Hopp til innhold

Statoil gransker egen sikkerhet

Statoil setter ned et utvalg for å granske hvordan selskapet har fulgt opp datasikkerheten etter at de outsourcet drift og vedlikehold av teknisk nett til India.

Gullfaks B

IKT-FEIL KAN PÅVIRKE OLJEPRODUKSJON: NRK kjenner til over 30 hendelser etter feil gjort av indisk underleverandør av IKT-tjenester.

Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil

– Vi setter ned et utvalg med fagpersoner for å se på alle sider av IKT-sikkerheten og vår oppfølging av den etter de hendelsene som har vært, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til NRK.

Dette gjør selskapet etter NRKs reportasjer om svikt i IT-sikkerheten i Statoil.

Ikke oversikt

Etter at Statoil satte ut drift og vedlikehold av det tekniske nettet og kontornettet for fire år siden til det indiske selskapet HCL har oljegiganten vært rammet av en rekke uheldige hendelser som har påvirket både plattformer, landanlegg og Statoil sentralt.

Både evakuering, produksjonsstans, nedstenging og tap av kritisk værdata har vært resultatet.

En rekke ganger har IT-arbeidere i India kommet bak tekniske barrierer og brannvegger hvor de ikke skulle ha vært. I perioder har over 100 indiske IT-arbeidere hatt mastertilgang til alle Statoils anlegg og plattformer, uten at Statoil selv hadde oversikten over dette.

Det nye utvalget vil bli ledet av Statoil-direktør Anders Opedal. Han setter i gang arbeidet straks.

Anders Opedal

INTERN URO: Etter at NRK fortalte om en rekke IKT-hendelser hos Statoils underleverandør, iverksetter selskapet en gransking.

Foto: Harald Pettersen

– Etter de siste dagers medieoppslag har det vært reist tvil om vårt arbeid innen IT-sikring. Det tar vi alvorlig på, og vi vil derfor gå gjennom alle hendelser som har vært knyttet til IKT-sikkerhet. Det har vært en god del hendelser som ikke har vært av god karakter, sier Anders Opedal til NRK.

Gransker leverandøren

Den indiske it-giganten HCL har de siste fire årene hatt kontrakt med Statoil om drift og vedlikehold av det tekniske nett og kontornett. Men denne kontrakten går ut neste år.

– Vi vil også ha en ekstern, uavhengig granskning av underleverandøreren vår for å se på den sikkerhetsmessige risikoen ved kontrakten, forteller Opedal.

Ikke tillitsvalgte med

Det interne utvalget som skal granske selskapets IKT-sikkerhet vil bestå av Statoil-ansatte fra ulike fagmiljøer innen IKT fra oljeplattformer, landanlegg og teknologimiljøer i administrasjonen, men ingen tillitsvalgte skal sitte i utvalget.

– Men vi vil være i tett dialog med de tillitsvalgte, sier Opedal.

– Vi er glad for at Statoil gransker disse hendelsene nå, men er skuffet over at de tillitsvalgte ikke får være med i utvalget, sier nestleder i NITO, Trude Skogesal.

Statoils oljeraffineri på Mongstad

TASTEFEIL STOPPET MONGSTAD: På Statoils oljeraffineri på Mongstad var feil utført av en person i India nok til å stoppe oljeproduksjonen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

IKT-sikkerhet i endring

Statoil vil gå gjennom en rekke datahendelser som har rammet produksjonen i selskapet.

– IT-sikkerhet er i rask endring, både fordi teknologien er i rivende utvikling og at trusselbildet kontinuerlig er i endring, sier Pedersen.

AKTUELT NÅ