Statoil henter hjem sikkerhetskritiske IT-oppgaver fra India

Statoil konkluderer med at det er for høy risiko å drifte IKT-infrastruktur fra India. Nå henter de hjem alle sikkerhetskritiske IT-oppgaver mot anlegg etter NRKs avsløringer.

Statoils oljeraffineri på Mongstad

TASTEFEIL STOPPET MONGSTAD: På Statoils oljeraffineri på Mongstad var feil utført av en person i India nok til å stoppe oljeproduksjonen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Bård Glad Pedersen

– Det vil styrke sikkerheten å ta sikkerhetskritiske oppgaver knyttet til anleggene hjem til Norge, sier Bård Glad Pedersen i Statoil.

Foto: Ole Jørgen Bratland

– Jeg kan bekrefte at vi henter hjem en del IT-oppgaver, sier informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen til NRK.

Dette er en direkte konsekvens av at NRK skrev om en rekke hendelser knyttet til Statoils outsourcing i fjor, som viste stor sårbarhet og høy risiko ved å drifte IT fra utlandet.

– Det vil styrke sikkerheten å ta sikkerhetskritiske oppgaver knyttet til anleggene hjem til Norge, sier Pedersen.

Oppretter nye stillinger i Norge

Etter det NRK kjenner til vil arbeidet starte umiddelbart.

Statoil oppretter 15–20 nye IT-stillinger i Norge som skal overta driften i første omgang. Selskapet hentet allerede i januar i år hjem noen IT-oppgaver.

I oktober i fjor satte Statoil ned et utvalg for å granske hvordan selskapet har fulgt opp datasikkerheten etter at de outsourcet drift og vedlikehold av teknisk nett til India.

Det er denne granskingsgruppa som nå har kommet med sin konklusjon.

Petroleumstilsynet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

En tastefeil stanset Mongstad

Etter at Statoil satte ut drift og vedlikehold av det tekniske nettet og kontornettet for fem år siden til det indiske selskapet HCL, har oljegiganten vært rammet av en rekke uheldige hendelser som har påvirket både plattformer, landanlegg og Statoil sentralt.

Både evakuering, produksjonsstans, nedstengning og tap av kritisk værdata har vært resultatet. En indisk IT-arbeider stanset produksjonen på Mongstad på grunn av en tastefeil.

En rekke ganger har IT-arbeidere i India kommet bak tekniske barrierer og brannvegger hvor de ikke skulle ha vært.

I perioder har over 100 indiske IT-arbeidere hatt mastertilgang til alle Statoils anlegg og plattformer, uten at Statoil selv hadde oversikten over dette.

Den indiske IT-giganten HCL skal fremdeles utføre en rekke mindre viktige oppgaver for Statoil, blant annet drift av kontornettet.

Sleipner T

IKKE LOKAL GODKJENNELSE: Oljeplattformen Sleipner har flere ganger opplevd at indiske IT-arbeidere har logget seg inn på teknisk nett uten godkjennelse.

Foto: STAFF / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger