Hopp til innhold

FHI bekymret for stigende smitte: Kan være på nivå med toppen fra i høst

FHI tror smitten kan være tilbake på omtrent samme nivå som da høstens bølge var på det høyeste. Nå kan det bli aktuelt nye, kortvarige smitteverntiltak.

Geir Bukholm, FHI

STIGENDE: Smitteverndirektør Geir Bukholm er bekymret over at det såkalte R-tallet ser ut til å ha steget.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I begynnelsen av desember anslo Folkehelseinstituttet at R-tallet lå på 0,8. Reproduksjonstallet viser hvor mange hver smittet person smitter videre.

Nye, foreløpige beregninger viser at tallet har steget. Hver koronasmittet viderebringer nå viruset til 1,3 personer i snitt.

Det bekymrer FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm.

– Vi er bekymret for smittesituasjonen i Norge nå. Den er ustabil og vi vet ikke hvordan dette kommer til å gå de første ukene etter nyttår. Dette er noe vi må observere fremover, sier Bukholm.

– Kan gå høyere enn november

Fra mandag 28. til tirsdag 29. desember var det 1 465 av totalt 22 866 tester for koronavirus positive, noe som tilsvarer 6,4 prosent. Andelen for de samme to dagene uka før lå på 2,2 prosent, skriver FHI i en pressemelding.

Slik det ligger an nå, kan inneværende uke få smittetall som er omtrent på samme nivå som da nedgangen begynte i november.

– Nå er vi kanskje tilbake på det nivået vi var på da det snudde i november. Da er faren stor for at det går høyere enn det nivået, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NTB.

FHI jobber nå med innspill til regjeringen om kortvarige tiltak for kommende for å redusere smittespredningen når hverdagen starter igjen, skriver overlege Preben Aavitsland i en e-post til VG.

– En slik sosial pause kan gi kommunene og oss tid til å få bedre oversikt over situasjonen nå etter høytiden, skriver han.

Om R-tallet ikke går ned, vil det medføre et stort press på helsevesenet. Bukholm sier norske helsemyndigheter ønsker at R-tallet igjen kommer under 1 så raskt som mulig.

– Samtidig må R-tallet tolkes med forsiktighet. Smittesituasjonen i Norge er preget av utbrudd, og utenfor disse utbruddene er ikke situasjonen den samme.

Økt kontakt i jula

FHIs eksperter mener flere forhold kan ligge bak utviklingen. Den sosiale kontakten har økt gjennom jula – både i form av julehandel og i form av treff med familie og venner og kjente. Samtidig har reisingen økt, både innad i Norge og inn og ut av landet.

Den siste tiden har det kommet meldinger om virusvarianter, blant annet fra Storbritannia, som er mer smittsomme enn tidligere.

Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Bukholm tror ikke dette har bidratt til den siste smitteøkningen.Han viser til at det kun er påvist et fåtall smittetilfeller knyttet til det muterte viruset foreløpig.

Samtidig har FHI tidligere uttalt at det muterte koronaviruset kan påvirke R-tallet negativt – på sikt.

Fortsetter vaksinasjon som normalt

Vaksinasjonen er i gang på sykehjem i sju kommuner på Østlandet.

På spørsmål om hva den økende smittetrenden kan bety for vaksinestrategien, svarer Bukholm at man uansett gjennomfører vaksinering etter planen.

Bukholm påpeker at kommunene står overfor store oppgaver når det gjelder sporing og smittebegrensende tiltak.

– Det vil også påvirke kapasiteten til å gjennomføre vaksinasjon. Vaksinasjonsarbeidet er komplekst og krever stor oppmerksomhet i kommunene.

I Norge er det nå vaksinen fra Pfizer/Biontech som distribueres. Norge har skaffet seg 2,5 millioner doser av denne vaksinen, i tillegg til 3,3 millioner doser av vaksinen fra Oxford/AstraZeneca.

Fremskynder Moderna-godkjenning

SVT meldte fredag at godkjenningen av Modernas vaksine kan bli fremskyndet til mandag. Norge har allerede spikret en avtale om 1,9 millioner doser av denne vaksinen. Bukholm sier det er gode nyheter om Moderna-vaksinen blir godkjent tidligere.

– Det er gledelig at vi får en vaksine til, som vi tror er god, med gode effekter og en akseptabel bivirkningsprofil. Det blir et supplement inn i vårt vaksinasjonsprogram, sier Bukholm.

– Er det noen forskjeller på vaksinene?

– Vi avventer de siste dataene fra Det europeiske legemiddelverket, for å se dokumentasjonen. I utgangspunktet ser de ut til å ha samme effekt - og bivirkningsprofil. Vi ønsker at folk får første og andre dose av samme vaksine, sier Bukholm.

Storbritannia gir 1 dose

30. desember godkjente Storbritannia vaksinen fra Oxford/AstraZeneca. Alle vaksinekandidatene skal i utgangspunktet gis i to omganger, for å gi best mulig beskyttelse.

Britiske helsemyndigheter åpner imidlertid for å vike fra internasjonal vaksinepraksis, og gi flest mulig den første dosen av vaksinen – før dose to er tilgjengelig.

På spørsmål om dette også kan være aktuelt i Norge, svarer Bukholm slikt.

– Først og fremst vil jeg si at den dokumentasjonen vi har for vår godkjenning av Pfizer-vaksinen baserer seg på to doser, med et intervall på 21 dager. Samtidig vil jeg legge til at det er fornuftige vurderinger Storbritannia nå gjør ut fra den smittesituasjonen de er i. Det er nok andre land som vil gjøre tilsvarende vurderinger.

– Hvor mye beskyttelse vil 1 dose gi?

– Vi vet noe om at en dose kan gi opptil 90 prosent beskyttelse. Det vi ikke vet er hvor lenge den beskyttelsen varer, sier Bukholm.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ