Normal

Sivilombudsmannen stiller ikke i Breivik-rettssaken

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Sivilombudsmannen har gitt retten beskjed om at de ikke møter i Breivik-rettssaken av hensyn til sin egen uavhengighet.

Gymsalen i Skien fengsel

Gymsalen i Skien fengsel.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sivilombudsmannens kontorsjef Helga Fastrup Ervik skulle egentlig vært første vitne ut i gymsalen i Skien fengsel torsdag.

Ervik sier til NRK at hun ikke vitner av hensyn til Sivilombudsmannens uavhengighet, legitimitet og taushetsplikt.

– Dette er et helt prinsipielt standpunkt, som vi kommer til å ta hver gang én av partene i en rettssak kaller oss inn som vitne, sier hun til NRK.

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet besøkte i fjor fengselet der terrordømte Anders Behring Breivik soner, og skrev i en rapport at soningsforholdene øker risikoen for umenneskelig behandling.

Storrvik om Sivilombudsmannen

VIDEO: Øystein Storrvik om Siviloombudsmannen.

– Skal aldri vitne i enkeltsaker

Øystein Storrvik

Anders Behring Breiviks advokat, Øystein Storrvik.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, sier til NRK at Ervik ble stevnet inn som vitne før de fikk forklart at Sivilombudsmannen kun skal ha en inspeksjonsrolle.

Brevet skal ha blitt sendt til Storrvik for en uke siden, Dommeren skal også ha blitt orientert da.

– De har forklart oss at med de reglene de opererer etter, skal de aldri vitne i enkeltsaker. Det har med deres uavhengighet å gjøre. De har en inspeksjonsrolle som gjør at man kun skal lese opp rapporten, og partene er enig om at det er korrekt jus, sier Storrvik til NRK.

Storrvik sier han ble gjort oppmerksom på dette da Ervik mottok stevningen, men mener det ikke vil gjøre noen stor forskjell at hun ikke stiller.

– Nei, rapporten er fyldig og dekkende for vårt syn og det vi ønsker at retten skal vite, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger