NATO: Jens Stoltenberg er ny sjef

Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO. Det bekrefter forsvarsalliansen. Dagens generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gratulerer etterfølgeren.

Stoltenberg NATO

TOPPJOBB: Jens Stoltenberg blir NATOs nye generalsekretær. Han tar i så fall over posten 1. oktober.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NATO kom med bekreftelsen fredag ettermiddag etter et møte mellom de 28 ambassadørene i Brussel. NATO-ambassadørene gjorde det formelle vedtaket fredag ettermiddag. Stoltenberg tiltrer den først oktober, heter det i pressemeldingen.

NRK nyheter

Se ekstrasending fra NRK Nyheter her.

– Varme gratulasjoner til Jens Stoltenberg for utnevnelsen av ham som min etterfølger som generalsekretær i NATO fra 1. oktober. Det skriver Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

– Jeg har kjent Jens Stoltenberg i mange år og vet at han er riktig mann, skriver han videre.

Ap må finne arvtaker

Videre er det klart at Jens Stoltenberg og Erna Solberg skal holde en felles pressekonferanse klokken 17.30 i statsministerboligen.

Samtidig er Arbeiderpartiets sentralstyre etter det NRK forstår innkalt til telefonmøte klokken 15.30. Der får de etter all sannsynlighet vite at deres leder gjennom de siste 13 årene forsvinner til toppjobben i NATO.

Det var den spanske avisen La Vanguardia som var først ute med å melde at NATO-ambassadørene kommer til å utpeke Stoltenberg på sitt møte i ettermiddag.

Avisen skriver at prosessen har blitt framskyndet etter påtrykk fra USA og Tyskland.

Krisen mellom Russland og Ukraina skal ha vært en viktig faktor for at det hastet med å få klarhet i hvem som blir ny toppleder i forsvarsalliansen.

Tidligere har også Norges statsminister Erna Solberg brukt dette argumentet for å få fram at det haster med å avklare spørsmålet.

– Det er viktig for Nato, for EU og i og for seg for hele Vesten å få klarhet i vår viktigste sikkerhetspolitiske allianse på vestlig side i en slik situasjon, sa hun til NRK sist uke.

Hva syns du om at Jens Stoltenberg tar over jobben som NATO-sjef? Si din mening nederst i saken.

– Tøff oppgave

Espen Barth Eide hos NRK på Marienlyst, Oslo

DRAGKAMP: Tidligere forsvarsminister og utenriksminister Espen Barth Eide sier Stoltenberg får en tøff oppgave dersom han blir NATO-sjef.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Espen Barth Eide, som tidligere satt som både forsvars- og utenriksminister under Stoltenberg, sier til NTB at Stoltenberg nå overtar en jobb som er tøffere og viktigere enn den har vært siden den kalde krigens slutt.

– Nå er det ingen som lurer på hvorfor man har forsvarsalliansen lenger. Den nye generalsekretæren skal bekle en internasjonal kommandopost midt i det området der verden er på sitt kjøligste på 25 år, sier direktør i World Economic Forum (WEF), sier han.

– Jeg er redd dette er en varig tilstand, som vil være minst like tydelig når Jens Stoltenberg eventuelt tar over som NATO sjef i oktober som nå.

Han mener den geopolitiske dragkampen om den delen av Europa som ligger rett øst for Polen, Romania og Baltikum, kommer til å prege NATO lenge.

Støtte fra mange

Dette er første gang dette vervet går til en representant fra et land som ikke er med i EU. Det skal ha vært Tysklands statsminister Angela Merkel som foreslo Arbeiderpartiets leder til posten, mens USA raskt ga sin tilslutning.

Jonas Gahr Støre, som mest sannsynlig blir partileder dersom Stoltenberg får NATO-jobben, vil ikke kommentere saken når NRK møter han på stortingskontoret fredag ettermiddag.

Ryktene om Stoltenbergs kandidatur begynte for alvor å gå etter at den italienske avisen La Repubblica erklærte ham som favoritt i en artikkel 18. mars. Det har siden blitt klart at den tidligere statsministeren har hatt støtte fra de fire stormaktene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

– Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa britenes statsminister David Cameron i London onsdag.

Storbritannias statsminister David Cameron sier at han støtter Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO. - Det vil være meget bra å ha en kandidat som har hatt et så høyt verv i sitt eget land, sa Cameron.

Overraskende

Stoltenbergs navn skal ha kommet som en overraskelse på en del, fordi mange mente generalsekretæren denne gangen burde komme fra et medlemsland i Sør-Europa.

Nasjonalitet er viktig når NATO-ledere velges, og det vakte først oppsikt at enda en skandinav skulle ta over etter at Fogh Rasmussen er ferdig i stillingen.

Før krisen med Ukraina og Russland var det i det sørlige nærområdet alliansens største utfordringer lå, med flyktningstrømmer fra Nord-Afrika, borgerkrigen i Syria og etterdønningene av den arabiske våren.

Jonas Gahr Støre (t.v.) og Trond Giske

Jonas Gahr Støre blir trolig ny Ap-leder dersom Stoltenberg flytter til Brussel. Han ønsker ikke å kommentere denne saken. Her sammen med partikollega Trond Giske.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger