Professor: – DNB har gjort det politikerne sier

Professor Jan Ketil Arnulf mener politikerne har vel så mye ansvar som banken selv for praksisen til DNB Luxembourg.

Jan Ketil Arnulf

KRITISK: Jan Ketil Arnulf mener det er noe galt med hele systemet hvis politikerne ikke ønsker at noe lovlig blir gjort.

Foto: Ellen Omland

– Politikernes tale er ganske dobbel. De sier på den ene siden at de ikke vil forby visse former for praksis, og på den andre siden at de ikke synes folk skal gjøre det. Det er å sende ut et tveegget signal, mener Jan Ketil Arnulf, professor i organisasjon og ledelse på Handelshøgskolen BI.

DNB har kommet i fokus etter avsløringene som går under «Panama Papers», og som Aftenposten fører an i Norge. Norges største bank har tilrettelagt for at rike nordmenn har kunnet skjule penger i skatteparadis.

Men ingen kan likevel vise til at DNB har gjort noe ulovlig.

– Med mindre de kan vise at DNB har begått et lovbrudd, så har for så vidt DNB bare gjort sånn som politikerne har sagt, sier Arnulf.

Makt og ressurser

Svein Flåtten

INTERNASJONALT: Svein Flåtten mener kampen mot skatteparadis ikke kan tas i Norge alene.

Foto: HALLGEIR AUNAN / NRK

– Hvis det er mulig for store statseide bedrifter å operere legalt og samtidig gjøre ting som man ikke vil og som politikerne selv ikke ønsker at blir gjort, så er det noe galt med systemet, fortsetter han.

– Så systemet må endres?

– Ja, da må systemet endres. Det er et etisk selskapsansvar eller lederansvar, men ansvaret er vel så mye politikernes hvis selskapet operer innenfor det lovlige.

«Panama Papers» er et internasjonalt graveprosjekt, så også i USA kommer avsløringer fram.

– Mye er lovlig, men akkurat det er problemet. Det er ikke det at de bryter loven, men lovene er så dårlig utformet, sa president Barack Obama onsdag.

– Brudd på samfunnskontrakten

Hvis vi beveger oss tilbake til Norge. Hva kan vi da gjøre med lovene her?

– Den norske lovgivningen får vi ikke gjort så mye med, sier Svein Flåtten, finanspolitisk talsperson i Høyre.

Han mener vi må styrke det internasjonale samarbeidet fordi kampen mot skatteparadiser er kampen mot manglende åpenhet og innsyn.

– Men det er ikke en kamp mot skattekonkurranse, for den kommer vi alltid til å ha og den deltar vi faktisk i selv, sier Flåtten.

Snorre Valen

- KAN ENDRES: Snorre Valen mener det er mulig å gjøre det vanskeligere å flytte overskudd ut av landet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

SVs Snorre Valen, medlem av finanskomiteen på Stortinget, mener det er en brudd på samfunnskontrakten når de med størst formuer ikke bidrar på lik linje med andre.

– Det undergraver hele velferdsstaten. Det forsvinner sannsynligvis mer enn tusen milliarder euro hvert år til skatteparadiser, sier Valen.

– Er det noen lovendringer som kunne gjort det ulovlig for DNB Luxembourg å ha denne praksisen?

– Jeg tror det er vanskelig å lage helt konkrete lover som forbyr å lage en konto i et lavskatteland, men det er helt klart mulig å lage lover som gjør det mye vanskeligere å flytte overskuddet sitt ut av Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger