Hopp til innhold

Støre: – Kan akseptere at Listhaug får nytt departement

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for at Sylvi Listhaug (Frp) kan fortsette i regjeringen, dersom Erna Solberg (H) flytter henne til et nytt departement. Også KrF og Sp antyder at det kan være en løsning de vil være fornøyde med.

Ap-leder Jonas Gahr Støre i Kristiansand

NY LØSNING: Jonas Gahr Støre var lørdag i Kristiansand. Nå lanserer han en løsning for hvordan Erna Solberg (H) kan beholde Sylvi Listhaug (Frp) i regjering, uavhengig av hva KrF lander på.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Arbeiderpartiet støtter et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug som justisminister. Det er justis- og beredskapsministeren som har opptrådt på en måte som vi mener ikke er forenelig med tillit, sier Støre til NRK.

Han understreker at statsminister Erna Solberg (H) står fritt til å flytte rundt på sine statsråder.

– Så hvis hun får en annen statsrådspost, da vil dere akseptere det?

– Ja, det vil vi gjøre. Skulle det skje før tirsdag, er hun ikke lenger justisminister. Da er det ikke grunnlag for mistilliten, svarer Støre.

KrF avgjør

Senterpartiet har også åpnet for at Listhaug kan få fortsette i et annet departement, og lørdag ettermiddag uttaler KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten at «det hadde vært en fordel» om Listhaug fikk en annen post i regjeringen før mistillitsspørsmålet behandles mandag.

– Jeg vil ikke spekulere i KrFs videre håndtering som avklares mandag. Men det vil uansett være en helt annen politisk situasjon i Stortinget på tirsdag om Listhaug da sitter med et annet ansvarsområde enn hun har i dag, skriver han i en sms til Aftenposten.

Hareide ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor NRK, og henviser til smsen han sendte til Aftenposten.

KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som tidligere har oppfordret Listhaug til å gå av, støtter også Støres forslag:

– Det kan absolutt være en mulig løsning. Dette kan være statsministerens mulighet til selv å løse opp i en alvorlig situasjon, skriver Bekkevold i en tekstmelding til NTB.

Ber Erna vurdere

Støre vil ikke si om han tror det er sannsynlig at Solberg vil løse saken på denne måten.

– Men det er noe Solberg kan tenke på, sier han til NRK.

Statsminister Erna Solberg (H) har foreløpig ikke svart på spørsmål om hvorvidt det er aktuelt å flytte Listhaug til et annet departement.

Da NRK møtte henne tidligere på lørdag, før Støres uttalelse, sa hun følgende om bråket rundt Listhaug:

– Jeg har ikke noe mer å si enn i går. Sylvi Listhaug har bedt om unnskyldning, og Stortinget har vedtatt kritikk. Jeg har ikke flere kommentarer til situasjonen.

Solberg har tidligere varslet at hun vil kommentere mistillitsforslaget først i stortingssalen tirsdag.

Jonas Gahr Støre

Snakket på seg mistillit

Tidligere denne uken måtte Sylvi Listhaug (Frp) be om unnskyldning for Stortinget, etter et omstridt Facebook-innlegg. Samme dag vedtok Stortinget å gi justisministeren sterk kritikk for innlegget.

Men unnskyldningen satt langt inne, og måten Listhaug svarte på fikk Arbeiderpartiet og flere andre partier til å stille seg bak Rødts forslag om mistillit til Listhaug.

Stortinget skal stemme over mistillitsforslaget tirsdag formiddag. Dersom KrF bestemmer seg for å støtte forslaget, vil det få flertall. Hvis det skjer, er Listhaug ferdig som justisminister og statsministeren kan stille kabinettsspørsmål.

Siv Jensen i NRK-intervju om Listhaug-bråket lørdag: – Jeg har full tillit til Sylvi Listhaug og jobben hun gjør.

AKTUELT NÅ