Ba DNB avvikle Luxembourg-praksis i 2007

– Jeg er veldig overrasket over at DNB ikke tok grep, sier Kristin Halvorsen, som var finansminister i 2007. Hun mener det var vanskelig for DNB å misforstå budskapet hennes.

Kristin Halvorsen, leder i Bioteknologirådet

REAGERTE PÅ DISKRESJON: Kristin Halvorsen kritiserte DNB tilbake i 2007.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Uansett forventer jeg nå at DNB Nor avvikler dette tilbudet»

Sitatet er fra 2007 og ble uttalt av daværende finansminister Kristin Halvorsen. DNBs filial i Luxembourg var under lupen fordi det på selskapets hjemmesider ble markedsført for en banktjeneste som var diskret og opererte under Luxembourgs banksekretesse. Det siste betydde i prinsippet at det var vanskelig for utenforstående å få innsyn.

DNB har kommet i søkelyset etter Aftenpostens ferske avsløringer om at selskapet la til rette for nordmenn i skatteparadis. I perioden 2006 – 2010 bisto DNB Luxenbourg rundt 40 norske kunder med å opprette selskap på Seychellene.

I et intervju i NRK Dagsrevyen 24. august 2007 var Kristin Halvorsen sterkt kritisk til DNB. Den gangen dreide det seg kun om Luxembourg.

– Det er ikke noe tvil om at dette er en måte å gjemme bort penger på i utlandet, og det markedsføres som det. Det er å oppfordre til ulovligheter i Norge, sa hun, og ba altså videre om at hele tilbudet banken markedsførte for skulle avvikles.

– Begreper på hjemmesiden

– Jeg er veldig overrasket over at DNB ikke umiddelbart tok affære og ryddet opp i dette. Det var mye offentlig oppmerksomhet rundt dette og beskjeden fra meg var veldig tydelig, sier Kristin Halvorsen i dag.

Rune Bjerke uttalte til NRK tidligere mandag ettermiddag at verken selskapets konsernledelse eller styre visste om den tvilsomme virksomheten i Luxembourg. Han tok over som konsernsjef 1. januar 2007, og hadde dermed ansvaret da Halvorsen reagerte.

Bjerke referer til Halvorsens anmodning som et utspill som handlet om markedsføringen på hjemmesidene.

– Det Kristin Halvorsen den gangen rykket ut mot var vår bruk av begreper på vår hjemmeside. Den ble omgående ryddet opp i. I så måte tok vi finansministerens utspill på det tidspunktet på alvor.

Vil ikke spekulere

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB

HADDE ANSVARET: Rune Bjerke mener DNB fulgte oppfordringen fra daværende finansminister Kristin Halvorsen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det Kristin Halvorsen ber dere helt konkret om å gjøre, er å slutte å tilby denne tjenesten. Ikke bare ta den bort fra hjemmesiden deres som en reklame.

– Det kan ikke jeg huske å sett noe sted. Hvis du har et eksempel på det vil jeg gjerne ha det presentert.

– Hun sier til dagsrevyen at DNB må slutte med dette.

– Slutte med hva?

– Med å tilby og skaffe kundene hemmelighold gjennom en egen tjeneste i Luxembourg.

– Det er riktig. Hun tok opp bruk av et ord som da ble brukt på hjemmesiden vår, sekretesse, og viste til at det var en del av Luxemburgs praksis i banksammenheng. Det begrepet tok vi bort fra hjemmesiden etter Kristin Halvorsens utspill. Vi forsøkte også å se hvordan vi kunne redusere og endre praksis som kunne føre til at omdømme i DNB ble rammet, svarer Bjerke.

– Hvilken nytte skulle kundene ha av denne sekretessen? Pengene ble uansett stående på den samme kontoen

– Det er det mange måter å spekulere i. Det ønsker ikke jeg å gjøre. Mitt poeng er at dette burde ikke skjedd uansett.

Rune Bjerke har fått tilbud om å kommentere også det ferske intervjuet med Kristin Halvorsen, men han ønsker ikke å tilføye noe.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger