrist sak

Nordgård trekker frem at vaksineringen går tregere i Troms og Finnmark, enn sør i landet. Dette rammer også lærerne.

– Dette er en nitrist sak i utgangspunktet, men i Troms og Finnmark er det mer provoserende faktorer. For det første har ikke alle kommuner prioritert lærere og for det andre har de begynt med drop-in i sør. Når samtidig flere i Troms og Finnmark står uten første dose til september-oktober, blir man provosert, sier han.

Solberg mener de ulike mutasjonene til koronaviruset gjør det ekstra viktig å vaksinere yrkesgruppene som tar seg av barn og unge. Det er som kjent foreløpig ikke lagt opp til at mindreårige skal vaksineres.

– De ansatte i skole, barnehage og SFO har ikke den samme muligheten som andre til å gjemme seg bak masker eller pleksiglass. Utviklingen med Delta-varianten bekrefter at disse gruppene burde ha blitt prioritert – ikke minst for å få til en mest mulig normal skolestart, sier han.

Ikke noe nytt

I Helse- og omsorgsdepartementet svarer de følgende til kritikken fra Ap og Utdanningsforbundet:

– Det Solberg trekker opp nå er ikke noe nytt. Regjeringen valgte i juni å gi kommunene mulighet til å prioritere lærere og barnehageansatte i etterkant av opplysninger om reduserte vaksineleveranser, fordi vi så at vaksineringen av hele befolkningen ville ta lenger tid enn først antatt, skriver statssekretær Erlend Svardal Bøe i en e-post til NRK.

Han understreker at regjeringen «justerte prioriteringen» slik at flest mulig av de ansatte i skole, barnehage og SFO kan være beskyttet ved skolestart.

– Det er viktig at vi får en så tilnærmet normal og god start etter sommerferien som mulig, skriver Bøe.

Bøe skriver at regjeringen gikk ut med oppfordring til kommunene om å kunne prioritere denne gruppen etter at de er ferdige med å vaksinere helsepersonell og risikogruppene.

– Uten oppfordringen fra regjeringen, så ville det nok ha vært færre ansatte i skoler og barnehager som ville vært vaksinert inne skolestart.

– Men er det ikke passivt av dere å peke på kommunene? Dette kunne dere bestemt på egenhånd?

– Nei, men regjeringen har prioritert risikogrupper som er utsatt for sykdom og død, deretter helsepersonell og Folkehelseinstituttet har jo gjort en faglig vurdering der de tidligere i vår kom fram til at lærerne ikke skulle prioriteres, sier Bøe og at de ikke kommer til å overprøve kommunene.

– Kommunene bestemmer selv hvordan de vil følge den oppfordringen. Jeg vil oppfordre kommunene til å følge oppfordringen. Men dette er ikke et pålegg fra regjeringen, men en tydelig oppfordring om å prioritere ansatte i skoler og barnehager.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger