EU-Parlamentet vedtok i dag at kjøttklister ikke blir tillatt, skriver
.I februar sa
, enzymet trombin som får blodet til å koagulere og derfor limer mindre kjøttbiter sammen til en større biff.Stoffet har vært forbudt i Norden, og både
da EU i første omgang sa ja.Spesielt Mattilsynet i Norge var
ved steking av en biff som kan være forurenset i midten.Fra ja til nei
I april sa EU-Parlamentets miljøutvalg nei til kjøttklisteret, blant annet fordi medlemmene mente det var uhygienisk.
Forslaget gikk deretter videre til endelig avgjørelse i Europaparlamentet, som altså stemte nei nå i ettermiddag. Dermed blir bruken av trombin i matvarer forbudt i Norge og resten av Europa.
Endelig vedtak
Debatten om kjøttklisteret har gått høyt i en rekke land den siste tida. Dagens endelige vedtak er en seier for dem som har protestert mot at alt skal tillates i matvarer med mindre det er påvist fare for helseskade.
- Vedtaket er gledelig. Bruken av kjøttklister har med matsikkerhet for forbrukerne å gjøre, sier Serine Lomeland Jacobsen til NRK.no. Hun er rådgiver i forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet, som har slåss mot kjøttklisteret sammen med sine nordiske søsterorganisasjoner.
Bare i kjøttdisken
Meningen var at de sammenklistrede biffene kun skulle selges til sluttforbruker. Det vil si at du og jeg skulle kunne kjøpe en rå, sammensatt biff i butikken, men ikke få den servert på en norsk restaurant.
Dersom man tilbereder en sammensatt biff, må den gjennomstekes. Dette fordi det kan være bakterier i midten av biffen som følge av at den er sammensatt.
Har du spist sammensatt biff i utlandet? Send oss en