Hopp til innhold

Krever at Rieber må gå

Ansvarlig redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen er ikke i tvil: GC Riebers importtrøbbel i fiskeoljesaken gjør at NHO-president Paul-Christian Rieber må gå.

President i NHO, Paul Christian Rieber

President i NHO, Paul-Christian Rieber, går en usikker fremtid i møte.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Kan så Paul-Christian Rieber fortsette som NHO-president? Ikke hvis vi skulle bestemme, og vi er faktisk NHO-medlem, skriver Hegnar i fredagens leder i Finansavisen .

LES:

– Skylder flere hunder millioner

Paul-Christian Rieber er styreleder i Rieber Oils, som har importert fiskeolje oppgitt til konsum og deretter latt det gå til fiskefôr. Mens det er ikke er toll på konsumimport av denne råvaren, er importavgiften på fiskeolje til fôr på hele 3750 kroner tonnet.

Toll- og avgiftsdirektoratet anslår at GC Rieber skulle ha betalt om lag 60 millioner kroner i toll for sin import. GC Rieber Oils innrømmer at de kan ha flere hundre millioner kroner i ubetalt toll over en tiårsperiode.

LES: Rieber må forklare seg | Overså varsel om tollunndragelse | Greenpeace anmelder Rieber Oils

Trygve Hegnar

Trygve Hegnar viser ingen nåde mot NHO-presidenten.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Viser ingen nåde

For oss er det klart at GC Rieber Oils må ha visst hvor de kjøpte oljen, og de må også ha forstått konsekvense ved en feildeklarering til tollmyndighetene. Snakket om en «glipp» er det verste sludderet vi har hørt, skriver Hegnar i lederen.

Hegnar legger vekt på at driftsresultatene til GC Rieber ville sett helt annerledes ut om de hadde betalt årlig toll på 60 millioner kroner.

LES: – Rieber må trekke seg | - Regler er til for å følges | - Dette er en kjedelig sak for NHO

– Uvesentlig om han visste

– Vi kan fortsatt la det stå åpent om styrelederen i GC Rieber Oils, Paul-Christian Rieber, kjente til deltaljene ved fiskeoljekjøpene og tollklareringen. Ser man på tallene, har det likevel formodningen mot seg at styrelederen ikke så eller kjente til hva 60 milloner kroner mer eller mindre i innkjøpskost har betydd for bunnlinjen i GC Rieber Oils og for konsernet GC Rieber, mener Hegnar.

LES: Rieber Oils kan få straffetoll | NHO-topp bryter tollreglene