Hopp til innhold

Regjeringen gir ikke svar til LO: 80.000 kan få kutt i dagpenger

LO-lederen fikk ingen svar fra arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om hva som skjer med kriseordningene for permitterte. Men han lovte en halv milliard i krisestøtte til kommunene.

Trygdeoppgjøret

Arbeid- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det er noen enkeltbransjer hvor det fortsatt er litt høyere ledighet som er vanskelig over tid. Vi skal fortsette og vi skal ha et nytte møte onsdag. Her har vi dårlig tid, sier Røe Isaksen til NRK rett etter fredagens digitale møte med representanter for arbeidslivet.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik fikk ingen lovnader om at regjeringen vil forlenge kriseordningene for permitterte etter 1. oktober. Hun beskriver likevel møtet som en bevegelse i riktig retning.

Første nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Foto: Thor-Albert Frøsland / Thor-Albert Frøsland

– Han har ikke lukket igjen døren for eventuell forlengelse, men han har også pekt på andre muligheter her, sier hun til NRK.

Halv milliard utløses i kommunene

Norsk økonomi er på vei tilbake til farten som var før koronakrisen kom i fjor. Selv om ledigheten faller i bransje etter bransje, sliter fortsatt reiselivet med å komme seg til hektene.

Regjeringen vil i første omgang utløse en kommunal ordning med ramme på 560 millioner kroner for å hjelpe næringslivet i siste fase av koronapandemien.

– Vårt forslag har vært å gi en halv milliard målrettet mot virksomhetene som trenger det. Vi trenger enda mer for å få dem over kneika, sier Røe Isaksen.

– Vil du foreslå noe mer neste onsdag?

– Vi har lagt en halv milliard på bordet. Vår hensikt er at disse pengene skal treffe virksomheter som vil beholde ansatte, men har en liten kneik til en måned eller mer.

80.000 kan få kutt i dagpenger

Ifølge anslag fra Arbeidsdepartementet, står mange lediges skjebne på spill fremover:

  • Anslagsvis 80.000 nordmenn kan oppleve kutt i dagpengene når pandemireglene går ut 1. oktober. Tallene er usikre fordi anslaget er basert på hvor mange som gikk på dagpenger i juli.
  • Anslagsvis 16.437 nordmenn ha brukt opp perioden de kan være permittert med dagpenger fra staten. Tallet kan være lavere fordi flere er tilbake i jobb etter sommeren.

Regjeringen går altså inn for at dagpengesatsene kuttes.

– Det har hele tiden vært klart fra Stortinget at dette var en midlertidig forhøyelse som var spesifikt til korona, sier Røe Isaksen.

Men LO-lederen minner om at regjeringen må skynde seg med å avklare hva som skjer med ordningene for permittering.

– Vi har fryktelig dårlig tid. Vårt standspunkt er at vi må gjøre begge deler. Vi må forlenge permitteringsordningene, så må vi være med å se på andre løsninger, sier hun.

Virke-direktør for samfunnspåvirkning, Stian Sigurdsen, vil ha flere svar onsdag.

Stian Sigurdsen

Virke-direktør for politikk og tariff, Stian Sigurdsen.

Foto: Virke

– Jeg forventer at man er tydelig på hva tildelingskriteriene skal være for kommunale midler, og hvor raskt det kan utbetales til virksomhetene. Og jeg har iallfall et håp om at man sier at man gjør noe med permitteringsordningene, sier han til NRK.

– Har de kommunale midlene betydning for permitterte?

– Det er klart at dette er rettet mot bedriftene, sier Sigurdsen.

Truer med å overkjøre regjeringen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier til NRK at han vil be presidentskapet om å hasteinnkalle Stortinget.

– Jeg synes det er helt håpløst, og viser en regjering som overhodet ikke bryr seg om arbeidsfolk, og de som nå sliter med å få det til å gå rundt hver måned, sier han.

Bjørnar Moxnes blir intervjuet i Vandrehallen på Stortinget

Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.

I tillegg til Rødt, har også SV, Frp, Arbeiderpartiet og Senterpartiet lagt press på at regjeringen må forlenge ordningene.

– Dette er langt fra godt nok, skriver arbeidspolitisk talsperson Rigmor Aasrud i Ap i en e-post til NRK.

Hun frykter arbeidsledige vil få sosialhjelp etter 1. oktober, men vil avvente onsdagens møte for å se om regjeringen vil forlenge ordningene.

– Hvis dette ikke fører frem, kan ikke vi akseptere at regjeringen glipper på oppløpssiden. Da vil vi ta initiativ til å kalle inn Stortinget, og vi forventer at et flertall vil være med på det, sier hun.

Stortingets muntlig spørretime

Arbeidspolitisk talsperson Rigmor Aasrud i Ap

Foto: Vidar Ruud / NTB

Rødt forsøkte også å få samlet Stortinget denne uken, men presidentskapet ville se utfallet av fredagens møte først.

– Nå ber vi om hasteinnkalling slik at vi kan sikre ordningene til de som er permittert, og ikke minst unngå et ras av masseoppsigelser, sier Moxnes.

Meningsmåling august 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med juni 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 4.9% (endring: +0.7
SV: 6.9% (endring: -0.9
AP: 25.5% (endring: +1.4
SP: 16.2% (endring: -1.5
MDG: 4.3% (endring: +0.6
KRF: 3.1% (endring: -0.5
V: 3.3% (endring: +0.6
H: 21.1% (endring: -1.9
FRP: 10.9% (endring: +0.7
Andre partier: 3.9%
Utført av Norstat 28 juli.–11. august11,400 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

AKTUELT NÅ