Hopp til innhold

Riis-Johansen går av som statsråd

Terje Riis-Johansen forlater fredag jobben som olje- og energiminister. Partikollega Ola Borten Moe overtar som hans etterfølger.

Video Oljeminister Terje Riis Johansen går av

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen går av.

Ola Borten Moe

Senterpartiets Ola Borten Moe blir ny Olje- og energiminister.

Foto: Skaug, Thomas Rasmus / SCANPIX

NRK har torsdag kveld fått bekreftet at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen forlater sin post.

Partikollega Ola Borten Moe (34) blir hans etterfølger som statsråd.

Har vært presset

Etter det NRK erfarer trekker Riis-Johansen seg fordi han ønsker å stille til valg som fylkesordfører i Telemark i september. Nominasjonsmøtet holdes 15. mars.

Terje Riis-Johansen har det siste halve året vært hardt presset, både i saken om kraftmaster i Hardanger og utsettelsene av renseanlegget på Mongstad.

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen forlater Jens Stoltenbergs tredje regjering.

Foto: Helge Carlsen

Den nye olje- og energiministeren er ansett som Senterpartiets kronprins, og er i sin andre periode på Stortinget, der han representerer Sør-Trøndelag. Han har ledet Stortingets næringskomité, og har også sittet i energi- og miljøkomiteen.

Nestlederkandidat i Sp

Det var VG Nett som først meldte at det blir endringer i regjeringskabalen fredag.

Riis-Johansen skal ha blitt spurt om å stille til fylkesordfører-valget av valgkomiteen i julen, og skal også ha bestemt seg allerede da.

Samtidig sa Senterpartiets nestleder Lars Peder Brekk i romjula at han ikke ville ta en ny periode i partiledelsen. Og 13 av 15 av partiets fylkesledere utpekte da Ola Borten Moe som den naturlige avtakeren overfor NRK. Det samme gjorde Sps valgkomité for snart to uker siden.

Dermed blir Per Bortens barnebarn etter alle solemerker Sps nestleder på årsmøtet i mars. Hvis han da ikke trekker seg på grunn av statsrådposten.

LES MER: Klar som ny nestleiar i Senterpartiet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ