Widerøe frakter daglig 11.000 passasjerer fra 42 flyplasser i Norge og Europa fordelt på rundt 400 avganger.
Ved flere norske småflyplasser utgjør Widerøe hele eller mesteparten av flytilbudet, og reisende må dermed finne andre alternativer.
– Fra de største flyplassene vil det kunne være andre flyalternativer, men veldig mye av Widerøes trafikk er fra steder hvor vi er de eneste som flyr. Der blir bakketransport og egne transportmidler alternativet, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.
Kommunikasjonsdirektøren sier at mange passasjerer i distriktene får problemer med å reise til sykehus, og mener at streiken kan utgjøre en fare for liv og helse.
– Svært mange av de som reiser med oss, reiser fordi de skal til behandling – såkalte helsereiser. Derfor er det mange nå som ikke får den behandlingen og oppfølgingen de trenger, sier han.
- Se video: Rolf Solvoll må kjøre 7–8 timer fra Bodø til Andøya på grunn av streiken, men har forståelse for de streikende.
– Befolkningen i Nord-Norge er totalt avhengig av at Widerøe er på vingene, sier en av passasjerene NRK har snakket med i Bodø.
Forhandler om pensjon
Bakgrunnen for streiken er at de kabinansatte krever innflytelse over sin egen pensjonsordning. Kravet er å få medbestemmelse over pensjonsordningen på lik linje med pilotene i Widerøe.
Forhandlingsleder Lars-Petter Larsen i Parat.
Foto: Parat– I dag er det kun piloter som har forhandlingsrett på pensjonsordningen. Det betyr at det er 1.000 andre ansatte i Widerøe som ikke har noe de skulle ha sagt på en fremtidig pensjonsordning, sier forhandlingsleder i Parat Lars-Petter Larsen til NRK.
Meklingen ble brutt like før klokken 3 natt til onsdag.
– Vi beklager på det sterkeste at våre reisende rammes av konflikten, men vi har ingen andre sanksjonsmidler enn streik når arbeidsgiver bare avviser våre krav, sier Larsen.
– Uforståelig
Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe sier at han er «sjokkert» over at de kabinansatte valgte å gå ut i streik.
– Europas best betalte kabinansatte streiker, og det er helt uforståelig for oss. Vi har tilbudt et oppgjør som sikrer at både vilkår og pensjonsnivå for kabinansatte forblir like bra som i dag, og vi tilbyr en sikring mot at dette blir endret fram til 2017, men dette er blitt avvist, sier Kongsteien til NRK.
Han mener at ledelsen har strukket seg langt i forsøket på å komme til enighet med de ansatte.
– Dessverre står nå samtlige av Widerøes fly, og det betyr at 11.000 mennesker ikke kommer seg av gårde, sier Kongsteien.
- Se videointervju med Kongsteien her:
VIDEO: Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe om streiken.
– Håper de kan ta til fornuft
Lars-Petter Larsen i Parat vedgår at de er blitt tilbudt en midlertidig forhandlingsrett fram til 2017.
– Men i samme avtaleforslag vil forhandlingsretten opphøre helt og fullstendig fra 1. januar 2017. Det betyr at pensjonsordningen til de kabinansatte er helt fredløs igjen og ensidig kan endres av arbeidsgiver. Det kan ikke vi akseptere for fremtiden, sier han.
Han beklager at passasjerene nå blir rammet, men legger ansvaret på ledelsen i selskapet.
– Jeg håper at arbeidsgiversiden, ved selskapet selv og eierne, kan ta litt til fornuft. Det at kabinansatte kan få en forhandlingsrett koster ingenting, sier han.
Skuffet
Leder i Widerøes kabinforening, Kari Onarheim, sier hun er skuffet over det hun mener er manglende forhandlingsvilje fra selskapet.
– Kravene i årets oppgjør tar hensyn til selskapets økonomi og konkurransekraft. Konflikten handler ikke om penger, men om at selskapet ikke tar oss på alvor, sier Onarheim ifølge NTB.
Fredag ble det kjent at SAS har solgt Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.
Tvillingbrørne Mantas og Tomas Juodziunas fra Litauen jobber i selskapet Parker Maritime og kommer seg ikke av gårde fra Florø lufthavn onsdag morgen som følge av streiken.
Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRKFlere avlyste avganger ved Bodø lufthavn onsdag morgen som følge av streiken.
Foto: Martin Steinholt / NRK- Les også:
- Les også: