Hopp til innhold

Derfor endret FHI rådene: Mener kvaliteten på «vaksinerestene» er like god

De første dagene havnet dyrebare vaksinedoser i søpla. En endring i anbefalingene til helsepersonell kan frigjøre vaksine til flere hundre tusen nordmenn på sikt.

De første koronavaksinene på plass i Norge

BEDRE UTNYTTELSE: Helsepersonell hentet bare ut fem doser fra de første vaksineglassene som kom til Norge, som dette fra 26. desember. I dag ville glasset gitt en ekstra dose.

Foto: Heiko Junge / NTB

26. desember kom de første eskene med vaksinekandidaten fra Pfizer og Biontech til Norge. I starten ble det tatt ut fem vaksinedoser fra hvert av hetteglassene.

Hver vaksinedose er på 0,3 milliliter, mens hetteglassene inneholder 2,25 milliliter. Dermed havnet dyrebare vaksinedråper i søpla, noe VG tidligere har omtalt.

Fem dager etter at vaksineringen så vidt hadde kommet i gang, ble imidlertid rådene til helsepersonell oppdatert.

Den nye anbefalingen gikk ut på at det skal hentes ut en sjette dose av Pfizer-vaksinen fra hvert hetteglass. Forutsetningen er at det ikke søles vaksine når den trekkes opp i sprøyta.

– Kan benytte alle fulle doser

I ytterste konsekvens kan det etter den nye anbefalingen også trekkes opp en sjuende dose, sier FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm.

– I Norge kan man hente ut så mange fulle doser som man får ut av et hetteglass. Hvis man trekker opp mindre enn en full dose, skal den kasseres, sier Bukholm, og viser til at dette samme fremgangsmåte som i Danmark.

– FHI har anbefalt at vi kan benytte alle fulle doser. Dette er kommunisert til landets kommuner.

Minst 720.000 ekstra doser

FHI-direktør varslet om regelendringen på en pressekonferanse 30. desember, ifølge NTB. Det fremgikk ikke da hvor mange ekstra vaksinedoser endringen gir.

– Norge har avtale om å få levert 3,6 mill. doser av vaksinen fra Pfizer. Hvis vi får 6 doser av hver glass vil det gi ca. 720.000 ekstra vaksinedoser, sier Bukholm til NRK mandag.

Pfizer-vaksinen skal gis i to runder, med en intervall på 21 dager. FHI regner med å ha vaksinert 3 millioner nordmenn før 1. oktober.

Områdedirektør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm under presseseminaret om vaksinearbeid knyttet til utvikling av covid-19-vaksine.

Geir Bukholm, områdedirektør i FHI, sier det er uklart hvor mange vaksinedoser som gikk i søpla får rådene ble oppdatert rett før nyttår. Så langt er bare litt over 2000 nordmenn vaksinert.

Foto: Stian Lysberg Solum

Ikke dårligere kvalitet

Bukholm forklarer at det er gitt godkjenning fra Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) og Legemiddelverket om at man kan ta ut 5 doser fra hvert hetteglass av Pfizer-vaksinen, kalt Comirnaty.

– Vi fikk ganske snart tilbakemelding om at det var mulig å trekke ut flere doser. Legemiddelverket gjorde en rask vurdering at kvaliteten på en 6. dose ikke ville være annerledes enn første dose, forklarer Bukholm.

FHI fulgte deretter opp med en anbefaling om alle fulle doser som kan trekkes opp fra hetteglasset skal benyttes.

– Dersom man ikke får opp en full siste dose, skal denne ikke brukes. Man skal ikke blande doser fra 2 hetteglass, sier Bukholm.

De første koronavaksinene på plass i Norge

Sykehusapoteket i Oslo mottar den første leveransen av koronavaksine 26. desember.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Har gjort egne vurderinger

Pfizer har i etterkant søkt EMA om godkjenning for bruk av en 6. dose, opplyser Bukholm. Dette er ikke ferdigbehandlet hos EMA.

– I mellomtiden har ulike land valgt å forholde seg til dette på forskjellig måte. Noen land har valgt å praktisere 5 doser fra hvert hetteglass strengt inntil en ny vurdering fra EMA foreligger. Andre land, som Norge, har gjort egne vurderinger.

Antallet vaksinedoser som faktisk ble kastet i Norge fra 26. desember til rådene ble oppdatert, er uklart. Trolig er det snakk om et hundretalls doser.

– Hvor mange ekstra doser vi hadde vunnet ved å være enda tidligere ute med vår anbefaling, vet vi ikke, sier Bukholm.

Bukholm påpeker at vedtaket ble fattet før man startet vaksinering med første 34.000 vaksinedosene i den ordinære vaksineleveransen fra Pfizer, og før de første 5000 dosene.

I Danmark henter helsepersonell ut en 7. dose av vaksineglasset, i de tilfellene der det er mulig.

De første koronavaksinene på plass i Norge

Her klargjør avdelingsleder Samira Benaissa ved Sykehusapotekene den første dosen av Pfizer-vaksinen. Så langt er bare litt over 2000 nordmenn vaksinert.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Langsommere enn en god del land

Norge har så langt fått tilsendt 40.000 vaksinedoser, men foreløpig har bare litt over 2000 nordmenn fått første vaksinedose. Dette er i hovedsak beboere ved sykehjem på Østlandet.

Samtidig slår FHI alarm om økende smittetrend.

I Danmark har allerede over 40.000 fått første vaksinestikk.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er viktig at vaksineringen går forsvarlig for seg, og påpeker at ansvaret for vaksineplanene ligger hos kommunene.

– Vi ser at vi har startet langsommere enn en god del land som fikk vaksinen på samme tid. Men vi mener at vi vil ha et mye mer robust system, slik at vi i løpet av noen uker vil være i fase med å bruke all vaksinen fortløpende, sier Stoltenberg i Dagsnytt 18 mandag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte tirsdag morgen regjeringen for treghet i vaksineringen. Han mener Norge har mye å gå på.

– Spørsmålet blir, har vi nok til å kunne vaksinere i det tempoet vi trenger for å få beskyttelsen i befolkningen opp, sa Ap-lederen i Politisk kvarter.

Erna Solberg avviste kritikken.

– Det er i dag kommunene begynner med den store vaksineringen. Jeg tenker vi skal ta evalueringen når det har gått noe mer tid, svarte Solberg.

Ingen Moderna-avgjørelse i kveld

Norge får også tilgang til flere andre vaksiner gjennom EU-systemet. Dersom de tre vaksinekandidatene som har kommet lengst i prosessen blir godkjent, mener FHI å ha dekket behovet til hele den norske befolkningen over 18 år.

Dette gitt at rundt 75 prosent av alle over 18 år vil la seg vaksinere.

Mandag kveld ble det kjent at EMAs avgjørelse om godkjenning av den amerikanske Moderna-vaksinen først kommer 6. januar.

Moderna-vaksinen er én av de tre vaksinekandidatene norske helsemyndigheter har sikret seg mest av. I tillegg til Pfizer-vaksinen, som altså allerede er i bruk, får Norge tilgang til den britiske AstraZeneca – om den blir EU-godkjent.

Totalt er det inngått syv ulike vaksineavtaler gjennom EU-systemet. Om alle de syv vaksinene blir godkjent, vil Norge få tilgang til mer vaksine enn vi har behov for.

sxKKTnqIZs0

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg er uenige om mye, også koronahåndtering.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger