Hopp til innhold

PST forsvarer vurderingen av siktede: – Han har klart å utøve mer vold enn vi vurderte

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk første varsel om den Kongsberg-siktede allerede i 2015. Senere vurderte PST at siktede kunne gjennomføre et «lavskala angrep, med enkle midler». PST forsvarer denne vurderingen i dag.

Espen Andersen Bråthen er siktet av politiet. Han ble pågrepet onsdag kveld.

SIKTET: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen er fengslet i fire uker etter at fem personer ble drept og tre ble skadet på Kongsberg onsdag. Han erkjenner de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

Onsdag ble fem personer drept og tre skadet på Kongsberg. 37 år gamle Espen Andersen Bråthen er siktet for angrepet.

Torsdag sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold at Bråthen var kjent for dem fra tidligere, uten å utdype dette nærmere.

Seksjonsleder for kontraterror i PST, Arne Christian Haugstøyl

PSTs kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl.

Foto: Olav Døvik / NRK

Fredag sier PSTs kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl at sikkerhetstjenesten første gang ble varslet om Bråthen i 2015.

– Vi ble kjent med ham i 2015, den gangen med tips om en sårbar person som kanskje var i ferd med å radikaliseres. Han hadde konvertert til islam, det var første tipset vi fikk, sier Haugstøyl.

Kontraterrorsjefen sier PST gjorde en vurdering av om Bråthen var i ferd med å bli radikalisert. I tillegg vurderte man om han hadde «en intensjon eller en kapasitet til å begå vold».

– Vi visste av historikken hans fra andre områder at han hadde en lav terskel for å utøve vold, men det hadde ikke vært noe i historikken som tilsa at dette var politisk eller ideologisk motivert.

PSTs kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl sier PST første gang fikk varsel om den siktede 37-åringen i 2015. – Jeg er ikke her for å frikjenne PST, sier Haugstøyl.

Bekymringssamtale i 2017

I 2017 la Bråthen ut en video på YouTube, der han blant annet snakket om at han var en «budbringer» og «muslim».

En barndomsvenn varslet politiet lokalt om dette. Haugstøyl sier lokalt politi gjennomførte en bekymringssamtale med Bråthen to dager etter at videoen ble lagt ut.

– Vi får tips om den av mennesker som var bekymret. Det ble gjort en vurdering om det som blir sagt i videoen var en straffbar trussel, det konkluderte vi med at det ikke var, sier Haugstøyl.

Han beskriver samtidig som uttalelsene Bråthen kom med i videoen som «bekymringsfulle». Det er grunnen til at ble gjennomført en samtale med siktede i dialog med lokalt politi.

– Vurderingen var at han hadde en forklaring om at dette var en video der han ble litt revet med og ikke mente noe mer. Han hadde en ganske god forklaring på selve videoen, sier Haugstøyl.

Politiinspektør Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt ønsket fredag ikke å kommentere varslene lokalt politi skal ha fått om Bråthen.

Skyting med pil og bue i Kongsberg

Politiet utenfor matbutikken der den siktede først ble konfrontert av politiet onsdag denne uken. Han kom seg unna, etter å ha avfyrt piler mot politiet.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Varslet helsevesenet i 2018

Haugstøyl sier politiet varslet helsevesenet om siktede på nyåret i 2018. PST vurderte da at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk.

– Vi vurderte ikke ham som en ekstrem islamist i 2018, og den vurderingen har stått seg siden.

Han sier siktede etter at videoen ble lagt ut «hadde noe aktivitet som gjorde at man ikke hadde tillit til at han var helt frisk».

– Vi fikk inntrykk av at han hadde store psykiske utfordringer, og vi ville gå videre med denne informasjonen til helsevesenet. Informasjonen ble gitt tidlig i januar 2018, sier Haugstøyl.

Kongsberg

Lokalsamfunnet på Kongsberg er i sjokk og sorg etter at fem personer ble drept onsdag kveld.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

«Lavskala angrep»

Kontraterror-sjefen sier han ikke har inngående kunnskap om hvordan helsevesenet fulgte opp varselet. Han sier vurderingen i 2018 var at det var lite sannsynlig at siktede kom til å begå en terrorhandling.

– Men vi vurderte også at på bakgrunn av hans psykiske utfordringer og lave terskel for å begå vold, så mente vi at det var mulig at han kunne gjennomføre lavskala angrep, med enkle midler, sier Haugstøyl.

I et intervju i Dagsnytt 18 på NRK sier Haugstøyl at begrepet «lavskala angrep» brukes for å definere virkemidler. Dette innebærer angrep uten eksplosiver eller andre gjerningspersoner.

– Det betyr at vi mente vedkommende kunne være farlig med tanke på å utøve vold, men det var ikke vår vurdering at han var religiøst overbevist eller en ekstrem islamist.

Haugstøyl sier sikkerhetstjenesten først og fremst mente Bråthen hadde «store psykiske utfordringer».

– Klarte å få til mer enn vi trodde

Det er på det rene at 37-åringen blant annet brukte pil og bue under onsdagens angrep. I tillegg sier politiet han brukte minst to andre våpen, uten å spesifisere hva slags våpen det er snakk om. Det skal ikke være snakk om skytevåpen.

I Dagsnytt 18 ble Haugstøyl også utfordret på om vurderingen PST gjorde i 2018 var feil. Det mener Haugstøyl den ikke var. Samtidig legger han til:

– Det er dessverre veldig tragisk det han har klart å utrette. Men han har brukt enkle midler og han har ikke samarbeidet med andre. Større skala defineres som mer avanserte våpen, flere gjerningspersoner, eksplosiver og andre ting. Jeg vil ikke ta noe bort fra den tragiske hendelsen.

– Fem personer ble drept. Er dette «lavskala»?

– På bakgrunn av antall han har klart å drepe har han klart å få til mer enn vi trodde. Han har klart å utøve mer vold før han ble stanset, enn det vi vurderte i 2018.

Etter angrepet på Kongsberg ble den såkalte PLIVO-instruksen aktivert. NRKs reporter Olav Døvik forklarer hva det innebærer.

– Ikke religiøs person

Haugstøyl er åpen på at PST mente det var utfordrende å vurdere hvordan 37-åringen skulle følges opp i 2018.

– Dette var ikke en religiøs person som var overbevist. Så mente vi at det først og fremst var helsevesenet som måtte bruke sine verktøy for å få ham ut av sporet han var inne i.

– Er det noe mer dere kunne gjort?

– Det viktigste for oss er å ikke sitte inne med denne informasjon uten å dele det. Vi har godt samarbeid med politiet og har delt det med helse, instanser som har verktøy til å forsøke å løse de problemene som er i slike typer saker, sier Haugstøyl.

Han legger til at det er viktig at etterforskerne nå må få bruke tid på komme til bunns i fakta i saken.

Skal evaluere politiet og PST

Fredag melder Politidirektoratet at de skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-angrepet. Evalueringen skal både gjelde det som skjedde under hendelsen og i forkant.

Beslutningen er tatt i samråd med PST og Politidirektoratet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse.

Politiets oppgaveløsningen da fem personer ble drept, og håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen i forkant, samt informasjonsflyten mellom politiet og PST, skal evalueres.

– Selve innretningen på gjennomgangen, vil vi måtte komme tilbake til i løpet av en til to ukers tid, sier Bjørnland og Sjøvold.

Spesialenheten for politisaker er også varslet og skal på selvstendig grunnlag vurdere etterforskning av politiet.

Mener teori om sykdom er styrket

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold snakket torsdag også om 37-åringens psykiske helsetilstand. Sjøvold pekte blant annet på at Bråthen har vært «inn og ut av helsevesenet som relevant for saken».

På en pressekonferanse fredag opplyste politiet at teorien om at sykdom er årsaken til drapene er styrket. 37-åringen er ikke siktet for terrorangrep, men politiet har vært tydelige på at denne vurderingen kan endre seg.

37-åringen er nå overført til en lukket helseinstitusjon, og skal undersøkes av rettssakkyndige psykiatere. Han har så langt forklart seg om motivene i to avhør. Politiet sier det vil avhøres flere avhør så snart helsetilstanden til siktede tillater det.

Bilde av området hvor drapene på Kongsberg skjedde

AKTUELT NÅ