Hopp til innhold

Flere tusen demonstrerte mot ekstremisme i Oslo

Flere tusen mennesker deltok i en storstilt markering mot islamsk ekstremisme i Oslo i ettermiddag og kveld. Toppolitikerne deltok sammen med Islamske og kristne religiøse ledere og vanlige mennesker.

Folkemengden fylte hele Grønlands torg da demonstrasjonen startet klokken 17. Folk hadde også samlet seg i sidegatene, og arrangørene anslo at mellom 1500 og 2000 mennesker deltok der.

Mange sluttet seg til demonstrasjonen ved Stortinget, og det anslås at minst 5000 mennesker samlet seg på Eidsvolds plass.

Det ble holdt flere appeller på Grønlands torg før folkemengden beveget seg mot Stortinget. Hittil har alt gått rolig for seg på demonstrasjonen, men av dem som holdt appell, konvertitten Yousef Bartho Assidiq, kunne fortelle at han ble spyttet på av medlemmer av Profetens Ummah da han kom til Oslo sentrum i dag.

– Sprer hat

– VI har tatt tilbake byen fra rasistene og nazistene. Nå skal vi ta den tilbake fra grupper som Profetens Umma, som sprer har i byen vår, sa Assidiq i sin appell på Grønlands torg.

Profetens Ummah har uttrykt støtte til IS, som har erobret store landområder i Syria og Irak.

Erna Solberg talte mot ekstremisme foran Stortinget i forbindelse med en bred demonstrasjon mot IS (Den islamske stat) og Profetens Ummah.

VIDEO: Utdrag fra Erna Solbergs appell

Blant dem som holdt appeller under samlingen på Grønlands torg var blant andre Thair Mahmood, ekspert på radikalisering, Bhase Musse, leder for Somalisk Nettverk, Abu Bakr Al Sadiq, talsmann for Minhaj ul-Quran-moskeen, Akhtar Chaudhry, SV-politiker, Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM, Ann Elin Ayah, blogger, og Mansor Hikmat i Rådet for det irakiske samfunnet i Norge.

Til Stortinget

Demonstrantene gikk fra Grønlands torg til Stortinget, der enda flere sluttet seg til. Her var det også en rekke appeller, og både statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre står på talerlisten. Også flere andre politikere skal holde appell her.

Det er unge muslimer som har tatt initiativ til demonstrasjonen mot IS (Den islamske staten) og den norske gruppen Profetens Ummah, som har uttrykt støtte til de brutale metodene IS bruker i Irak og Syria.

SV-leder Audun Lysbakken kaller arrangementet en maktdemonstrasjon, sin viser at Profetens Ummah er et helt marginalt fenomen i Norge.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum synes det er flott å være med på en markering mot terror der alle partier og mange religiøse grupper står sammen.

– Viser at vi bryr oss

Norskkurdiske Ciwan Maksut Can kom så å si direkte til demonstrasjonen i Oslo fra Syria, der han har bidratt i hjelpearbeidet for yazidier som har flyktet fra IS i Irak.

– Da jeg var i Syria følge jeg at jeg var langt fra Norge, men med denne demonstrasjonen føler jeg at jeg fortsatt hjelper dem. Vi viser at vi bryr oss, sier han til NTB.

Han mener at IS ikke bare er en trussel mot kurdere og andre muslimer, men mot hele verden.

– Du snakker løgn

Til stormende applaus fikk 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussein gitt klare meldinger til den ytterliggående norske islamisten Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller.

– Ubadyullah: Du forteller ikke Norge noe annet enn løgn!

Hun la til at hun heller vil kalle hans gruppe for «Djevelens Ummah» og at de har misforstått islam.

Al-Hussein er en av initiativtakerne bak demonstrasjonen, som ikke bare samlet muslimer og minoritetsledere, men også ikke-muslimske nordmenn og toppolitikere. Til dem hadde Al-Hussein enda en bønn:

– Det er viktig for det norske samfunnet å få se forskjellen mellom normale muslimer og folk som kaller seg muslimer, men er helt uten muslimske holdninger, sa hun i sin appell foran Stortinget.

Sian-medlemmer bortvist

Operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt opplyser til NRK.no at to medlemmer av organisasjonen Sian, Stopp islamiseringen av Norge, ble bortvist fra Grønlands torg under demonstrasjonen der. Dette var et rent forebyggende tiltak for å hindre bråk, og det var helt udramatisk, sier Belle.

Også en annen person ble bortvist fra stedet som et forebyggende tiltak. Det var en tidligere voldsdømt mann som politiet ikke ønsket skulle være til stede under demonstrasjonen.

Saken blir oppdatert

LES OGSÅ: «Alle» står opp mot ekstremismen

LES OGSÅ: – Vi vil vise vår avsky for IS og det de står for

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger