NRK Meny
Normal

– Dommerne vil glemme alt

Aktor i Skøyendrap-saken mener det er helt avgjørende at knivbeviset blir undersøkt på nytt for at dommerne skal kunne avsi dom. Forsvarer derimot mener dommerne vil glemme alt dersom saken utsettes.

Knut Lindboe

Forsvarer Knut Lindboe mener det er uholdbart for hans klient å vente lenger. Han hevder saken også er så komplisert at dommerne ikke vil huske alt som har blitt sagt i retten dersom rettssaken utsettes ytterligere.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Kripos har på oppdrag fra påtalemyndigheten kontaktet to eksperter ved det kriminaltekniske institutt i Nederland, som har sagt seg villige til å kvalitetssikre de tyske kriminalteknikernes undersøkelse av fruktkniven, som ble funnet hjemme hos tiltalte.

De tyske kriminalteknikerne, med Micahel Braune i spissen, kom til konklusjonen at fruktkniven med størst mulig grad av sannsynlighet er kniven ble brukt til å drepe Vegard Bjerck i garasjeanlegget på Skøyen i 2008.

Dette er aktoratets viktigste bevis mot drapstiltalte.

Den tyske analysen har imidlertid blitt bestridt både av andre rettsteknikere og en anatomiprofessor.

Vil ta tid å undersøke

– Vi står overfor en meget alvorlig sak, og innhentingen av flere bevis vil øke sannsynligheten for at retten kan treffe en avgjørelse som er riktig, enten de finner tiltalte skyldig eller ikke, sa aktor Svein Holden i Oslo tingrett onsdag.

Men en ny undersøkelse vil ta tid. Dersom retten ønsker en ny vurdering av om fruktkniven kan være drapsvåpenet, må rettssaken utesettes til 5. desember.

Det er uholdbart, ifølge forsvarer Knut Lindboe.

– Det er en kjempebelsatning for tiltalte. Han har hatt saken hengende over seg i tre år, og nå ønsker han endelig å få en avgjørelse, sier Lindboe.

Vil heller fortsette der de slapp

Forsvarer understrektet i Oslo tingrett onsdag at hans klient heller ville fortsette der rettssaken slapp 12. oktober, etter å ha pågått en og en halv uke.

Da ble saken utsatt på ubestemt tid fordi de sakkyndige var uenige om aktors hovedbevis. Det var dommerne som tok initiativ til å utsette saken, slik at aktoratet fikk tid til å lete etter nye eksperter som kunne undersøke kniven, men tiltalte anket.

– Dersom saken utsettes til 5. desember vil det gå cirka ti uker fra bevisene ble ført til retten skal avsi en dom. Det er altfor lenge, sier han.

Han begrunner det med at saken er veldig komplisert, med mange fakta som er vanskelig å forstå, og ikke minst, vanskelig å huske.

Lindboe viser til at saken har blitt etterforsket i flere år, over 200 vitner er avhørt og 2400 sider med dokumenter er skrevet.

(Saken fortsetter under bildet)

Fruktkniv

En kopi av fruktkniven, som politiet mener er drapsvåpenet.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Helt avgjørende

Aktor, Svein Holden, argumenterte imidlertid i retten onsdag for at det er helt avgjørende for dom i saken at de tyske kriminalteknikernes tre måneder lange undersøkelse ble gått etter i sømmene av nederlenderne.

– Det ville være helt oppsiktsvekkende dersom forsvarersiden ikke ønsker å opplyse bedre for beviset, sier Holden.

Han legger til at det ville forbause ham om også retten kan leve videre med å ikke ville vite mer om aktoratets hovedbevis i saken.

Påtalemyndigheten argumenterte derfor for at saken burde utsettes i to måneder, til 5. desember, slik at de kunne fortsette rettsaken da, men med en ny ekspertuttalelse til grunn.

Et spørsmål om habilitet

Forsvareren var også skeptisk til å bruke de nederlanske krimteknikerne som eksperter i saken, og hevder de er kolleger av tyske Michael Braune, som utførte analysen av kniven ved det tyske kriminaltekniske institutt.

Han trakk også fram at de tilhører samme europeiske faggruppe for kriminalteknikere.

Svein Holden

Aktor Svein Holden sier det er forbausende at forsvarer ikke ønsker at saken skal belyses mer.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Om det ikke er noen formell binding, så viser dette at de ikke er helt uavhengige, sier Lindboe.

Mulig utskifting av aktor og dommere

Retten skal avsi sin kjennelse om saken skal utsettes eller ikke klokka 15 i ettermiddag.

Dersom de blir enige om en tredje mulighet, at rettssaken skal starte på nytt på nyåret, så må trolig dommerne byttes ut med nye.

Også aktor Svein Holden må i så fall byttes ut fordi han skal være aktor i rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik, som etter planen skal starte til våren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger