Hopp til innhold

Greenpeace anmelder Rieber Oils

Greenpeace anmelder selskapet Rieber Oils og Paul-Chr. Rieber etter at selskapet gjennom flere år kan ha unnlatt å betale flere hundre millioner i tollavgifter.

Video Anmelder Rieber Oils

Truls Gulowsen i Greenpeace Norge mener Rieber Oils bevisst gjemte informasjon om hva fiskeoljen skulle brukes til. Klikk på bildet for å se video.

Bare i fjor har selskapet, ifølge beregninger Tollvesenet selv har gjort, unnlatt å betale tollavgifter på minst 60 millioner kroner i forbindelse med import av fiskeolje.

Toll- og avgiftsdirektoratet har, etter at NRK gjorde dem oppmerksom på saken, innledet en granskning av GC Rieber Oils, som de mener har brutt den norske toll-lovgivningen.

Greenpeace Norge har nå bestemt seg for å anmelde saken.

- Vi anmelder Rieber for ikke å ha betalt riktig toll på fiskeolje som er importert fra det okkuperte Vest-Sahara inn til Norge. Det fører til at de har underslått flere hundre millioner kroner i avgift, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge.

- En bevisst operasjon

- Dette har vært en bevisst operasjon for å gjemme informasjon om hvor denne fiskeoljen kommer fra og hva den skal brukes til. Verken Rieber eller oppdrettsnæringen som har brukt fiskeoljen til å produsere laks, har ønsket at offentligheten at skulle vite at omstridt, ikke bærekraftig fikseolje fra okkupert Vest-Sahara går til å fore opp norsk laks.

Rieber er Norges største importør av fiskeolje.

- De har klart å kategorisere de andre fiskeoljeimportene riktig tollmessig. Jeg tror ikke det er tilfeldig at fiskeoljen fra omstridte Marokko og Vest-Sahara er kategorisert feil.

Han syns det er underlig hvis Rieber ikke kjenner til dette regelverket som Norges største importør av fiskeolje.

Tollfritak

Etter at NRK kontaktet Rieber Oils, har de nå søkt om å tollfritak, både for i år og tidligere år. Toll og avgiftsdirektoratet gransker nå selskapet, som risikerer en tollavgift på flere hundre millioner:

- Det er ingen grunn til at de skal få tollfritak med tilbakevirkende kraft. De har spilt et spill i ti år og må ta konsekvensen av det. Den naturlige konsekvensen når man unndrar så store mengder toll er fengsel, sier Gulowsen.

Gulowsen mener at NHO ikke er tjent med å ha Rieber som styreleder.

- Vi anmelder for å sørge for at det så fort som mulig skal bli en politisak. Politiet bør etterforske saken og rette personene bør få straff.

- Ren uvitenhet

- Vi oppfattet at det var et fritak på olje som går til fiskeoppdrett, men har nå erfart at for å få et slikt fritak må man sende inn en anvendelseserklæring. Det har vært en svikt i vår organisasjon, og det tar vi på alvor, sier Paul-Christian Rieber til NRK.

Video Anmeldt til Økokrim

Paul-Chr. Rieber sier selskapet trodde det var et fritak på olje som går til fiskeoppdrett. Klikk på bildet for å se video.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger