Hopp til innhold

Rosenqvist: – Det er vanskelig å ta saken alvorlig

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist sier hun ikke har sett tegn til isolasjonsskader hos Anders Behring Breivik. – Det er mange innsatte som har det verre enn Breivik, sier Rosenqvist til NRK.

Spesialist Randi Rosenqvist sier hun ikke klarer ta klagen fra Breivik alvorlig.

Randi Rosenqvist mener Anders Behring Breivik ikke er påført isolasjonsskader i tiden etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Psykiater Randi Rosenqvist snakket med NRK etter sitt vitnemål i Skien fengsel onsdag. I retten fortalte Rosenqvist, som er ansvarlig for risikovurderingen av Breivik, at det ikke er noe som tyder på at Breivik er utsatt for isolasjonsskader.

Overfor NRK gir hun uttrykk for at hun ikke synes synd på massemorderen som har gått til søksmål mot staten.

– Det er hele tiden mange fanger som har det verre enn ham. Han studerer, og framstår som ganske opplagt. Det er vanskelig å ta saken alvorlig. Fengselet har brukt store ressurser på at han skal få ha det så godt som mulig.

– Er det provoserende at han klager på soningsforholdene?

– Jeg vet ikke om jeg vil kalle det provoserende. Men jeg tenker jo mitt om hvor mye den mannen har kostet Norge.

– Vås

Rosenqvist mener Breivik burde ha fått tilgang til en PC tidligere for å holde den mentale styrken oppe.

– Bortsett fra det, har jeg ikke sett tegn hos Breivik som gjør at jeg har vært bekymret for utvikling av isolasjonsskader, sa Rosenqvist i retten.

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, trakk frem at Breivik omtalte seg selv som «odinist» under sin partsforklaring.

– Jeg synes det er noe vås. Jeg synes han er ganske dum som argumenterer for at Odin har gitt ham råd, men jeg oppfatter ikke det som sykdomstegn. Jeg tenker at han gjør seg til, sier Rosenqvist.

Breivik er tydelig misfornøyd med Rosenqvists forklaring, og henvender seg flere ganger til Storrvik. Breivik hever blant annet oppgitt på øyebrynene når Rosenqvist sier at terroristens «isolasjonshodepine» kan kureres med vann og en smertestillende tablett.

– Jeg kjenner ikke begrepet isolasjonshodepine. Alle har hodepine. Jeg har arbeidshodepine, jeg. Om han har hodepine, så får han drikke mer vann eller ta en smertestillende, sa hun.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik ga sin partsforklaring i Skien fengsel onsdag morgen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Observerte Breivik

Rosenqvist er ansatt ved Ila fengsel, og leverte en rettsmedisinsk rapport til den opprinnelige 22. juli-saken. Hun konkluderte da med at det ikke forelå noen tegn til psykose.

Rosenqvist har det faglige ansvaret for risikovurderingene av Breivik, og observerte ham mens han satt i varetekt.

– Vi var redde for at han skulle bli suicidal når andrenalinkicket ga seg, sier Rosenqvist.

Hun forteller at de vurderte risikoen for selvmord som større enn risikoen for isolasjonsskader.

– Hele året han satt i varetekt var han ikke isolert på den måten jeg som psykiater tolker det å være isolert. Han hadde mer aktivitet enn mange andre. Så jeg tenkte overhodet ikke at det var snakk om isolasjonsskade, sier Rosenqvist.

Rosenqvist har ikke snakket med Breivik siden 2013.

Randi Rosenqvist

Randi Rosenqvist i gymsalen i Skien fengsel onsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Malplassert humor»

Rosenqvist sier hun oppfattet Breivik som for sammenhengende til å ha Aspergers syndrom, og peker på at han forsøkte å få kontakt med henne.

– Det som slo meg var hvor normal han var, bortsett fra at han hadde noen politiske analyser jeg syns er ganske spesielle. Jeg oppfattet ham på et tidlig tidspunkt som ganske manipulerende, men jeg så ikke tegn til noen psykose, sier Rosenqvist.

Breivik prøvde også å være humoristisk.

– På grunn av dette riddervesenet hans sa han at han gjerne ville ha Ridderost, fordi det ville passe seg. Men jeg opplevde ikke det som noe annet en malplassert humor, sier Rosenqvist.

– Kan bruke vold for å få oppmerksomhet

Rosenqvist mener det er usannsynlig at Breivik kan bli voldelig fordi han blir sint, men vil ikke utelukke at han begår vold for å få oppmerksomhet.

– Hvis han opplever at han ikke får omtaler i media, eller at folk ikke skriver til ham, at han ikke er ansett som en viktig person, så kan det tenkes at han på ny kan begå en voldshandling, sier hun.

Rosenqvist sier hun ikke tror Breivik vil være voldelig mot en han har en relasjon til i fengselet, fordi han er for opptatt av sitt eget image.

– Det vil gi veldig liten avkastning for ham, fordi han vil bli demonisert og ikke heltegjort, sier hun.

Rosenqvist mener Breiviks selverklærte konvertering er et nytt argument for at han ikke er psykotisk, fordi han ikke er fastlåst.

– Han sier det han tror han får mest mulig nytte av selv, sier hun.

Rosenqvist mener Breivik oppfyller kriteriene for en dyssosial personlighetsforstyrrelse, narsissisme og psykopati, noe som igjen fikk Breivik til å riste på hodet.

Professor Ulrik Fredrik Malt sier han ikke ser noen tegn på isolasjonsskader i Breivik i retten. Breivik er veldig lik slik han framsto i retten i 2012, sier Malt.

VIDEO: Malt: - Jeg ser ingen tegn på isolasjonsskader

Psykologspesialist Pål Grøndahl sier Breiviks forklaring spriker i mange retninger og gir inntrykk av at han endelig får oppmerksomheten han har ønsket i flere år.

VIDEO: Grøndahl: - Får inntrykk av en smågira Breivik.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ