Widerøe er solgt

Flyselskapet Widerøe er solgt. Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune kommer inn på eiersiden.

Representanter for de tre eierne uttaler seg

VIDEO: Kriserammede SAS har lenge prøvd å selge Widerøe som en del av redningsplanen og for å skaffe de pengene som trengs for å få planen i havn.

Widerøe-kjøpere

Representanter for de tre kjøperne av Widerøe rett etter børsmeldingen om at SAS selger flyselskapet Widerøe. Fra venstre: Leif Øverland, administrerende direktør i Fjord 1, adm.dir. Brynjar Forbergskog ved Torghatten ASA og administrerende direktør i Widerøe, Lars Kobberstad.

Foto: Peter Svaar/NRK

Det skriver SAS i en børsmelding. SAS vil fremdeles eie 20 prosent av selskapet.

– SAS-konsernet har i dag undertegnet en avtale om salg av 80 prosent av aksjebeholdningen i Widerøes Flyveselskap AS til en investorgruppe bestående av Torghatten, Fjord1 og Nordland fylkeskommune. SAS kommer til å beholde 20 prosent av aksjene i Widerøe men har som mål å avhende hele eierskapet i Widerøe i løpet av 2016, heter det i meldingen fra selskapet.

– Ikke konsekvenser for passasjerer

Torghatten ASA er majoritetsaksjonær med en andel på 51 prosent i det nye eierselskapet som kjøper Widerøe-aksjene. Fjord1 eier 34 prosent av selskapet, som har fått navnet WF Holding, mens Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene.

Torghatten er et av de ledende transportkonsern i Norge, med rundt 3000 ansatte, mens Fjord1 er Norges største rederi med rundt 1100 ansatte.

– Målet for Widerøe er at dette ikke skal få noen konsekvenser for passasjerene og heller ikke de ansatte at vi har fått nye eiere, sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, til NRK.

Kriserammede SAS har solgt Widerøe som en del av redningsplanen og for å skaffe de pengene som trengs for å få planen i havn.

– Dette var et salg som måtte skje for at SAS skulle forbedre sin finansielle situasjon, sier Kongsteien.

– Planen er at SAS i fremtiden også skal selge ut de siste 20 prosentene.

To milliarder

Salget av Widerøe vil gi SAS rundt to milliarder svenske kroner, og er et viktig steg i forbedringen av SAS sin finansiell posisjon, inkludert en reduksjon av SAS' gjeldsgrad.

Som en del av transaksjonen vil SAS selge syv Dash Q400 fly til Widerøe, fly som Widerøe nå leier av SAS. Lånene koblet til disse flyene vil bli overført til Widerøe.

Totalt kan SAS få rundt 2,3 milliarder ved full avhending i 2016, står det i børsmeldingen.

– Det er i samsvar med vår strategi om å bygge et langsiktig finansielt sterkt SAS, sier konsernsjef i SAS, Rickard Gustafsson i meldingen.

Ansatte kan bli eiere

Torghatten-sjef Brynjar Forbergskog håper Widerøe-ansatte nå vil være med på å investere i sin egen arbeidsgiver.

– Ansatte-eierskap har vi stor tro på og håper mange vil benytte muligheten når Widerøe kommer tilbake på norske hender, sier Forbergskog i en pressemelding.

Han har tidligere vært med som investor da Norwegian startet, og han har vært styreleder i flyselskapet.

Fjord1 påpeker i den samme pressemeldingen at kjernevirksomheten deres er sammenfallende med Widerøes: «Å få folk trygt fram i tide i all slags vær».

– Vi skal ta det beste av vår kompetanse og gi gode reiseopplevelser til luftfarten – og ta det beste fra Widerøe, sier administrerende direktør Leif Øverland.