Hopp til innhold

Skien: Anders Behring Breivik gjorde nazihilsen i retten

SKIEN/OSLO (NRK): Terrordømte Anders Behring Breivik (37) gjorde en nazilignende hilsen da den sivile rettssaken om hans soningsforhold startet i Skien fengsel.

Da Anders Behring Breivik ankom retten gjorde han en høyreekstrem hilsen. Se videoen her.

SLIK HILSET BREIVIK RETTEN: Terroristen reiste hånden flatt i været like etter at han ankom rettssalen.

Norsk offentlighet har ikke sett bilder av Anders Behring Breivik siden han ble dømt til 21 års forvaring 24. august 2012.

Nå er terroristen tilbake i rettssalen og tilbake i medias søkelys. Da Breivik kom ut av den knallgule døra i den provisoriske rettssalen i gymsalen i Skien fengsel, gikk utløserknappene på kameraene varme.

Breivik sitter bare noen meter fra tilhørere i Skien, men sikkerhetstiltakene rundt ham er strenge. Han har tre uniformerte fengselsbetjenter rett bak seg, litt lenger bak sitter det en fengselsbetjent til sammen med en politibetjent.

Mens retten ventet på dommeren, satt Breivik rolig mellom advokat Storrvik og advokat Mona Danielsen. Skjenket vann, bladde i dokumenter og småpratet med Storrvik.

Flere ganger kikket han opp og rettet blikket mot tilhørerne.

Breiviks advokat sier at et land som ikke har dødsstraff har et særlig stort ansvar. – Det krever å gi soningen et minimum i seg som gjør at det ikke blir verre enn å måtte tåle en dødsstraff, sier Storrvik.

Storrvik: – Verre å tåle enn dødsstraff

Breiviks advokat startet sitt innledningsforedrag med å gjennomgå det juridiske grunnlaget i saken.

Han minnet om at forpliktelsene staten har overfor de innsatte når man ikke har dødsstraff.

– Det krever at man gir soningen et innhold slik at man ikke får et verre alternativ enn dødsstraff ville ha vært, sa Storrvik.

Nasjonalsosialist

Under rettssaken etter 22. juli-terroren i 2012 viste Breivik en egenkomponert høyreekstrem hilsen. Denne gang framsto mer som en tradisjonell nazihilsen med flat hånd. I 2014 gjorde han det klart at han har konvertert til nasjonalsosialismen.

Breivik gjør en høyreekstrem hilsen under domsavsigelsen august 2012

2012: Anders Behring Breivik gjorde en siste høyreekstrem hilsen før han ble ført ut for siste gang etter domsavsigelsen i terrorrettssaken mot Breivik i rettssal 250 i Oslo tingrett 2012

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Denne gangen er verken skyldspørsmål eller utilregnelighet tema. I denne sivile rettssaken skal dommerne avgjøre om soningsforholdene i Skien fengsel bryter menneskerettighetene til Anders Behring Breivik.

Stikkordene er isolasjon og kommunikasjonskontroll.

Ifølge massemorderen er soningsregimet så strengt at både artikkel tre (forbud mot tortur og umenneskelig behandling) og artikkel åtte (retten til privatliv) i Den europeiske menneskerettskonvensjon krenkes.

Ifølge Breiviks advokat, Øystein Storrvik, lider hans klient av isolasjonsskader på grunn av soningsforholdene.

I november i fjor konkluderte Sivilombudsmannen med at regimet på avdelingen for særlig høyt sikkerhetsnivå ved Skien fengsel øker risikoen for umenneskelig behandling og kan føre til isolasjonsskader.

Etter det har Breivik blant annet fått noe mer kontakt med fengselsbetjenter, og en større luftegård.

Han får såkalt «botrening» som innebærer at han selv vasker klær og lager mat. Breivik disponerer i alt tre rom: en bocelle, en studiecelle og en treningscelle som han kan bevege seg fritt mellom. Breivik har også tilgang til en PC uten internett, og en Playstation til å spille godkjente spill.

Levende bilder fra Skien fengsel, blant annet av en celle og luftegård av samme type som den Breivik har. Bilder fra Scanpix.

SKIEN FENGSEL: Her ser du blant annet en celle og luftegård av samme type som den Breivik har tilgang til. FOTO: NTB scanpix.

Staten avviser at soningsforholdene bryter bestemmelsen som sier at «ingen skal bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

Men ifølge Storrvik brytes Breiviks menneskerettslige krav på å kunne ha relasjoner til andre mennesker. Han viser til at Breivik kun møter profesjonelle aktører, som ansatte i fengselet og en besøksvenn betalt av staten.

Da Anders Behring Breivik ankom retten gjorde han en høyreekstrem hilsen. Se videoen her.

Terroristen reiste hånden flatt i været like etter at han ankom rettssalen. Han gjorde også lignende hilsener under 22.7-saken i Oslo tingrett i 2012.

Breiviks advokat sier at et land som ikke har dødsstraff har et særlig stort ansvar. – Det krever å gi soningen et minimum i seg som gjør at det ikke blir verre enn å måtte tåle en dødsstraff, sier Storrvik.

Breiviks advokat sier at soningsforholdene til terroristen er verre å tåle enn dødsstraff.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ