Hopp til innhold

Nær én million nordmenn bes droppe hytteturen

Statsministeren sier folk i Oslo og østre Viken ikke bør reise på hytta. Lørdag ble de strengeste smittetiltakene siden 12. mars innført i regionen.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg

Foto: Cicilie Andersen / NRK

– Nei, det er en unødvendig reise i denne situasjonen, sier Erna Solberg på spørsmål om folk fortsatt kan reise på hytta etter at det i Oslo-området ble innført nye strenge koronatiltak.

Hun sier mange, en av hennes egne statsråder inkludert, reiste før beskjeden om å unngå unødvendige reiser utenfor regionen kom.

– Men det er klart, jeg skulle til Bergen neste helg. Jeg gjør ikke det, selv om det er mitt eget bosted, for det er en unødvendig reise i dag, sier Solberg.

Helseminister Bent Høie (H) utdyper hytteoppfordringen slik i en epost:

– Det er ikke hytteforbud, men det er en sterk oppfordring til alle som bor i disse kommunene om å ikke reise ut av kommunen med mindre det er strengt nødvendig. Det gjelder også reiser til hytta som ikke ligger i kommunen de bor i.

Strengeste tiltak siden 12. mars

Lørdag ble ti kommuner i Oslo og Østre Viken nedstengt, etter at et smitteutbrudd av den muterte virusvarianten ble oppdaget i Nordre Follo kommune på fredag.

Nesten en million mennesker bor i de ti kommunene.

Tiltakene er de strengeste siden 12. mars 2020, og noen av dem er strengere enn de var under den første koronanedstengingen.

– Det er nødvendig, ambisjonen vår er å slå tilbake dette muterte viruset, så vi kan forlenge tiden før vi ser at dette viruset sprer seg i Norge, sier Solberg.

Fredag sa blant annet Remasjefen at de så tendenser til hamstring på Østlandet. Etter at det ble besluttet å stenge Vinmonopolet i de ti rammede kommunene på lørdag, har det blitt satt inn ekstra vakthold i butikkene i området rundt.

Solberg sier situasjonen er dramatisk, spesielt i Oslo-området, men oppfordrer folk til å roe ned:

Ber folk roe seg

– Det som er spesielt viktig er at folk roer ned, at man ikke begynner å hamstre og passer på avstand i køen, sier Solberg.

Forskere mener den engelske koronavarianten er mer smittsom. Fredag sa statsminister Boris Johnson at mutasjonen også kan være mer dødelig.

– Dette er det vi egentlig har advart mot siden 2. januar, faren for at vi får dette viruset inn. Det er krevende å håndtere, det er mye mer smittespredende, sier Solberg om den muterte virusvarianten.

Tiltakene trer i kraft lørdag 23. januar i kommunene Nordre Follo, Oslo, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Frogn, Enebakk, Moss og Våler.

Ifølge helseminister Bent Høie vil det være krevende å hindre spredning av den engelske virusvarianten i resten av landet, dersom den sprer seg på Østlandet.

– Den innsatsen alle som bor i dette området de neste dagene skal gjøre, er en innsats for hele landet. Det er usikkert i hvor stor grad mutasjonen har spredt seg til andre kommuner, og situasjonen er uoversiktlig, sa Høie på en pressekonferanse tidligere på lørdag.

AKTUELT NÅ