NRK Meny
Normal

PST: – Flere norske fremmedkrigere

Politiets sikkerhetstjeneste mener nå flere enn tidligere antatt har reist fra Norge for å knytte seg til opprørsgrupper som IS i Syria, og frykter flere har kapasitet til angrep av samme dimensjoner som i Paris.

Benedicte Bjørnland

Det er ingen opplysninger som knytter handlingene i Frankrike til Norge eller norske interesser, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland som ikke mener at trusselbildet i Norge endres.

Foto: Peter Talos / NTB scanpix

– Det er flere som har reist og vi vurderer nå at det er rundt 70 personer som totalt sett har reist til konflikten i Syria, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

PST oppjusterer dermed tallet fra i høst da de anslo at rundt 60 norske fremmedkrigere hadde reist for å delta i krigen.

– Det er vel en trend som vi har sett utvikle seg gjennom 2014 som har fortsatt, sier PST-sjefen.

Justerer fortløpende

Tidligere har norske myndigheter anslått at rundt 60 personer har reist fra Norge for å knytte seg til opprørsgrupper i Syria som IS. Bjørnland sier dette er personer de med høy grad av sikkerhet kan fastslå er fremmedkrigere og at de fortløpende justerer dette tallet når det er grunnlag for det. Samtidig kan de ikke utelukke mørketall.

Flere franske medier har meldt at de terrormistenkte har reist til Syria og kan ha fått våpentrening der.

– Vi kan ikke utelukke at noen tilsvarende handlinger som det vi har sett i Paris kan skje i Norge. Det er observert en dreining i målutvelgelse mot mer myke, men symboltunge mål og det er også observert en dreining mot at man benytter håndvåpen som metode og middel, sier Bjørnland.

Er dette vanskeligere å beskytte seg mot enn et tradisjonelt bombeangrep?

– Det sier seg selv at handlinger med lav planleggingshorisont ved hjelp av enkel midler mot myke mål er svært vanskelig å forebygge, sier Bjørnland.

PST-sjefen sa på en pressekonferanse i dag at de har en viss kontroll de på hjemvendte fremmedkrigerne som befinner seg i Norge, et antall på rundt 20 personer.

Hun sa også at terrorangrepet i Paris foreløpig ikke endrer trusselbildet i Norge.

– Styrker sikkerheten i det stille

Forfatter Kjetil Stormark tror man vil se en smitteeffekt av gårsdagens angrep i Frankrike.

– Dette vil inspirere andre deler av den militante, islamistiske bevegelsen til å gjennomføre angrep mot mål av samme type i andre land. Denne aksjonen har ført til at risikoen i Norge og resten av Europa har blitt vesentlig større, sier Stormark.

Selv om trusselnivået i Norge ikke er økt, tror Stormark at det tas grep i politiet i tiden framover.

– Innad i de lukkede rom foregår det nok nå et arbeid for å skjerpe sikkerheten ved symbolbygg i Oslo og rundt viktige arrangementer de neste ukene, tror Stormark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger