Hopp til innhold

Sammenligner kongeparets Oslo-tur med frigjøringsdagene

Kongeparet trekker linjene tilbake til 1945 ved å kjøre i det som betegnes som frigjøringsbilen, mener kongeekspert Trond Norén Isaksen.

Kong Harald og dronning Sonja kommer kjører nedover Karl Johans gate i åpen bil under 17. mai feiringen i Oslo. Nasjonaldagen feires i år på en ny og annerledes måte på grunn av koronoaviruset.

OVERRASKET FOLK: Kong Harald og dronning Sonja kommer kjører nedover Karl Johans gate i åpen bil under 17. mai-feiringen i Oslo.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Det er en symboltung handling.

Historiker og forfatter Trond Norén Isaksen setter ord på kongeparets rundtur i Oslo 17. mai.

Litt før klokken 14 på nasjonaldagen kjørte kongeparet ut fra Slottsplassen i den åpne, ikoniske A1 Buick Roadmasteren fra 1939.

Kronprinsparet satt i A5, den såkalte bryllupsbilen, en 1966-modell Lincoln Continental.

Det var ikke offentlig kjent hva kongefamilien skulle gjøre på nasjonaldagen. Langs kjøreruten var det derfor mange som sperret opp øynene da den kongelige kortesjen passerte.

Isaksen mener den overraskende kjøreturen til kongeparet på 17. mai trekker linjene tilbake til krigen og er med på å markere 75-årsjubileet for frigjøringen.

Oslo 19450513. Frigjøringen: Kronprins Olav får en varm velkomst da han kommer tilbake til Norge. Han ble møtt av store folkemengder på Rådhusplassen ved ankomsten. Kronprinsen i åpen bil, Max Manus i forsetet er bevæpnet livvakt .

VARM VELKOMST: Kronprins Olav i åpen bil på Rådhusplassen 13. mai 1945. Foran sitter den bevæpnede livvakten og krigshelten Max Manus.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

– Den forrige store krisen

– Fem dager etter frigjøringen i 1945 kom kronprins Olav uannonsert til Oslo. Han satt oppå kalesjen og hilse på folk underveis. Max Manus som satt i framsetet som bevæpnet livvakt sa han aldri hadde vært så redd. Det krydde fortsatt av tyskere i byen, sier Isaksen.

Trond Noren Isaksen

FORFATTER OG HISTORIKER: Trond Norén Isaksen.

Foto: øa/Museum/P2 / NRK

Han forteller at det hadde vært skuddløsning på Aker verft bare timer før kronprins Olav kom hjem. Turen med åpen bil gjennom Oslos gater viste hvilken rolle kongefamilien hadde under krigsårene.

– Nå markerer kongen dette ved å bruke akkurat den bilen. Det peker tilbake på den forrige store krisen, sier Isaksen.

17. Mai 2020

IKONISK BIL: Kongeparet kjører gjennom Grønland i Oslo.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Koronakrisen er blitt sammenlignet med krigsårene på flere måter. Blant annet annonserte statsministeren Erna Solberg den 12. mars de mest inngripende tiltakene siden krigen.

Som i 1945 var den kongelige kjøreturen i Oslos gater uannonsert. I år var det ikke frykt for en fiende med gevær, men et usynlig virus som kan spre seg i store forsamlinger.

Derfor var det kun et fåtall som kjente til den kongelige ruten fra Slottet, ned Karl Johan, gjennom Grønland til Kampen, forbi Grünerløkka og opp til Ullevål sykehus.

Buick Roadmasteren var en gave til kronprins Olav og kronprinsesse Märtha fra General Motors under reisen til USA i 1939, og er kanskje den mest kjente bilen til Det kongelige hoff.

I likhet med kronprins Olav møtte Kong Haakon folket i denne bilen da han kom hjem 7. juni.

Kong Haakon og Märtha kommer hjem til Norge 7. juni.

SAMME BIL: Kong Haakon kommer hjem til Norge. Sammen med kronprinsesse Märtha hilser han på folket fra den åpne Buick Roadmasteren.

Foto: AP

– Må være synlige

Harald Stanghelle, Dagsrevyen 23.1.20.

TIDLIGERE REDAKTØR: Harald Stanghelle.

Foto: NRK Dagsrevyen / NRK

– Nøkkelen er tilstedeværelse. det å være sammen med sitt folk. Det er noe underlig med det fjerne og det nære som går opp i en høyere enhet, kommenterer tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Isaken er enig i at det var en fin markering.

– Når folket ikke kommer til kongefamilien, kommer kongefamilien til folket. I Norge er kongefamilien og 17. mai to sider av samme sak, mener Isaksen.

– Hvilken betydning tror du dette har for kongehusets stilling?

– Dronning Elizabeth har sagt «I have to be seen to be believed». Et usynlig kongehus er et uinteressant kongehus og et glemt kongehus, poengterer Isaksen.

Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden.

SLIK FEIRET KONGEFAMILIEN: Mange sperret opp øynene da kongeparet og kronprinsparet dro på en rundreise i hovedstaden.

AKTUELT NÅ