Sameskolen i Hattfjelldal reddet fra nedleggelse: – Kan nesten ikke tro det

Sameskolen i Hattfjelldal er reddet fra nedleggelse. – Jeg kan nesten ikke tro at det gikk, sier Ole-Henrik Lifjell, som er tidligere elev ved skolen og som har kjempet for å bevare det sør-samiske skoletilbudet.

Ole-Henrik Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst

Ole-Henrik Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst har selv gått på den sør-samiske skolen og har kjempet for at den skulle overleve.

Foto: 202020002553

Mandag ettermiddag presenterte regjeringen, sammen med støttepartiene Venstre og KrF, det reviderte nasjonalbudsjettet.

Der kommer det fram at den nedleggingstruede sameskolen i Hattfjelldal berges. Ved forrige budsjettrunde ble den statlige støtten til skolen bestemt kuttet, men nå har altså politikerne snudd og gir 3,3 millioner kroner til ett års drift.

– Skolen har betydd mye for meg

Tidligere elev ved skolen, Ole-Henrik Lifjell, er glad for at skolen i hvert fall er reddet for denne omgang.

– Jeg kan nesten ikke tro at det gikk. På et tidspunkt så det veldig mørkt ut og jeg hadde ikke trodd at vi ville klare å redde skolen. Nå er jeg både overrasket og ekstatisk på samme tid, sier Lifjell.

Han har selv gått på den sør-samiske skolen fra 2. til 10.klasse og har sammen med andre elever, lærere, lokalbefolkning og politikere, kjempet for å bevare skolen.

– Skolen har betydd så mye for så mange barn og unge, inkludert meg selv. Jeg hadde aldri vært så bevisst på min samiske bakgrunn, og heller ikke vært så stolt av den, hadde det ikke vært for mine år på Sameskolen.

Nedleggelsen av Sameskolen i Hattfjelldal har fremkalt kreative løsninger.

Sameskolen i Hattfjelldal er et tilbud til barn og unge som ønsker undervisning i sør-samisk.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Har livets rett

Skolen er den største sør-samiske skolen i landet og er utpekt som en ressursskole innen sørsamisk undervisning, men har tidvis slitt med lave elevtall. Skolen ble opprettet som en internatskole i 1951, men har siden 2011 drevet med fjernundervisning og språksamlinger gjennom skoleåret.

Anders Tyvand

Stortingsrepresentant og skolepolitisk i KrF bekrefter at Sameskolen i Hattfjelldal får penger til videre drift. - Det var veldig viktig for oss at Sameskolen kom inn på det reviderte statsbudsjettet.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Stortingsrepresentant og skolepolitisk talsmann for KrF, Anders Tyvand, sier han mener det var riktig avgjørelse å videreføre driften av skolen.

– Dette er en viktig skole og et tilbud som har livets rett. Vi ønsker ikke å legge ned skolen og jobbet for å bevare den, da vi forhandlet om statsbudsjettet. Det som er lagt inn nå er midler til ett års videre drift i påvente av en ny organisering.

– Hva legger du i «ny organisering»?

– Fra regjeringshold er det et ønske om å organsiere det sør-samiske skoletilbudet på en annen måte. Foreløpig er det ikke lagt frem en god nok plan for det og derfor er vi veldig glad for at skolen får penger til videre drift.

Kan bli endringer i fremtiden

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, sier det i fremtiden kan bli endringer i hvordan finanseringen av skolen kanaliseres, men at det viktigste er at skolen består.

– Hver elev som lærer sør-samisk er av stor verdi. Derfor er vi opptatt av at skolen videreføres og at kompetansen ved skolen bevares. I Snåsa har de valgt en annen finanseringsmodell ved at skolen gis penger fra kommunen via øremerkede midler. Det kan kanskje også være en mulighet for Hattfjelldal, men det viktigste er at skoledriften føres videre i flere år fremover.