Hopp til innhold

Ryanair avvikler basen på Rygge

Ryanair-toppen David O'Brien fastholder beslutningen om å avvikle basen på Rygge. Samtidig opplyser han at ruter flyttes fra Rygge til Gardermoen og Torp.

David O'Brien, Ryanair

KAN SNU: Ryanair-direktør David O'Brien setter døra på gløtt for fortsatt baseaktivitet på Rygge, men da må regjeringen snu.

Holder pressekonferanse

RYANAIR-TOPP: Ryanair-toppen David O'Brien la også frem lavprisselskapets ruteprogram i Norge fra høsten 2016.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Styret i Rygge sivile lufthavn har besluttet at trafikken skal avvikles etter 1. november i år. Det eneste som kunne redde flyplassen var at Ryanair ombestemmer seg.

Men Ryanair fastholder beslutningen om å avvikle basen på Rygge. Det skjer 29. oktober i år. Det opplyste selskapets kommersielle direktør, David O'Brien, under en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag.

– Vi har triste nyheter, triste nyheter som vi må takke deres regjering for, sa O'Brien, og siktet til flypassasjeravgiften på 80 kroner som innføres i dag.

Flytter ruter til Gardermoen og Torp

Ryanair-direktøren opplyste også at det irske lavprisselskapet flytter ruter fra Rygge til Oslo lufthavn (OSL) på Gardermoen og Sandefjord lufthavn på Torp.

Rutene til og fra Vilnius og London flyttes til Gardermoen og kommer i gang 30. oktober i år, mens åtte andre ruter flyttes til Torp. Totalt vil Ryanair legge ned omtrent 50 prosent av virksomheten i Norge.

Onsdag formiddag ønsker OSL-sjef, Øyvind Hasaas, Ryanair velkommen til Oslo.

– Vi kan slå fast at enda et stort internasjonalt flyselskap ser verdien av å frakte nordmenn til attraktive destinasjoner i Europa. Dette bidrar til å styrke et allerede veldig godt rutetilbud, sier Hasaas i en pressemelding.

Hele intervjuet med David O'Brian om Ryanairs beslutning om å avslutte sin flytrafikk fra Rygge.

SE VIDEO: Se hele NRK-intervjuet med Ryanair-direktør etter pressekonferansen.

Tre ganger daglig til London

Når Ryanair starter nye ruter fra Oslo Lufthavn er det på like vilkår som øvrige flyselskaper som flyr til eller fra Norges hovedflyplass.

– Ryanair betaler de samme i avgiftene og har de samme betingelsene som tilbys øvrige flyselskap som flyr til og fra Oslo Lufthavn, sier Hasaas.

Direkteruten til Vilnius går daglig. Ruten mellom Oslo og London vil opereres tre ganger daglig.

Overrasket over avgiften

Flypassasjeravgiften betyr avvikling av Ryanairs base på Rygge og nedlegging av flyplassen med rundt 1000 tapte arbeidsplasser på og i tilknytning til flyplassen som en konsekvens.

– Vi ble veldig overrasket i november i fjor da Norge foreslo en flypassasjeravgift. Vi vet ikke hva slags avgift det er og hva den skal oppnå, sa O'Brian og understrekte at de var skuffet.

I mai ble skatten bekreftet.

– Vi tilbød Rygge en betydelig del av våre operasjoner, omtrent 50 prosent. Rygge er et profitabelt privat selskap. Dessverre var Rygge ikke i stand til å godta vårt tilbud om redusert trafikk. Det betyr at vi må legge ned vår base, sia han.

O'Brien sier forskjellen mellom Rygge og Torp og Rygge er at sistnevnte har avgjort at de er i stand til å opprettholde sine operasjoner.

Ryanair-direktør David O'Brien: Dersom dere kutter avgiftene, så er vi tilbake igjen.

KONKURRANSEDYKTIGE: – Hver reise til Norge innebærer en time lengre flytur enn noen annen reise. Så Norge må være konkurransedyktige, sier O'Brien og understreker at flypassasjeravgiften er grunnen til at de legger sin base på Rygge.

Ombestemmer oss om avgiften forkastes

Ryanair-direktøren setter imidlertid døra på gløtt for fortsatt baseaktivitetpå Rygge, men da må regjeringen snu.

– Får vi et signal denne uken om at avgiften blir forkastet, vil vi ikke legge ned, eller vi vil gjenåpne vår base, avhengig av når det skjer. Dette handler kun om avgiften. Så hvis avgiften fjernes, kommer vi tilbake, sa O'Brien.

Uten Ryanair vil den årlige trafikken falle fra 1,6 millioner passasjerer i fjor, til under 500.000 ved Rygge, noe ledelsen mener vil gjøre flyplassen til et underskuddsforetak.

– Helt greit om Norge ikke er interessert i oss

Til spørsmålet om Ryanair er interessert i andre norske flyplasser, svarte O'Brien følgende:

– Aten har nesten seks millioner innbyggere, og opplever stor pågang. Og de har solskinn. Norge er et hyggelig sted å være, så lenge du ikke prøver å kjøpe en øl. Noe som er problematisk ut fra et prisperspektiv.

O'Brien sa at Norge er som Irland, i utkanten av Europa, og at hver Ryanair-reise til Norge innebærer en time lengre flytur, enn noen annen reise.

– Så Norge må være konkurransedyktige. Selvsagt er vi interesserte i Norge. Vi er her, og vi har investert mye tid og penger. Men om Norge ikke er interesserte i Ryanair, er det også helt greit, la han til.

Under pressekonferansen fikk Ryanair-toppen en rekke kritiske spørsmål fra om selskapets drift og valget om å legge ned sin base på Rygge, men O'Brien avviste all kritikk.

AKTUELT NÅ