Hopp til innhold

– Rieber må trekke seg

– Hvis Paul Chr. Rieber kjente til saken og gjorde dette bevisst må han trekke seg som NHO-president.

President i NHO, Paul Christian Rieber

Omdømmeekspert mener President i NHO, Paul Christian Rieber bør trekke seg.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Omdømmeekspert Christian Sinding i Brand Consulting er klar i sin tale. Han mener Rieber bør trekke seg som NHO-president fordi saken er så alvorlig at NHO vil miste troverdighet.

– Vi må få avklart om dette er gjort med hensikt eller om det er en feil. Hvis dette er en bevisst handling, er dette veldig alvorlig, sier Sinding, som understreker at Rieber avhengig av tillit, noe man ikke kan ha hvis man ha unndratt toll.

Vil ikke trekke seg

Rieber selv mener han ikke kjente til saken og at det hele er en glipp. Han har i dag orientert styret i NHO om saken men han har ikke vurdert sin stilling.

– Jeg kommer ikke til å trekke meg, men hvis vi skylder noen penger kommer vi til å betale dem tilbake, sier Rieber til NRK i dag.

På selskapets hjemmesider skriver Rieber at de ønsker å gjøre opp for seg hvis det viser seg økonomisk fordel av toll-tabben.

Statsminister Jens Stoltenberg er overrasket over at NHO-president Paul-Chr. Riebers selskap har unnlatt å betale importtoll. Statsministeren regner med at Tollvesenet ordner opp ut fra prinsippet om likhet for loven.

– Jeg er veldig opptatt av for likhet for loven og at regler er til for å følges, sier Jens Stoltenberg til NRK.

– Må ikke belønnes for lovbrudd

Også Støttekomiteen for Vest-Sahara reagerer på det som nå skjer rundt Rieber Oils og NHO-presidenten. Nestleder i Støttekomiteen, Sigrun Espe, sier i en pressemelding at Riebers selskap først brøt regjeringens klare råd om å unngå handel med okkuperte Vest-Sahara.

– I tillegg til å drive grovt uetisk handel ved å stjele fattigfolks fisk har selskapet brutt norske tollregler. Dette må ikke selskapet belønnes for, mener Espe.

Hun mener at en reaksjon i form av ettergivelse av toll i en sak som dette fullstendig vil undergrave Regjeringens egen frarådingspolitikk.

I dag ble det kjent at Toll- og avgiftsdirektoratet har innledet en granskning av GC Rieber Oils, som de mener har brutt den norske toll-lovgivningen. Det kan være snakk om flere hundre millioner kroner.

Video Rieber Oils melde til økokrim

Lyspunkt

AKTUELT NÅ