Derfor valgte Stoltenberg å ta NATO-jobben

– Jeg sa ja til jobben fordi jeg ønsker å bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel, sier ny generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg. Verken han eller Erna Solberg trodde han faktisk skulle få jobben.

Pressekonferanse fra statsministerboligen med Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

NY JOBB: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) ble i dag utpekt som ny generalsekretær i NATO. Han tiltrer jobben formelt 1. oktober. Nå jakter Arbeiderpartiet sin neste leder. Statsminister Erna Solberg gratulerer Stoltenberg med den nye jobben.

Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO. Det bekreftet forsvarsalliansen tidligere i dag. Dagens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var også ute og gratulerte etterfølgeren.

Stoltenberg tiltrer stillingen formelt 1. oktober.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Internasjonalt initiativ

– Jeg sa ja til jobben fordi jeg ønsker å bidra til fred og stabilitet i vår verdensdel, sier Jens Stoltenberg på en pressekonferanse og fortsetter:

– For første gang siden andre verdenskrig ser vi hvor viktig NATO er som organisasjon. Påminnelsen ser vi når et annet land, Russland, annekterer Krim.

Verken han eller statsminister Erna Solberg trodde at han faktisk skulle få toppjobben i NATO.

– I og med at det foreløpig er en danske som er NATO-sjef nå så jeg på det som lite sannsynlig at en nordmann skulle få jobben etterpå. Mange utelukket at jeg kom til å overta. Utover vinteren ble det stadig mer klart at det var stadig mer støtte i organisasjonen. Etter hvert sa jeg ja, forutsatt at jeg hadde samlet støtte fra NATO-landene, sier Stoltenberg og får støtte av statsminister Erna Solberg.

– Det ble sikkert lagt vekt på erfaringen jeg har som statsminister. Den kommer til å bli viktig når jeg går inn i jobben som generalsekretær, sier Stoltenberg om hvorfor han selv tror han fikk jobben.

Han får en god attest statsminister Solberg.

– Regjeringen ser frem til å samarbeide tett med en av landets ledende politikere. Han har vært en fremragende statsminister for Norge også i våre tyngste stunder. At han blir får generalsekretærjobben er til det beste for NATO.

Trengte ikke drive valgkamp

Stoltenberg understreker at det var et internasjonalt initiativ å få ham som generalsekretær i forsvarsalliansen. Verken han eller regjeringen gjorde aktive skritt for at han skulle få toppjobben.

Stoltenberg ble forespurt om jobben allerede i januar, men takket ikke ja umiddelbart.

– Det var amerikanerne som tok kontakt med forsvarsministeren i samråd med Tyskland. Det var et internasjonalt initiativ sammen med flere andre land. Den gangen sa jeg verken ja eller nei, sier Stoltenberg.

– Jeg har aldri deltatt i en valgkamp der jeg har gjort så lite selv, legger han til fra letter i salen.

– Kommer til å savne Jens

 – Det er en krevende tid for NATO

– Da vi ble kontaktet fikk Jens vite at han hadde vår helhjertede støtte for å gjøre dette. Regjeringen jobbet ikke med å få ham som generalsekretær, det var et internasjonalt initiativ fra våre partnere, men vi har bidratt, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg innrømmer at hun kommer til å savne sin opposisjonsmotstander.

– Jeg kommer til å savne Jens i norsk politikk. Han kommer til å bli en viktig medspiller i store og viktige saker for Norge, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fra statsministerboligen.

Det var den spanske avisen La Vanguardia som var først ute med å melde at NATO-ambassadørene kommer til å utpeke Stoltenberg på sitt møte i ettermiddag.

– FN mest sannsynlig

Krisen mellom Russland og Ukraina skal ha vært en viktig faktor for at det hastet med å få klarhet i hvem som blir ny toppleder i forsvarsalliansen.

– Det er ikke mange som har sett for seg Stoltenberg i en sikkerhetspolitisk rolle. Han har vært mest opptatt av klima- og helsepolitikk. Det er mulig noen som heller hadde sett for seg ham i en rolle som generalsekretær i FN, sier NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Les også: Konkurrent støtter Jens Stoltenberg

Les også: Derfor mener Burns at Stoltenberg en god kandidat til toppjobben i NATO

Les også: Jakten på ny leder er i gang

– Med Stoltenberg får NATO en sterk og samlende generalsekretær. Det er et stort og ansvarsfullt oppdrag han har fått i dag. Jeg er trygg på at han vil utføre denne oppgaven til beste for alle NATO-land. Regjeringen ser fram til å samarbeide tett med ham i den nye rollen, sa Solberg til NTB tidligere i dag.

Les alt om at Stoltenberg blir NATO-sjef her.

– Kompromissøkende leder

Kommentatoren beskriver også noen av Stoltenbergs lederevner.

– Som leder er han samlende og har en kompromissøkende lederstil.

Tidligere har også Norges statsminister Erna Solberg brukt dette argumentet for å få fram at det haster med å avklare spørsmålet.

– Det er viktig for Nato, for EU og i og for seg for hele Vesten å få klarhet i vår viktigste sikkerhetspolitiske allianse på vestlig side i en slik situasjon, sa hun til NRK sist uke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger