Hopp til innhold

- Ap står alene om avgiften

Forslaget om biodieselavgift viser at SV og Senterpartiet mangler totalt innflytelse over sin egen regjering, hevder Line Henriette Hjemdal, KrF.

Line Henriette Holten Hjemdal

Stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Kristelig Folkeparti oppfordrer SV og Sp til å sette hardt mot hardt innad i regjeringen for å stoppe innføringen av avgift på biodiesel.


-Truer verdens matproduksjon

- Enten må SV og Sp sette foten ned eller ta følgene av at de totalt mangler innflytelse over sin egen regjerings klimapolitikk, sier den miljøpolitiske talskvinnen.

Regjeringen mener biodiselproduksjon truer produksjonen av mat og at det derfor er større tvil enn antatt om drivstoffet faktisk hjelper miljøet.

- Vi ønsker å bidra til mer klimavennlig drivstoff samtidig som vi vil ta etiske hensyn, blant annet når det gjelder verdens matvareproduksjon, sier Lederen av finanskomiteen, Torgeir Micaelsen.

- Det enkleste og billigste klimatiltaket

- Velgere som stemte på disse to partiene etter løfter om satsing på miljø og grønne arbeidsplasser, bør merke seg at stemmene langt på vei er bortkastet, sier Hjemdal.

Hun viser til finansminister Sigbjørns Johnsens (Ap) uttalelser om at regjeringen vil fase inn avgiften over to år. Hjemdal betegner dette som en fallitterklæring fra SV og Sp.

KrF mener at innføring av samme avgift som for diesel effektivt vil sparke beina under et av de enkleste og billigste nasjonale klimatiltakene på kort sikt.

Begrunnelsen for at biodrivstoff skal være avgiftsfri har vært at den er miljøvennlig.

Biodiesel i Norge er basert på rapsolje og har til nå hatt avgiftsfritak for å gjøre det mer lønnsomt for oljeselskapene å blande det inn i dieselen som selges fra pumpene.

Les også: Norges første biodieselanlegg

Les også: Storanlegg for biodiesel

Les også: – Regjeringen roter med begrepene

Arbeidsplasser i fare

- Norges eneste produsent av biodiesel, Uniol i Fredrikstad, har sendt ut permitteringsvarsel til alle sine ansatte. Norske Skog har varslet skrinlegging av sine planer for en biodieselfabrikk på Follum, dersom avgiften blir innført, sier Hjemdal.

Hun mener at Arbeiderpartiet står alene i Stortinget om å ville innføre denne avgiften og at SV og Sp kan stanse den sammen med opposisjonen.

Follum fabrikker vurderer å satse på produksjon i Sør-Amerika eller Australia dersom det blir så dyrt å produserer i Norge som det ser ut til.

- Der er det tilgang på trevirke til en langt lavere pris, sier Kommunikasjonsfjef Tom Bratlie.

Innstilling fredag

Finanskomiteen på Stortinget skal førstkommende fredag levere sin innstilling før statsbudsjettet skal vedtas endelig i Stortinget.

Dieselavgiften er i dag 3 kroner og 40 øre, og om man legger så mye på prisen på biodiesel, blir den dyrere enn vanlig diesel.

- Finanskomiteens innstilling på dette punktet er avgitt, og alle de tre regjeringspartiene stiller seg bak avgiftsforslaget, sier Micaelsen til NTB..

Han sier at regjeringen vil arbeide for at biodrivstoff skal være basert på norsk trevirke.

Biodiesel
Foto: Øystein Skotte / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger