Hopp til innhold

Permitterte SAS-ansatte har mellomlandet i helsevesenet

Til vanlig jobber de med liv og helse i 10.000 meters høyde. Nå skal de gjøre det samme på bakken.

Kabinansatte har byttet ut SAS-uniformen med helsearbeiderklær

Rasmus Savemus, Malin Öhman og Isabella Hjortås jobber til vanlig som kabinansatte i SAS Sverige. Men nå stepper de som helsearbeidere i sykehus og på sykehjem for å bekjempe koronaviruset.

Foto: Freja Liljedahl / SAS

Malin Öhman (25) er en av 300 kabinansatte i SAS i Sverige som har meldt seg til tjeneste i helsevesenet. Etter tre år som flyvertinne, skal hun jobbe ved et feltsykehus i Stockholm de neste ukene.

– Det er litt skremmende det som skjer nå i og med at ingen har vært med på noe lignende tidligere. Men det kjennes godt å ta ansvar, sier hun.

25-åringen ble permittert fra jobben som flyvertinne for tre uker siden. Nå er hun klar til å møte koronapasienter. Hennes oppgave blir å transportere pasienter til og fra sykehuset.

Malin Öhman har byttet ut SAS-uniformen og er klar fo rå jobbe i helsevesenet

Malin Öhman har byttet ut SAS-uniformen med denne, og er klar for å jobbe i helsevesenet

Foto: Freja Liljedahl / SAS

– Jeg meldte meg med en gang jeg fikk en e-post om dette fra SAS. Det var helt selvklart for meg å gjøre, sier hun.

Er du ikke redd for å bli smittet?

– Det er klart at når man er i kontakt med pasienter, så utsetter man seg for en risiko. Men jeg har verneutstyr og kjenner meg likevel ganske trygg, sier hun.

Et feltsykehus for å kunne gi intensivhjelp til koronapasienter er bygget inne i messesenteret SStockholmsmassan sør i hovedstaden

Malin Öhman skal jobbe ved dette feltsykehuset, som skal gi intensivhjelp til koronapasienter. Det er bygget inne i messesenteret Stockholmsmässan sør i hovedstaden

Foto: Jonas Ekstromer / Jonas Ekströmer/TT

10.000 permittert

SAS har permittert 10.000 ansatte grunnet koronapandemien.

Kabinpersonalet har allerede opplæring i livredning og smitterisiko. SAS oppfordret derfor de permitterte ansatte til å bidra inntil krisen er over og de skal på vingene igjen. Sammen med Sophiahemmet Høyskole i Stockholm fikk de skreddersydd et tredagers kurs.

– Vi forberedte oss på at rundt 30 stykker ville være interessert, men på to dager hadde 300 meldt seg på, sier professor i epidemiologi og rektor ved Sophiahemmet, Johanna Adami.

Hun sier helsepersonell har fullt opp med å håndtere den akutte situasjonen, og at arbeidsgivere står i kø for å få flere hender:

– Det er en enorm etterspørsel etter hjelp. Alle her går rett i jobb i sykehus, eldreomsorg og hjemmesykepleie.

De skal gjøre alt, fra å informere og mate pasienter til å rengjøre medisinsk utstyr og ta imot syke i feltsykehusene, sier hun.

Men pasientbehandling skal de ikke ha.

Sverige har bygget flere feltsykehus for å ta imot koronapasienter. Som her i Helsingborg.

Sverige har bygget flere feltsykehus for å ta imot koronapasienter. Som her i Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Melder seg i Norge

Også i Norge jobber SAS med ulike løsninger slik at de permitterte kabinansatte kan bidra.

– SAS er allerede kontaktet av en rekke offentlige aktører som trenger folk, og det er mange ansatte i SAS som har sagt at de ønsker å bistå, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff:

De mener det har blitt enklere å gi kabinansatte opplæring nå etter at regjeringen tillot at de som er permittert kan ta kurs uten å miste dagpenger.

Johanna Adami er overrasket over at så mange som 300 har meldt seg til tjeneste i Sverige:

– Dette er kabinansatte som kunne gått hjemme med full lønn i permitteringstiden, sier hun.

Malin Öhman var timebetalt da hun ble permittert, og hadde ikke krav på noe. Nå blir hun lønnet som helseabeider i stedet:

– Jeg kommer til å holde på så lenge det er bruk for meg, sier 25-åringen.

SAS har permittert 10.000 mennesker og satt store deler av flyflåten på bakken

SAS har permittert 10.000 ansatte grunnet koronapandemien. Nå har flere hundre av dem meldt seg for å jobbe i helsevesenet

AKTUELT NÅ