Hopp til innhold

Rakfisken kan være livsfarlig

Mattilsynet stoler ikke på at fiskeindustrien alltid kaster fisk, selv når den er råtten eller kan være farlig.

Bøtte med rakfisk
Foto: NRK Opplandr / NRK

Tilliten til fiskebransjen er redusert på Nordmøre. Derfor vil Mattilsynet der nå bli mye strengere.

Fra nå vil tilsynet være tilstede og med egne øyne få bekreftet at dårlig fisk blir kastet - for å være sikker på at fiskeindustrien faktisk kaster den.

Nett-tv: Norsk fisk kan være livsfarlig

Mugg på rakfisklaken

I fjor høst oppdaget nemlig Mattilsynet at en bedrift på Nordmøre hadde et stort parti rakfisk stående på kjølerommet.

Rakfisklake med mugg

Da Mattilsynet inspiserte en fiskebedrift på Nordmøre, fant de rakfisklake med mugg på. - Rakfisk er et risikoprodukt. Mye kan gå galt, advarer de.

Foto: Mattilsynet

Det viste seg at fisken var produsert uten godkjenning og uten dokumentasjon på at fisken var oppbevart i riktig temperatur og med riktig saltinnhold. I tillegg var det mugg på rakfisklaken da Mattilsynet kom. Dette ser Mattilsynet svært alvorlig på.

- Rakfisk er et risikoprodukt. Mye kan gå galt. Derfor skal det produseres under kontrollerte former, med en dokumentert prosess. Ikke for å være grei mot myndighetene, men fordi det skal være trygt, sier distriktssjef Astrid Vea Mork i Mattilsynet på Ytre Nordmøre.

Kan være livsfarlig

De strenge reglene for rakfiskproduksjon skyldes at fisken kan inneholde botulinumtoksin, en livsfarlig nervegift, hvis den ikke produseres riktig.

Professor i trygg mat, Per Einar Granum på Veterinærhøyskolen i Oslo forteller at det kan være svært farlig å spise rakfisk. Hvis fisken inneholder botulinumtoksin kan man få lammelser i luftveiene og i verste fall dø.

Hvert år meldes det om folk som må behandles i respirator etter å ha spist rakfisk som inneholder giftstoffet, forteller Per Einar Granum.

I tillegg kan rakfisken inneholde listeria, som kan være skadelig både for mor og barn dersom man får det mens man er gravid.

Granum forteller at tester ikke kan gi sikker indikasjon på om fisken inneholder giftstoffet, da må man i så fall teste all fisken, gram for gram.

– Rakfisk må produseres under kontrollerte forhold, med dokumenterte målinger av temperatur og saltinnhold, for å være trygg, sier Granum.

- Svært alvorlig

Da Mattilsynet fant rakfisken på bedriften i fjor høst, påla de dem å destruere fisken.

Distriktssjef Astrid Vea Mork i Mattilsynet på Ytre Nordmøre

- Vi må legge om våre rutiner slik at vi er fysisk tilstede og overvåker all destruksjon. Det viser disse sakene, sier Astrid Vea Mork, distriktssjef i Mattilsynet i Kristiansund.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Men så kom de på inspeksjon ved påsketider og oppdaget at det fortsatt sto 500 kilo rakfisk i bedriften. Dette reagerer de sterkt på.

- Det er svært alvorlig fordi vi snakker om et parti fisk som kan innebære en mulig helsefare for den som spiser den, sier Astrid Vea Mork i Mattilsynet.

Ledelsen i bedriften forteller at de kastet den fisken de ble pålagt å kaste, og at de siste 500 kiloene er et annet parti fisk som Mattilsynet ikke visste om, og som også er produsert uten tillatelse og kontroll. De beklager at de ikke har skaffet seg riktige tillatelser, men mener at fisken er helt trygg. De forteller at de ikke hadde tenkt å selge den.

Mattilsynet på sin sider mener forholdet er så alvorlig at de nå har anmeldt saken til politiet for brudd på matloven.

Ikke et enestående tilfelle

Og dette er ikke det eneste partiet med fisk som det har vært problemer med på Nordmøre i det siste. I helgen fortalte NRK om et stort parti med råtten sei som var solgt til rumenske matvarekjeder fra en norsk fiskeeksportør.

Også dette partiet ble sperret og Mattilsynet påla bedriften å destruere det. Likevel ble det solgt til Romania og bare stoppet ved en tilfeldighet på i grensekontrollen ut fra Norge.

Les også: Ville selge råtten fisk til Romania

Se i Nett-TV: Ville selge råtten sei

- Vi må legge om våre rutiner slik at vi er fysisk tilstede og overvåker all destruksjon. Det viser disse sakene, sier Astrid Vea Mork, distriktssjef i Mattilsynet i Kristiansund.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger