Stortinget gransker Treholt-saken

Stortingets EOS-utvalg har på eget initiativ besluttet å granske overvåkingspolitiets metodebruk i Treholt-saken.

Harald Stabell og Arne Treholt
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det melder Aftenposten.

Bakgrunnen for dagens vedtak er de påstandene som er kommet frem om at POT (nåværende PST) benyttet ulovlige metoder i overvåkningen av Arne Treholt.

Arne Treholt i Ila landsfengsel

Arne Treholt måtte sone på Ila landsfengsel.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

– Dette er den andre delen av det som har dukket opp de siste dagene, altså metodebruken til overvåkingspolitiet i 1983. Da de brøt seg inn i leiligheten til Treholt og la inn, ifølge Aftenpostens kilde, en skjult mikrofon og et lite kamera som de benyttet til å overvåke ham døgnet rundt i ukesvis, forteller NRKs nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

Aftenpostens kilde skal være en tidligere ansatt i overvåkingspolitiet.

– Overvåkingen var et lovbrudd, og det var heller ikke søkt tillatelse om det. Det er slike opplysninger utvalget nå skal gå løs på.

Beslutningen kommer dagen etter at riksadvokat Tor-Aksel Busch ba Gjenopptakingskommisjonen om å ta opp igjen vurderingen av Treholt-saken med vekt på det såkalte pengebeviset.

Sentralt bevis

Og ikke uten grunn. Allerede i 1985 sa dagsrevyreporter Tom Berntsen følgende om saken i en reportasje:

«Pengebeviset har vært omfattet med spenning. For begge parter står mye på spill. Den av partene som taper kampen om pengebeviset, har trolig tapt mye i denne saken.»

Aktoratet vant kampen om beviset, og Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for å ha avslørt militære og politiske hemmeligheter.

Nå har blant annet boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» og en rekke artikler i Aftenposten sådd tvil om politiet kan ha forfalsket beviset.

Video PENGER-KOFFERT-090910-WW

– Liten vekt på pengebeviset

Dersom det viser seg at påstanden om at pengebeviset er fabrikkert stemmer, er det likevel ikke det samme som at Treholt vil bli frifunnet i en eventuelt gjenopptatt sak.

Det mener to av journalistene som har fulgt saken lengst.

Treholts koffert under ransakingen

Treholts koffert under ransakingen

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

– Hvis en leser dommen, går det frem at retten legger forholdsvis liten vekt på pengebeviset. Noen sier at hele Treholt-saken faller sammen uten pengebeviset, men det er feil, sier Olav Versto, politisk kommentator i VG, til VG Nett.

Han fulgte rettsaken som journalist for NRK. Han understreker at påstandene om fabrikkasjon likevel er alvorlige.

Det er ifølge Bjøntegård tidlig å si noe om konsekvensene av den nye utredningen.

– Overvåkingspolitiet finnes ikke i den forstand den fantes da, fordi Lund-kommisjonen endte med at overvåkingspolitiet forsvant og vi fikk PST. Det er en annen organisasjon, så det er litt tidlig å konkludere - men man må jo undersøke lovbrudd selv om POT ikke finnes lenger, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger