Hopp til innhold

Skal lære av biodieselstriden

Statsminister Jens Stoltenberg avslutter valgåret som en synkende stein på målingene. – Uenigheten mellom regjeringspartiene forsterket debatten rundt biodieselavgiften, peker han på som en årsak.

Jens Stoltenberg
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I dag ble det klart at velgerne for første gang mener at Høyre-leder Erna Solberg gjør en bedre jobb enn både Stoltenberg og Frp-leder Siv Jensen.

Samtidig faller Arbeiderpartiet på flere målinger.

Uenig i at han var maktarrogant

– Det er sikkert flere grunner til det. Mange viser til biodiesel-saken. Det var en sak som ble veldig omstridt, og det er sjelden populært å være for avgifter, sa Jens Stoltenberg da han tradisjon tro møtte pressen før jul.

Men det var flere karakteristikker enn upopulær som ble brukt om ham da striden var på sitt heteste. Statsministeren ble av enkelte også kalt maktarrogant.

– Saken var drøftet helt siden regjeringskonferansen i mars, så den kritikken er jeg uenig i. Men uenigheten innad i regjeringen forsterket debatten, og lærdommen må være at vi må ha en felles enighet rundt hvordan vi skal håndtere slike saker.

– Regjeringssamarbeidet består

Flere av stortingsrepresentantene som tilhører regjeringspartiene gjorde det klart at da de stemte for forslaget om biodieselavgift, var det med en vond ettersmak, og det ble spekulert i om dette ville være begynnelsen på det rødgrønne prosjektets fall. Men dette avviser Stoltenberg på det sterkeste.

– Jeg opplever at det er et sterkt ønske om å fortsette regjeringssamarbeidet i alle de tre partiene. Jeg besøkte stortingsgruppene til Senterpartiet og SV nylig, og da var det den klare beskjeden de ga meg.

– Ingen selvfølge med lav ledighet i Norge

Når en fremdeles rødgrønn regjering tar fatt på 2010, er det særlig noen saker som særlig vil stå i fokus. For til tross for at renta i Norge igjen har begynt å krype oppover, understreker statsministeren at finanskrisen ikke er over.

– Det er lett å glemme at det fremdeles er en alvorlig finanskrise rundt i verden. Mange land har en gjeld som lett kan bli uhåndterbar. Det kan få store, negative ringvirkninger i hele det finansielle markedet i verden, sier Stoltenberg.

Kampen mot økt ledighet blir en av de viktigste sakene neste år.

– Vi har lavere ledighet nå med finanskrise enn vi hadde uten finanskrise for få år siden. Med det er ingen selvfølge at vi skal ha lav ledighet i Norge, minner Stoltenberg om.

– Jeg er redd for en todeling av norsk økonomi og se det vi har sett tendenser til før, nemlig at det går ganske bra i de delene av økonomien som ikke er utsatt for konkurranse fra utlandet, mens de delene av økonomien som er avhengig av eksport, kan oppleve økende ledighet.

I tillegg står klima høyt på agendaen også i 2010 etter at klimatoppmøtet i København endte med en utvannet klimaavtale.

– Kritikken av avtalen, er berettiget. Det er en åpenbar svakhet at man ikke ble enige om tallfestede kutt, og det er en svakhet at man ikke ble enige om at det skulle være en juridisk bindende avtale, sier Stoltenberg og legger til at et mål for neste år er at Norge skal være ledende på klima.

AKTUELT NÅ