– Granskingen bygger respekt for politiet og påtalemyndighetene

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg, er positiv til EOS-utvalgets beslutning om å granske overvåkingspolitiets metodebruk i Treholt-saken.

Treholt og Sandberg

Per Sandberg mener en gransking vil være med på å bygge respekt til politi- og påtalemyndigheter.

Foto: NRK/SCANPIX

Stortingets EOS-utvalg har i dag besluttet å granske overvåkingspolitiets metodebruk i Treholt-saken.

Beslutningen er tatt på eget initiativ, dagen etter at riksadvokat Tor-Aksel Busch ba Gjenopptakingskommisjonen om å ta opp igjen vurderingen av Treholt-saken, med vekt på det såkalte pengebeviset.

Les mer: Stortinget gransker Treholt-saken
Les også: UD-topp: Så pengebilder før pågripelsen

– Overvåkingen var et lovbrudd

EOS-utvalget skal granske metodene som ble brukt av overvåkingspolitiet da de skal ha brutt seg inn i Treholts leilighet og satt inn en mikrofon og kamera som de benyttet til å overvåke ham døgnet rundt i flere uker.

– Overvåkingen var et lovbrudd, og det var heller ikke søkt tillatelse om det. Det er slike opplysninger utvalget nå skal gå løs på, forklarer NRKs nyhetsredaktør, Stein Bjøntegård.

– Vil bygge respekt

Per Sandberg i justiskomiteen mener det er et positivt initativ.

– Jeg tror det er positivt fordi det vil være med på å bygge respekt til påtalemyndighetene og politi. At vi nå får to løp i forhold til å kvalitetssikre de siste dagers påstander tror jeg bare er bra, sier Sandberg til NRK.

Det er tidlig å si noe om konsekvensene av utredningen, men Sandberg mener påstandene omkring metodebruken kan være med på å ødelegge tilliten og respekten for påtale- og politi.

– Nå vet vi ikke om det er noe hold i det, men at utvalget på eget initiativ ser hva som ble gjort på det tidspunktet og går de hemmelige tjenestene i sømmene, så vil det bare være en trygghet for folk flest om at vi har et kontrollorgan og ombudsinstitusjoner som ivaretar folks sikkerhet i stor grad, sier Sandberg.

Les: POT-spaner ga nye opplysninger i avhør

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger