Hopp til innhold

Sterk markedsuro: Det britiske pundet kollapser

Mens sentralbankene prøver å stramme opp økonomien, har britiske politikere skremt finansmarkedet med å love det største skattekuttet på 50 år.

FILE PHOTO: The City of London financial district seen from across the River Thames, London, Britain

Den britiske valutaen er blitt sterkt svekket gjennom året. Det skaper bekymring for at blant annet importerte varer blir dyrere framover.

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Galopperende priser og rentefrykt har sendt børsene ned i år. Sentralbankene jobber på spreng med å sette opp renten for å dempe suget i økonomien etter varer.

I forrige uke fortalte flere vestlige sentralbanker at renten må brattere opp enn ventet for å få ned prisveksten til 2 prosent.

– Den forrige uken har vært nær sagt en uke for historiebøkene fra et markedsperspektiv. Nå er det ordentlig uro i finansmarkedene, og den er blitt mer intensiv i det siste, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Les også Nytt rentehopp fra Norges Bank

Ida Wolden Bache

Frykter skattepakken til Storbritannia

Fredag fikk renteuroen bein å gå på i Storbritannia. Prisene har steget 9,9 prosent det siste året, mens styringsrenten ble satt opp til 2,25 prosent i forrige uke.

Regjeringen valgte likevel å varsle de største skattelettelsene på 50 år, ifølge BBC. Redningspakken skal få den britiske økonomien på beina igjen, men investorer frykter at politikerne gjør vondt verre ved å fyre opp prisveksten.

– Man ser for seg at sentralbanken i Storbritannia må stramme inn veldig mye mer, og komme med mye høyere renter enn det som var nok til å temme inflasjonen før fredag, sier han.

Britain Economy

Finansminister Kwasi Kwarteng la fram en overraskende stor krisepakke fredag. Han er fersk i jobben, i likhet med statsminister Liz Truss fra Det konservative partiet.

Foto: Alberto Pezzali / AP

Da krisepakken ble kunngjort etter lunsjtider fredag, svarte markedet med å selge pundet. Valutakursen sier hva landets penger koster, målt mot et annet lands penger.

Mandag koster et pund 1,05 dollar, og er blitt svekket med 27 prosent i løpet av en uke. Pundet har ikke vært svakere på nesten 40 år. Men mot den norske kronen er pundet sterkere i historisk sammenheng, og koster 11,5 kroner.

Britain Economy

Prisene i Storbritannia på blant annet mat har steget kraftig det siste året, og stjeler kjøpekraft fra britene som får mindre penger å bruke på andre varer.

Foto: Frank Augstein / AP

Venter nedgang i verdensøkonomien

Også globalt skjelver finansmarkedene. Porteføljeforvalter Shakeb Syed i DNB ser en sterkere frykt for at veksten i verdensøkonomien vil falle framover.

– Du har en cocktail av ulike faktorer som gjør investorene usikre på hvorvidt økonomien og markedet vil tåle dette, som er grunnen til at investorene selger nå.

Syed lister opp flere faktorer:

  • Alle toneangivende sentralbanker i verden er i ferd med å sette opp renten raskt og brutalt.
  • Prisveksten er den høyeste på tiår, og treffer også forbrukervarer som mat, elektrisitet og drivstoff.
  • Krig i Europa med Ukraina-konflikten som gir geopolitisk usikkerhet og påvirker råvareprisene.
  • Kina stenger fortsatt deler av økonomien på grunn av koronasmitte, samtidig som eiendomssektoren med mye gjeld går mot kollaps.
Porteføljeforvalter Shakeb Syed i DNB Markets.

Porteføljeforvalter Shakeb Syed i DNB Markets er mest spent på prisveksten framover.

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Om en nedgang kommer, vil det gå utover hvor mye bedriftene tjener.

– Det betyr at du som investor vil tape penger på å eie aksjer i de selskapene, slik at du i forkant velger å selge i påvente av en nedgang, sier Syed.

Flere verdensledende børser har rast i år. Både den amerikanske S&P 500 og den tyske Dax-indeksen har falt 22 prosent siden nyttår.

German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt

Tyskland står overfor en vinter med energikrise, og det er ventet at energiprisene vil sende økonomien i nedgang. Den tyske Frankfurt-indeksen Dax har falt 22 prosent siden nyttår.

Foto: STAFF / Reuters

Fallet på Oslo Børs har vært dempet av høye olje- og gasspriser, men også Hovedindeksen er ned 8 prosent hittil i år. Et fat nordsjøolje koster mandag 85 dollar.

Flykter til dollar

Frykten i markedet styrker derimot amerikanske dollar, ifølge Østnor.

Dollaren er knyttet til verdens største økonomi, og når finansmarkedene skjelver pleier dollaren å bli sterkere. Dollaren er den viktigste valutaen for handelen og banksystemet globalt.

– Finansmarkedet i USA er det største i verden. Er det et sted man tenker man kan eie ting, og hvor det fortsatt er mulig å kjøpe og selge ting, er det i dollarmarkedet. Ser vi på bruken av dollar, er det uten sammenligning den største valutaen, sier Østnor, og fortsetter:

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Johan B. Sættem

– Da blir det lett slik at man tyr til dollar for å være på den sikre siden.

Det går også utover den norske kronen, som er en liten valuta i verdenssammenheng. En dollar koster nå 10,7 kroner, og har ikke vært dyrere siden pandemien brøt ut.

Sentralbanken i Storbritannia sier i en pressemelding mandag at de har fått med seg skattelettelsene fra regjeringen, og vil følge markedssituasjonen nøye og vil sette opp renten hvis situasjonen tilsier det.

Les også Mener Norges Bank må roe ned rentetempoet

Ida Wolden Bache er sentralbanksjef.

AKTUELT NÅ