Ellingsen som sitter på Stortinget fra Nordland, har også tidligere bedt om ny gransking av den verste ulykken som har rammet Forsvaret i fredstid, men dette er blitt avvist av Forsvaret.
Nå mener han at de pårørende må få svar:
– De ubesvarte spørsmålene er grunn nok til at saken blir tatt opp igjen. Alt som kan gi på overlevende og pårørende større innsikt, er av det gode, sier han.
RESPEKT: Fakta må på bordet om Vassdalen, mener Jan Arild Ellingsen (Frp).
Foto: David Vojislav Krekling / NRK– I respekt for dem som døde og for de etterlatte, så bør vi snart få klarhet i hva som egentlig gikk galt 5. mars 1986, sier Ellingsen.
Ellingsen anklaget Forsvaret for kameraderi etter at beskyldninger om uaktsomhet og/eller tjenesteforsømmelse ble lagt bort under den første granskingen året etter ulykken. Daværende forsvarssjef Fredrik Bull-Hansen mente det ikke var behov for å straffeforfølge noen.
OVERLEVENDE VIL VITE: Eivind Hovin og Stein Gunnar Frostrud var befal i Vassdalen da 16 av medsoldatene omkom. De har ubesvarte spørsmål, 30 år etter.
Foto: NRKHadde blitt advart
5. mars 1986 mistet 16 vernepliktige soldater livet under forberedelsene til Nato-øvelsen Anchor Express i et fryktelig uvær. Et stort skred feide med seg 31 soldater og flere beltevogner i den trange Vassdalen, nord for Narvik.
Skredeksperter hadde i forkant advart mot området, men ingeniørtroppen ble likevel sendt inn for å grave ut en beltevogntrasé.
Troppsledelsen hadde i flere timer forsøkt å få lov til å trekke seg ut av det rasfarlige området, men hadde ikke fått gehør for det av øvingsledelsen.
Overlevende befal, pårørende og flere av soldatene har nå, 30 år etter ulykken, bedt om at det må gjennomføres en ny gransking fordi de mener at opplysninger er holdt tilbake.
Etterlyser ansvar
Arne Pran mener det ble utvist grov svikt fra offisershold i 1986.
Foto: NRKDe har fått støtte av daværende sjef for Brigaden Nord-Norge, Arne Pran, som har bedt om at de pårørende må få svar. Pran tok etter ulykken på seg all skyld, men sier at det var flere som burde stått fram.
Pran kaller de som tiet for feige:
.Mor til en av de omkomne, Birgit Marskar Larsen vil ha sannheten på bordet.
Foto: Bjørn Erik Rygg LundeÅret etter ulykken fikk øvelseslederen, generalmajor Martin Vadset, og flere andre offiserer sterk kritikk for feilvurderinger i forkant av ulykken av granskingskommisjon. Vadset avviste kritikken, og politiet henla saken mot offiserene i mars 1987.
Troppsledelsen var tidligere i år tilbake i Vassdalen, og de sier at de er bitre på øvingsledelsen som de mener ikke fortalte det de visste til den første granskingskommisjonen.