Hopp til innhold

Slik begynner Europa å åpne igjen

Samtidig som flere europeiske land begynner nå å lette på restriksjonene, tror britiske eksperter at det kan være mulig å utvikle en vaksine i løpet av få måneder.

Wien

ROLIG GJENÅPNING: En ansiktsmaske ligger slengt i grøfta i den østerrikske hovedstaden Wien. Flere land i Europa har begynt en oppmykning av koronatiltakene, men statslederne advarer samtidig om at faren ikke over.

Foto: Hans Punz / AFP

En gruppe forskere ved universitetet i Oxford sier nå at en koronavaksine kan være klar allerede i høst.

Vaksineprofessor Sarah Gilbert sier til den engelske avisen The Times at forsøkene på mennesker skal starte opp om to uker. Tidshorisonten til forskergruppen er at vaksinen skal være klar i løpet av september.

– Jeg er 80 prosent sikker på at vaksinen vil virke, sier Gilbert, men legger til at hun ikke kan gi noen garantier.

Britiske myndigheter har signalisert at de vil være villige til å betale for produksjonen av millioner av vaksinedoser dersom resultatet er lovende, skriver NTB.

FHI er skeptiske

Folkehelseinstituttet (FHI) er skeptiske til at vaksinen kan være på plass allerede til høsten.

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstiuttet.

SKEPTISK: Overlege ved DHI Are Stuwitz Berg.

Foto: Folkehelseinstituttet

– En vaksinekandidat kan nok være klar i september, men en vaksine til allmenn bruk i september høres i overkant optimistisk ut, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI til NRK.

Han peker på at vaksinekandidater først må testes ut i stor skala i utbruddsområder, og det må måles opp mot folk som ikke får vaksine for å kunne se hvem som kommer best ut av det.

– Dernest må man kunne skalere opp og produsere vaksiner i milliontall. Å lage slike vaksinefabrikker tar tid, understreker Berg.

– Forbi smittetoppen

Det offisielle tallet for ofre for koronapandemien passerte 100.000 personer langfredag. Syv av de 10 landene som er hardest rammet, ligger ifølge Verdens helseorganisasjon i Europa.

Men samtidig som viruset herjer på kontinentet, har et forsiktig håp begynt å spre seg blant flere statsledere og eksperter.

Norge, Danmark og flere andre europeiske land har varslet at de vil begynne å lette på restriksjonene.

– Det er viktige og håpefulle eksempler, sier Dr. Peter Drobac til CNN.

Drobac er ekspert på global helse ved Saïd Business School ved universitetet i Oxford

Ifølge Drobac har de europeiske landene som nå slipper opp har flere fellesnevnere;

De var tidlig ute med strenge smittevernstiltak og har fått i gang et effektivt system for smittetesting.

– De hadde disse tingene på plass, og som er resultat av dette er de allerede forbi smittetoppen, mener Drobac.

Testkapasiteten i Norge har vært begrenset, men helsedirektoratet sa til NRK tidligere denne uken at de håper å kunne teste 100.000 personer i uka innen månedsskiftet.

Slik gjenåpnes Europa

Norge, Danmark, Tsjekkia, Østerrike og Tyskland har varslet en gradvis og forsiktig gjenåpning i løpet av de neste ukene.

Drobac sier at landene vil kunne lære mye om de gradvise gjenåpningsprosessene, og at det vil gi dem mulighet til å spore ny smitte.

– Det er slik alle land kommer til å måtte gjøre det, sier han.

Norge

Drømmepåske i det folketomme fjellet.

HYTTEFORBUD: Dette bildet er fra Eggedalsfjellene i Sigdal kommune i Viken langfredag. Etter påsken fjernes hytteforbudet.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • Den norske regjeringen har besluttet å «langsomt og varsomt» lette på koronatiltakene etter påske. Barnehager og skoler åpnes. Det mye omtalte hytteforbudet blir løftet. Blant annet vil frisører og fysioterapeuter snart kunne gjenoppta virksomheten sin med må følge nye smittevernsstandarder.

Tyskland

Angela Merkel

OPTIMISTISK: Statsminister Angela Merkel sa tidligere denne uken at det grunn til «forsiktig optimisme», men advarte også mot å tro at faren var over.

Foto: Pool New / Reuters
  • Ifølge CNN uttalte Tysklands statsminister Angela Merkel på torsdag at det var grunn til «forsiktig optimisme» etter at smittetallene i landet så ut til å ha flatet ut.
  • Landet gjennomfører nå 100.000 smittetester daglig. Ifølge CNN har landet har nå lagt tentative planer om å lette på koronarestriksjonene, men foreløpig er det ikke satt noen konkrete datoer.

Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen

FØRSTE FASE: Statsministeren Mette Frederiksen sa at gjenåpningen er avhengig av at folk fulgte instruksene om å holde avstand. – Dette forutsetter at tallene er stabile og at vår oppførsel er ansvarlig, sa statsministeren.

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters
  • Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt tiltaket en forsiktig og gradvis gjenåpning med betingelser. Tallene i Danmark peker i riktig retning, men ting kan snu, advarer hun.
  • Selv om Danmark letter noen restriksjoner, er det fortsatt forsamlingsforbud for grupper på mer enn 10 personer og forbudet mot store folkeansamlinger gjelder ut august. Grensene er fortsatt stengt. Det samme er kirker, biblioteker og foreninger, skriver NTB.
  • Den danske regjeringen vil vurdere om kafeer, barer, restauranter, frisører og massører skal kunne åpne i «neste fase».

Tsjekkia

Residents of an apartment building look at street musicians performing on their courtyard in Prague

MASKERTE: Gatemusikanter i Praha har på seg masker. Tsjekkere har blitt pålagt å dekke ansiktet sitt når de beveget seg utendørs.

Foto: David W Cerny / Reuters
  • Landet innførte reiserestriksjoner, gjorde det ulovlig å samles i store grupper og stengte ned ikke-essensielle forretninger da det ble innført unntakstilstand i landet den 12. mars. Tsjekkere ble også pålagt å dekke ansiktet sitt når de beveget seg utendørs.
  • Denne uken ble det lettet på restriksjonene, blant annet ved at en rekke butikker og tjenester i landet fikk åpne dørene. Mosjonister kan nå trene utendørs uten å dekke til ansiktet. Fra 14. april kan reisende få dispensasjon til å reise utenfor landegrensene.

Østerrike

Virus Oiutbreak Austria

ÅPNER LITT: – Målet vårt må være å bli kvitt sykdommen steg for steg, sier landets statsminister Sebastian Kurz.

Foto: Helmut Foringer / AP
  • I forrige uke ble en landsomfattende smitteundersøkelse utført i Østerrike for å få et innblikk i hvor utbredt smitten var. Tidligere har landet fokusert på å teste personer med symptomer. 1500 personer ble testet. Studien viste at under 1 prosent av befolkningen som ikke var innlagt på sykehus var smittet av koronaviruset.
  • Småbutikker, hagesentre og byggevarehus kan nå få tillatelse til å åpne dørene fra 14. april, hvis de overholder strenge hygienekrav. Fra 1. mai vil alle forretninger kunne gjenåpne, mens restauranter og hoteller vil tidligst åpne i midten av mai.
  • I slutten av april skal regjeringen bestemme om skolene i landet skal gjenåpne. – Målet vårt må være å bli kvitt sykdommen steg for steg, sier landets statsminister Sebastian Kurz.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger