Slik skal kongefamilien feire 17. mai

17. mai-feiringen blir nok en gang preget av koronapandemien. Men også i år oppsøker kongefamilien folket når folket ikke kan komme til dem.

Kong Harald vinker mens han og dronning Sonja kjører i åpen bil ned Karl Johan p å17. mai 2020

HISTORISK: Kongeparet og kronprinsparet overrasket alle da de kjørte ut fra Slottet for å hilse folk i flere av Oslos bydeler på 17. mai i fjor.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Selv uten det tradisjonelle barnetoget på Slottsplassen, vil kongefamilien være et samlingspunkt også på årets nasjonaldag.

Nasjonaldagen starter tradisjon tro for kronprinsfamilien hjemme i Asker, der de skal delta på et kort utendørs program. Deretter skal de kjøre en tur i Asker, før de drar videre til Slottet.

Klokken 11.30 kommer kongefamilien ut på Slottsbalkongen og skal overvære en markering av nasjonaldagen.

Stemmer i «Ja, vi elsker» med resten av landet

Det som for mange kanskje blir høydepunktet, skjer i 12-tiden. Når hele Norge skal samles i et eneste stort kor og synge «Ja, vi elsker» etter saluttene fra festningsverkene klokken 12, deltar kongefamilien i sangen fra Slottsbalkongen.

Slottsplassen og store deler av Slottsparken kommer på grunn av smittevernhensyn til å være stengt for publikum. Men du kan følge overføringen direkte her på NRK.no eller på NRK1.

Også i fjor kom kongeparet og kronprinsfamilien ut på Slottsbalkongen for å synge «Ja, vi elsker» sammen med resten av folket over hele landet.

Folk sto da foran TV-er og sang, ute på balkonger, lente seg ut av vinduer og stoppet langs veien.

– Det var rørende å stå der og synge nasjonalsangen. Vi visste at hele Norge sang med. Den ble sunget over hele landet på samme tid, sa kong Harald til journalist og forfatter Harald Stanghelle i boken «Kongen forteller».

Kongefamilien vinker fra Slottsbalkongen 17. mai 2020

«JA, VI ELSKER»: I år, som i fjor, kommer kongefamilien ut på Slottsbalkongen for å være med i «norgeskoret» som skal synge «Ja, vi elsker».

Foto: Lise Åserud / NTB

Kjører ut i Oslos gater

I etterkant av allsangen skal kongeparet og kronprinsparet stige ned fra Slottsbalkongen og kjøre ut til noen av Oslos bydeler for å hilse folket på 17. mai.

I år, som i fjor, skal kongeparet kjøre ut fra Slottet i den ikoniske kabrioleten A1, den samme bilen som kong Haakon kjørte 7. juni 1945, da kongefamilien kom hjem igjen til Norge etter 2. verdenskrig.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kjørte i fjor i A5, den såkalte bryllupsbilen, en 1966-modell Lincoln Continental.

Kong Harald og dronning Sonja kjørte i fjor på overraskende rundtur østover i Oslo, vinket til alle som måtte holde seg hjemme eller som feiret i små grupper ute. De kjørte også inn på sykehusområdet ved Ullevål universitetssykehus og hyllet helsearbeiere og innlagte som sto midt i pandemikrisen.

– Når folket ikke kunne komme til oss, måtte vi prøve å komme til dem. Samtidig som alle mer eller mindre holdt avstandsbestemmelsene. 17. mai 2020 ble en fin dag. Vi var veldig spente, og den ble veldig annerledes. Så det var en stor opplevelse, har kongen sagt.

Det ble beskrevet som en historisk og en svært symboltung handling.

17. mai 2020

Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden på 17. mai i fjor.

Båtkortesje

Nytt i år blir at kongefamilien skal dra ut i Oslofjorden med Kongeskipet «Norge». Når skipet ligger ute i fjorden, skal en båtparade passere og hilse kongefamilien.

Oslo seilforening, som arrangerer denne båtkortesjen 17. mai, ønsker alle med båt hjertelig velkommen til å delta.

«Bruk bjerkeris eller noe annet fint å pynte båten din med, sett opp flagget, ta på finstasen, og bli med!», heter det i beskrivelsen av arrangementet.

Etter båtparaden skal Kongeskipet reise videre mot Tønsberg.

Kongen embarkerer Kongeskipet Norge

HILSER BÅTFOLKET: Kong Harald, som selv er en erfaren seiler, åpnet i forrige uke Kongeskipet for sesongen. På 17. mai skal kongeparet og kronprinsparet være om bord i Kongeskipet for å overvære en båtparade i Oslofjorden.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger