Hopp til innhold

Stoltenberg: – Det var krevende å holde på Nato-hemmeligheten

Jens Stoltenberg forteller om et par vanskelige måneder da han skulle late som ingenting og fortsette som Ap-leder - mens han visste at han egentlig skulle bli ny Nato-sjef. – Jeg har alltid lyst til å fortelle hemmeligheter, sier Stoltenberg til NRK.

Jens Stoltenberg forteller om et par vanskelige måneder da han skulle late som ingenting og fortsette som AP-leder - mens han visste at han egentlig skulle bli ny NATO-sjef. – Jeg har alltid lyst til å fortelle hemmeligheter, sier Stoltenberg til NRK.

Det er et av problemet med å ha hemmeligheter - å ikke få lov til å fortelle dem, forteller Stoltenberg.

Lørdag holdt Jens Stoltenberg en pressekonferanse i forbindelse med sin bok «Min historie» på Gyldendal-huset i Oslo.

I et intervju med NRK etter pressekonferansen forteller den nåværende Nato-sjefen om hvor vanskelig det var å holde på hemmeligheten om at han skulle gi seg med norsk politikk og tre inn i en ny internasjonal lederrolle.

– Det var veldig krevende, for det var svære politiske prosesser i mange hovedsteder i Nato – Washington, Berlin, London, forteller han.

Alt dette skulle pågå i full hemmelighet samtidig som Stoltenberg skulle fortsette som Arbeiderparti-leder og FNs klimarådgiver.

– Men det fungerte ganske bra. Vi greide å holde det skjult veldig lenge, og fikk det meste på plass før det sprakk og ble offentlig kjent, sier Stoltenberg.

Ville fortsette i norsk politikk

Stoltenberg har offisielt vært Nato-sjef siden 1. oktober 2014. Nyheten om at han skulle overta etter Anders Fogh Rasmussens som generalsekretær ble offentliggjort av Nato 28. mars samme år.

Tidligere det året ble Stoltenberg lansert som potensiell Nato-sjef av Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Han fikk også snart vite at USAs president Barack Obama støttet hans kandidatur. Stoltenberg hadde egentlig bestemt seg for å bli værende i norsk politikk.

– Men så kom en henvendelse jeg følte det var umulig å si nei til, nemlig å bli generalsekretær i Nato. Denne var sterkt støttet av to politikere jeg setter høyt – Barack Obama og Angela Merkel, sier han

– Libya-bombing ingen betydning

Stoltenberg ble forespurt om jobben i januar 2014, og hemmeligheten skulle bevares i et par måneder.

– Jeg har alltid lyst til å fortelle hemmeligheter. Det er et av problemet med å ha hemmeligheter - å ikke få lov til å fortelle dem. Men jeg håper at jobben min har lært meg til å holde på dem, sier den tidligere statsministeren.

Under pressekonferansen fikk Stoltenberg spørsmål om beslutningen om at Norge skulle bidra i Natos militære operasjon i Libya i 2011 førte til at han ble tatt mer på alvor i organisasjonen – og at det dermed bidro til at han ble ny Nato-sjef.

– Tyskland var jo mot operasjonen. At det skulle ha noen betydning for Tysklands vurdering av Norge og min posisjon i Nato er vanskelig å tenke seg, fordi de hadde en annen vurdering av om den operasjonen var riktig, svarte Stoltenberg.

AKTUELT NÅ