NRK Meny
Normal

– Vi vil vise vår avsky for IS og det de står for

– Det vi har vært vitne til i Irak og Syria er umenneskelig og vi fordømmer det. Derfor stiller vi på demonstrasjonen i Oslo i ettermiddag, sier generalsekretæren i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar.

Mehtab Afsar

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge sier norske muslimer er forferdet over terroren IS står bak.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I ettermiddag er det tillyst en stordemonstrasjon arrangert av muslimer mot Profetens Ummah og IS (Den islamske staten). Arrangementet er en reaksjon på at en talsmann for den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah blant annet sa at han er tilhenger av fremgangsmåten til den Islamske stat (IS) i Syria og Irak.

Til VG sa Profetens Ummah-talsmannen at han mener det er greit å halshogge personer som er i krig med islam.

Markering mot IS

På lørdag var det demonstrasjoner mot IS i Bergen.

Foto: Kjartan Lægreid / NRK

Mandag morgen har flere enn 2000 personer skrevet på arrangørens Facebook-side at de skal være med ut i gatene i dag. Også statsminister Erna Solberg kommer, hun skal holde appell.

– Umenneskelig

Islamsk Råd Norge har fått kritikk for å ha vært for vage i sine uttalelser om Profetens Ummah, men det er en kritikk Mehtab Afsar sterkt tilbakeviser.

– Det har vært skapt et inntrykk av at Islamsk Råd er tvetydig, det mener jeg er feil. Vi har i alle år fordømt denne typer handlinger. Det som skjer i Syria og Irak er umenneskelig og det er viktig å markere avstand til slike overgrep.

Generalsekretæren mener at både IS og deres sympatisører prøver å bruke en islamsk argumentasjon, men sier at nok er nok.

– Vi tar klar avstand fra og fordømmer det de står for, men det er viktig at arbeidet ikke stopper når demonstrasjonen er slutt klokka 19 i dag.

Han sier det er mange som ikke har noen plan eller tiltak for hva som skal gjøres etter dagens markering.

– Vi i Islamsk Råd Norge har vært i dialog med mennesker i det ekstreme miljøet i snart tre år og har sett gode resultater av det, sier Afsar til NRK.

Rådet har også invitert statsminister Erna Solberg (H) og muslimske religiøse ledere og imamer over hele landet til et møte hvor målet er å utforme et felles opprop mot terrorisme og ekstremisme.

Vil hindre rekruttering

Han sier de har jobbet både med å få folk ut av disse miljøene og å forebygge ny rekruttering.

– Vi bruker dialog som metode. Vi møter dem, snakker med dem og konfronterer dem. Hvis de bruker islamsk terminologi, bruker vi den samme terminologien for å forklare dem at det de står for ikke er islamsk.

–Prøver dere å få dem til å forstå at det de står for er vranglære?

– Jeg har aldri forstått en islam som tillater halshugging og korsfestelse av sivile, uskyldige mennesker. Det er ikke islam, hvor har de fått dette fra?, spør han.

– Men er de da egentlig muslimer, når de, ifølge deg, tror på noe som ikke er islam?

– Jeg har ikke noe mandat til å si hvem som er muslim eller ikke, jeg involverer meg ikke i slike debatter. Det de støtter er uislamsk, men jeg har ikke mandat til å si at de ikke er muslimer. Man kan være muslim, men samtidig forfekte uislamske handlinger, svarer han.

Roser initiativet

Afsar sier han ikke syns det er formålstjenlig å sette merkelapper på andre og kalle dem fanatikere. Han sier at dialogen er viktigere og at det er nødvendig å møte disse menneskene og å snakke med dem.

Samtidig mener generalsekretæren at det er viktig å støtte opp under demonstrasjonene som skal arrangeres i dag.

– Vi ønsker å vise avsky for overgrepene mot sivilbefolkningen og minoritetene i Syria og Irak. Jeg vil rose den muslimske ungdommen som tok initiativ til denne demonstrasjonen. Vi er stolte over dette initiativet fra grasrota, sier han.

Afsar forteller at Islamsk Råd har bidratt både praktisk og økonomisk til demonstrasjonen.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger