Hopp til innhold

Krever ny gransking av Vassdal-ulykken som tok 16 unge liv

Birgit Marskar Larsen mistet sin 19-årige sønn i skredulykken i Vassdalen for 30 år siden. Hun mener Forsvaret fortsatt holder tilbake opplysninger. Nå får hun støtte av brigadesjefen.

Birgit Marskar Larsen ved bilde av sønnen Arne Mikal Marskar Larsen

KREVER Å FÅ VITE SANNHETEN: Birgit Marskar Larsen vil ha ny gransking av hva som egentlig skjedde da sønnen Arne Mikal og 15 andre unge soldater ble tatt av snøskred i Vassdalen under Nato-øvelsen Anchor Express i 1986.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Arne Mikal Marskar Larsen mistet livet i Vassdal-ulykken

BLE TATT AV RASET: Arne Mikal Marskar Larsen mistet livet i Vassdal-ulykken.

Foto: Forsvaret

Birgit Marskar Larsen mener det er på tide at sannheten kommer fram, og vil ha en ny gransking av ulykken.

– Forsvarets feilvurderinger tok livet av 16 unge gutter. En av dem var min sønn, Arne Mikal. Det er 30 år siden, men vet vi ennå ikke riktig hva som skjedde, sier hun.

Larsen mener at Forsvaret har holdt tilbake viktige opplysninger, og at ingen er blitt stilt til ansvar.

– Det er fortsatt en skandale, sier hun.

Støtte fra brigadesjefen

Arne Pran glemmer aldri Vassdalen-ulykken

Arne Pran er den som tok på seg ansvaret for ulykken i Vassdalen.

Foto: Arne Flaaten, Forsvarets Forum

Arne Pran var sjef for Brigade Nord og tok på seg alt ansvar for ulykken i Vassdalen tilbake i 1986. Nå støtter han de pårørende som ønsker en ny gransking.

– Viktige opplysninger har ennå ikke kommet frem. En ny og uavhengig gransking ville fått belyst dette, sier Pran.

Han sier at en eventuell ny gransking vil være positiv dersom det kan gi svar til de pårørende, men advarer også om at en ny gransking ikke bare må bli et slag i luften som gir de pårørende en masse påminnelser.

Vil ha rettferdighet

Mor til Arne Marskar Larsen glemmer heller ikke, og nå vil hun ha svar. Hun mener det spiller liten rolle at det har gått 30 år.

Hun forteller om sorgen som aldri blir borte, og at smerten blir forsterket ved at ingen har blitt stilt til ansvar.

– Det er ikke for sent. En ny gransking vil gi rettferdighet for de døde, og en oppreising for dem som overlevde ulykken, sier Birgit Marskar Larsen.

Hun forteller at pårørende ble utsatt for et ganske stort press etter ulykken.

– Det virket som om det viktigste var å opprettholde Forsvarets ære og stolthet, ikke å finne ut hva som egentlig skjedde. Det var vondt, siden det var åpenbart at noen burde blitt stilt strafferettslig til ansvar, mener hun.

Vassdal-ulykken

16 mennesker mistet livet i Vassdal-ulykken for 30 år siden. Her fra letearbeidet ved rasstedet.

Foto: Laurvik, Henrik / NTB scanpix

Vil ha svar

Etter ulykken påpekte både politiet og Generaladvokaten at flere navngitte offiserer hadde begått grove pliktbrudd i forkant av ulykken. Det ble likevel ikke reist tiltale eller reagert på andre måter.

– Det er fortsatt uklarheter. Hvem sviktet, og hvem blandet seg opp i etterforskning og granskingen slik at ingen ble tiltalt? Det er snart på tide at vi får vite, krever Larsen.

– Lærte mye av ulykken

Øvelsesleder var generalmajor Martin Vadset. I juli 1986 fikk både han og flere andre offiserer sterk kritikk for feilvurderinger i forkant av ulykken av en granskingskommisjon. Vadset avviste kritikken, og politiet henla saken mot offiserene i mars 1987.

Martin Vadset ønsker i dag ikke å uttale seg om Vassdal-ulykken til NRK.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at Forsvaret lærte mye av ulykken i Vassdalen og har endret på sikkerhetsreglementet.

Hun ønsker ikke å ta stilling til om ulykken bør granskes eller undersøkes på nytt.

De beordret soldatene inn i den rasfarlige Vassdalen en skjebnesvanger marsdag for 30 år siden. 16 unge menn mistet livet. I dag sliter troppsbefalet med skyldfølelse. Samtidig tar de et kraftig oppgjør med sine overordnede som de mener aldri ble stilt til ansvar.

AKTUELT NÅ