Hopp til innhold

PST: – Strømmen av fremmedkrigere har ikke avtatt

Selv om flere fra Norge er drept i kamper i Syria, fortsetter strømmen til terrorgruppene som deltar i borgerkrigen.

PST informerer om terrortrusselen

FORTSATT BEKYMRET: På pressekonferansen torsdag kunne PST-sjef Benedicte Bjørnland fortelle at trusselen mot Norge var svekket. Men fortsatt er PST bekymret for nordmenn som reiser for å delta i kamper i Syria.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

PST-sjef Benedicte Bjørnland ser at trenden fortsetter: Nordmenn rekrutteres til terrorgruppene i Syria som før.

– Det er en vedvarende reisevirksomhet som bekymrer oss. Det er knyttet til at vi ser at enkeltindivider som reiser, knytter seg til ekstremistgruppene ISIL og Nusrafronten, sier hun.

Tidligere i år kom det meldinger om at strømmen avtok noe på grunn av innbyrdes kamper mellom terrorgrupper i Syria.

Flere drept

Men det avkrefter Politiets sikkerhetstjeneste nå.

– Vi ser at det er nå over 50 personer som har reist fra Norge til Syria. Noen har returnert, noen har blitt drept. Reisevirksomheten har på ingen måte avtatt. Det er vår største bekymring i inneværende år, sier Bjørnland.

Etter det NRK vet skal ni av dem som har reist fra Norge være drept. PST vil ikke bekrefte antallet, bare at det er flere. Men det stopper ikke rekrutteringen, fortsatt reiser krigere fra Norge.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

ISIL-MEDLEMMER I SYRIA: Flere nordmenn skal ha sluttet seg til ISIL og kjempet på deres side i borgerkrigen i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

NRK kjenner til at minst 15 av dem som har reist til Syria har kommet tilbake. Hva de har lært under sitt opphold er noe av det som bekymrer PST-sjefen.

I går ble det klart at trusselberedskapen var avblåst. Norge er tilbake på samme nivå som vi var før terrortrusselen mot landet ble kjent. Men det betyr på ingen måte at den generelle bekymringen knyttet til at nordmenn reiser til Syria for å delta i hellig krig er blitt noe lavere.

– Alvorlig trussel

Bjørnland sier denne trusselen fortsatt er svært alvorlig.

– Gjennom den aktiviteten så kan de risikere å delta i drap, tortur, og andre grusomheter. De får erfaring fra strid, som kampteknikker og å lage eksplosiver. Og i verste fall kan de motta et oppdrag om å gjøre noe når de returnerer til Norge. Akkurat det er vår største og tydeligste bekymring i dag, sier hun.


Justisministeren deler den bekymringen.

– Så vi må ta dette på to vis. Det ene er forebyggingssporet, som er et ekstremt viktig spor som egentlig er et samfunnsansvar for deg og meg også. Hva skal jeg melde om? Hva skal jeg se etter? Samtidig som at det er viktig at vi gir tjenestene de virkemidlene de trenger for å håndtere dem som allerede er radikalisert, sier han.

AKTUELT NÅ