Hopp til innhold

Sveriges statsepidemiolog: – Vi er dessverre oppe på et nytt nivå

Koronaviruset har spredt seg til flere sykehjem for eldre i Sverige, og dødstallet er derfor ventet å gå opp. – Veldig beklagelig, sier statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell

VENTER FLERE DØDE: Ifølge Sveriges statsepidemiolog kommer antallet som dør av korona til å øke fordi det er så mange eldre som nå er blitt smittet med covid-19.

Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

RETTELSE: I en tidligere utgave stod det at ett sykehjem hadde 250 smittede. Det korrekte er at ett selskap som driver flere sykehjem har meldt om at 250 av deres beboere er koronasmittet.

282 personer har så langt dødd av covid-19 i Sverige. Antallet svensker bekreftet smittet med koronavirus er 5466. 429 av disse får intensivbehandling. Mange av dem er sårbare eldre.

– Vi er bekymret for gruppen eldre. Grafen begynner å gå opp. Nesten halvparten av alle som legges inn til intensivbehandling er eldre. Vi får signaler fra framfor alt Stockholm, men også andra deler av landet, at man får inn smitte i sykehjemmene, sier Anders Tegnell.

Ifølge en kartlegging Sveriges Radio har gjort, har minst 90 svenske kommuner sykehjem der man enten har hatt covid-19 eller mistanke om det. Ifølge SVT melder et selskap som driver flere sykehjem i Stockholmsregionen om at 250 av deres eldre beboere er smittet. Statsepidemiologen sier utviklingen er «alvorlig».

– Det er nok dessverre slik at vi er oppe på et nytt nivå nå, sier Tegnell, når han forteller at Sverige har fått et hundretalls nye smittetilfeller de siste dagene.

Venter flere dødsfall

Feltsykehuset i Älvsjö blir nå åpnet for pasienter. Stockholm-regionens helsedirektør Björn Eriksson sier det er et stadig økende behov for sykepleie og intensivpleie.

Stockholm vil også aktivere en kriseavtale som innebærer at helsepersonell kan få økt arbeidstid og opptil 220 prosent høyere lønn.

43 døde er registrert torsdag.

Ifølge statsepidemiolog Anders Tegnell er det ventet at antallet døde fortsetter å øke, fordi det er flere eldre som blir syke.

– Det vil gi stor effekt på dødelighet, belastning på intensivkapasiteten og ikke minst personlig lidelse.

Tirsdag innførte Sverige et nasjonalt forbud mot besøk på sykehjem i et forsøk på å beskytte eldre med svak helse fra covid-19.

Tegnell sier det er «beklagelig» at man ikke har klart å holde koronaviruset borte fra sykehjemmene.

Ifølge statsepidemiologen trengs det forbedring, og at det er opptil regionene å undersøke hvorfor smitten spredde seg til sykehjemmene.

Hva er egentlig forskjellen i tiltakene Norge og Sverige har innført for å bekjempe koronaviruset?

Hva er egentlig forskjellen i tiltakene Norge og Sverige har innført for å bekjempe koronaviruset?

Tror Sverige oppnår flokkimmunitet om en måneds tid

På spørsmål om Sverige angrer på valg av strategi svarer Tegnell at det er vanskelig å vite hva som er riktig og ikke.

– Jeg tror de fleste lands myndigheter gjør så godt de kan. Det finnes mange prognoser der ute, som gjør det vanskelig å vite hva som er riktig.

Tegnell legger til at smittekurven i Sverige fortsatt er ganske flat totalt sett, på tross av at grafen begynner å gå litt brattere opp.

Til SVT sier han at smittespredningen trolig når en topp i Sverige om få uker.

– Om en måned tror jeg vi er ganske nær en flokkimmunitet, sier Tegnell.

SISTE NYTT

Siste nytt