Hopp til innhold

Slik ser det ut i Høyblokka i dag

HØYBLOKKA (NRK) Nesten daglig siden terrorangrepet 22. juli har Stephan Torp gått inn og ut av den raserte Høyblokka i regjeringskvartalet iført verneutstyr på grunn av asbestfaren for å hente ting. Fortsatt har kontorene til de ansatte store skader – noe de ansatte som overlevde får tilbud om å se.

Stephan Torp utenfor Høyblokka

Stephan Torp har fått en spesiell oppgave etter den 22. juli.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Opptil tre ganger om dagen på det meste de 74 dager etter 22. juli har Torp vært tilbake på sin gamle arbeidsplass for å hente ut kontormateriell og dokumenter som er nødvendige for å drive Justisdepartementet i nye lokaler

Gjennom Stephan Torp kan NRK i dag vise unike og ferske bilder fra innsiden av Høyblokka i regjeringkvartalet.

Ikledd fullt verneutstyr for å beskytte seg mot blant annet asbeststøv går han inn i kontorer og ganger.

– Det ser ikke bra ut der inne. Det er veldig store ødeleggelser og kontorer er rett og slett ødelagt. Andre, tredje og fjerde etasje er ekstra ødelagte, men alle etasjene ser dårlige ut. Bord er veltet, vindusrammene er kommet inn, bokhyller ligger utover og det er masse glass overalt, sier seniorrådgiveren Stephan Torp til NRK om hva som fortsatt møter ham inne i det raserte bygget.

Les også: Tilbake på jobb – to måneder etter

Trykkbølgen har kastet ting rundt

Ødelagt rom i Justisdepartementet - Høyblokka oktorber 2011

Takplater og kabler henger og slenger i ett av møterommene.

Foto: Stephan Torp / Justisdepartementet

Torp var ikke inne i Høyblokka da en kraftig bombe rammet arbeidsplassen hans. Han hadde faktisk ikke noe kontor i det hele tatt fordi han var i permisjon fra jobben sin som seniorrådgiver i Justisdepartementet. I ettertid har han derimot vært mye inne i det raserte bygget for å hjelpe kollegene sine med både jobb og private ærender.

Hittil har han vært nesten 100 ganger inne i Høyblokka i de sju ukene han har hatt jobben.

– Det er en krevende jobb fordi det er et sted som har blitt utsatt for en voldsom handling, men for meg har det likevel begynt å bli vanlig å komme hit, sier Torp og forteller om hvordan han daglig får i oppdrag å hente ut gjenstander fra kontorer i Høyblokka.

Torp har en stor perm full av detaljer om kontorene som var arbeidsplassen til mange mennesker før terrorangrepet den 22. juli. I permen har de ansatte i Høyblokka fått tegne på kart i detalj hvor de husker å ha viktige dokumenter og gjenstander på kontoret sitt.

– Dessverre har mange ting blitt feid ned på gulvet eller til og med ut i gangen av trykkbølgen fra eksplosjonen. Så jeg må ofte lete etter det de trenger. Det som må hentes er alt fra bilnøkler til viktige dokumenter som de ansatte trenger i arbeidet med statsbudsjettet, forteller Torp.

Les også: Frykter hemmelige dokumenter på avveie

Selv om det etter en stund har begynt å bli en vane å jobbe i ruinene av det knuste bygget kan det bli ekstra sterkt noen ganger for byråkraten som nå har jobb som bud med fullt verneutstyr.

Trappegang i Justisdepartementet - Høyblokka oktober 2011

– Her ser man hvordan folk kom seg ut gjennom kaoset, og overlevde. Det er sterkt for jeg vet ikke helt om jeg selv ville klart det om jeg var der den dagen, forteller Stephan Torp til NRK om dette bildet.

Foto: Stephan Torp / Justisdepartementet

– Hadde personen bare vært på kontoret sitt

– Jeg har vært der inne så lenge nå at det å se dette er etter hvert blitt en vanlig jobb, men når jeg tar litt pause og setter meg ned hender det at jeg tenker litt på det som hendte, forteller Stephan Torp.

Stephan Torp inne i Høyblokka

Å gå rundt fra kontor til kontor kan gi sterke inntrykk.

Foto: Justisdepartementet

Tankene går da til kolleger som opplevde å plutselig få terroren inn på sin daglige arbeidsplass.

– Særlig tenker jeg på de som var der inne da det skjedde, og jeg går jo forbi kontorer der folk både overlevde og dessverre ble drept, sier Torp.

Er det noen ganger så sterke inntrykk at du bare må sette deg ned for å summe deg litt?
– Ja, det var en gang da jeg så et kontor til en ansatt som ble drept. Kontoret var ikke så ødelagt, så jeg tror ikke den som døde var der da det skjedde. Likevel stod jeg plutselig på dette kontoret og leste et dokument som gjorde at jeg skjønte hvor jeg var - dette var kontoret til en av de som døde, sier en preget Torp.

Seniorrådgiveren i Justisdepartementet kom til å tenke på hvilke tilfeldigheter det var som avgjorde om kollegene hans overlevde eller ikke.

– Jeg så meg rundt og tenkte - hadde personen bare sittet her kunne vedkommende ha overlevd.

Video Hjelper andre regjeringsansatte som vil se den ødelagte arbeidsplassen

Stephan Torp hjelper andre i Justisdepartementet som ønsker å se sine ødelagte kontorer. Dagsrevyen har møtt noen av dem.

Tilbud om å se igjen sitt ødelagte kontor

Torp er en av få som er sikkerhetsklarert for å gå inn i de raserte regjeringsbygningene. Derfor er også en del av jobben hans å støtte kolleger som har fått et spesielt tilbud.

Hentet ut fugl fra Høyblokka

Denne trefuglen var noe av det ansatte hentet ut da NRK var med.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Overlevende har fått tilbud om å reise tilbake til de raserte kontorene - for å bearbeide de sterke inntrykkene fra den 22. juli da arbeidsplassen ble rammet av en terrorbombe.

NRK var med da flere andre overlevende fra Justisdepartementet fikk komme tilbake til Høyblokka.

Les: – Godt å være tilbake

– Jeg har med de som var der da bomben gikk av og overlevde inn i Høyblokka. De har fått et tilbud om å igjen få besøke Høyblokka og kontorene sine når de føler at de er klare for det, forteller Stephan Torp til NRK.

Hvorfor er det viktig?
– Nå er ikke jeg noen psykolog, men vi er blitt fortalt at det er viktig etter å ha overlevd en stor tragedie med alle den uttryggheten som følger med å få komme tilbake. Å få oppleve trygghet igjen ved å igjen kunne gå opp trappene uten å være redd er viktig for de som har overlevd, sier Torp.

Å komme tilbake og se kontoret, gangen eller møterommet sitt rasert kan være sterkt. Torp selv synes det er tungt å se møterom og andre rom han har gode minner fra helt rasert. Derfor føler han det er bra å kunne hjelpe, og da kan det også komme gode gjensyn.

Hva betyr det for deg å hjelpe til?
– Det betyr veldig mye. Jeg har etter hvert forstått at det betyr veldig mye for de som får gjenstander tilbake. Selv var jeg så heldig at jeg ikke ble særlig berørt, men når jeg leverer tilbake ting er det faktisk noen som begynner å gråte, sier Torp og forteller at folk blir veldig glade for å få tilbake bilder av barna og andre personlige gjenstander.

Gjenstander som betyr mye, og som ble liggende igjen da terroren rammet arbeidsplassen.

Stephan Torp med flytteeske utenfor Høyblokka

I slike store pappesker henter seniorrådgiveren ut dokumenter og gjenstander.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

AKTUELT NÅ