Hopp til innhold

NHO: Leit at Rieber trekker seg

NHOs nye president beklager at Paul-Chr. Rieber ikke så noen annen mulighet enn å trekke seg.

NHOs president Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund tar over som NHO president etter Paul-Chr. Rieber.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Rieber har gjort en god jobb for NHO og vi synes det er veldig leit at han finner situasjonen slik at han har valgt å trekke seg , sier NHOs nye president Kristin Skogen Lund til NRK.no.

Ringte selv

Tidlig lørdag formiddag tok Paul-Chr. Rieber selv kontakt med Skogen Lund og informerte henne om sin avgjørelse.

Den siste uken har det stormet rundt den tidligere NHO presidenten etter at NRK avslørte at selskapet hans i flere år har brutt norsk tollovgivning da de importerte fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara.

Styret i NHO hadde etter det en videokonferanse der Rieber gjorde rede for fiskeolje-importen selskapet hans GC Rieber har hatt fra det omstridte landområdet de siste årene. Etter dette møtet ble saken diskutert av styret.

– Vi har selvsagt snakket sammen etter møtet, men ikke hatt flere styremøter, sier Skogen Lund, som understreker at Rieber selv valgte å gå.

Tenkte på NHO

– På bakgrunn av det betydelige mediefokuset som forholdene rundt import av fiskeolje til GC Rieber Oils AS har skapt, har jeg av hensyn til NHO, besluttet å trekke meg fra vervet som president med umiddelbar virkning, skriver Rieber i en pressemelding i dag.

Det var bred enighet i det politiske miljøet i dag om at Paul-Chr. Riebers beslutning er klok og nødvendig.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener dette er en beslutning det står respekt av .

– Dette viser at han setter NHOs interesser foran sine egne, sier Sanner, og får støtte av Næringsministeren.

– NHO er en meget viktig organisasjon i arbeidslivet, og når presidenten nå har fått så mye i hendene, var det et klokt valg å gjøre, sier Trond Giske.

Venstres leder Trine Skei Grande sier at Riebers beslutning var modig og nødvendig.

– Det er positivt at situasjonen håndteres såpass raskt, slikt at det ikke skal være noen tvil om hva norsk næringsliv står for. I saker som denne er det nødvendig å være ryddig og rask, sier Skei Grande.

Hun understreker at hun også håper at fiskeoljesaken skal tjene som en vekker for norsk næringslivs engasjement i det okkuperte Vest-Sahara.

Kjente til importen

Det har i lengre tid vært kjent at GC Rieber Oils har importert fiskeolje fra det marokkansk okkuperte området i Vest-Sahara . Informasjon han også har gitt styret i NHO, uten at de har foretatt seg noe.

– Vi fikk orientering om at Riebers selskap drev handel med Vest-Sahara for en måned siden. Vi tok det til orientering og fulgte ikke opp saken videre, sier Skogen Lund.

Hvorfor ikke?

– Fordi han informerte oss om at selskapet skulle trekke seg ut av handelen med landet, sier Skogen Lund, som nå ønsker å rette fokuset fremover.

Rieber ble valgt til president eller styreleder i NHO for to år siden. Samtidig ble Kristin Skogen Lund valgt til visepresident. Når hun nå tar over blir hun den første kvinne som innehar presidentvervet i NHO. Rieber skulle i utgangpunktet sittet frem til neste sommer.

Skogen Lund overtar presidentvervet fram til generalforsamlingen 8. juni.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger