DNB fikk ikke beskjeden om å avvikle skatteparadis

Kristin Halvorsen mener hun ga DNB «tydelig beskjed» om å slutte med «diskrete tjenester» i Luxemburg. Byråkratene hun var sjef for nøyet seg imidlertid med å be DNB slutte å reklamere for dem.

Kristin Halvorsen, leder i Bioteknologirådet

OVERRASKET: Tidligere finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier hun er overrasket over at DNB ikke kvittet seg med banktjenester hun mener bidro til å gjemme penger i utlandet. Men hennes eget departement ga ikke beskjed om at DNB skulle gjøre dette.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det var mye offentlig oppmerksomhet rundt dette og beskjeden fra meg var veldig tydelig, sier Kristin Halvorsen.

Hun var finansminister da DNBs filial i Luxemburg i 2007 ble kritisert for å tilby «diskrete» banktjenester. I et intervju med NRK Dagsrevyen ba hun banken om å avvikle tilbudet.

Mandag fortalte hun NRK at hun er «veldig overrasket» over at det ikke skjedde.

– Kunne skade DNBs omdømme

Men det burde hun kanskje ikke være: Beskjeden som gikk fra byråkratene i Kristin Halvorsens eget departement var nemlig ikke at DNB skulle avvikle tilbudet - kun markedsføringen av det.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet Eva Karin Dahle Rabben

MÅTTE RETTE MARKEDSFØRINGEN: Det sier fungerende kommunikasjonsdirektør Eva Karin Dahle Rabben.

Foto: Pressebilde

Det bekrefter fungerende kommunikasjonsdirektør i Finansdepartementet, Eva Karin Dahle Rabben, i en e-post til NRK.

– Finansdepartementet tok i august 2007 muntlig kontakt med Finanstilsynet. Etter dette tok Finanstilsynet opp med DNB at opplysninger på internett kunne oppfattes som skatteunndragelse, og ba banken vurdere å endre denne omtalen ut fra hensynet til omdømmet.

DNB er nå igjen i hardt vær etter Aftenpostens avsløringer om at banken har lagt til rette for at nordmenn kan plassere pengene sine i skatteparadiser.

Ba om endring av nettsider

Finanstilsynet sier at de fulgte opp henvendelsen fra departementet ved å ta muntlig kontakt med noen i DNB. De vil ikke si hvem.

– Saken ble fulgt opp muntlig fra Finanstilsynets side ovenfor DNB. Banken fulgte umiddelbart opp med endring av de aktuelle nettsidene hvor markedsføringen frakom, skriver kommunikasjonssjef Jo Singstad i en e-post til NRK.

Dette er også slik DNB oppfattet det, sa konsernsjef Rune Bjerke til NRK på mandag.

– Det Kristin Halvorsen den gangen rykket ut mot var vår bruk av begreper på vår hjemmeside. Den ble omgående ryddet opp i. I så måte tok vi finansministerens utspill på det tidspunktet på alvor, sa Bjerke.

Fjernet informasjon

FJERNET INFORMASJON: Det var blant annet denne informasjonen som ble fjernet fra DNBs nettsider.

Foto: Skjermdump

I Dagsrevyens reportasje fra 2007 sa daværende informasjonsdirektør Eivind Grønstad følgende om håndteringen av kritikken fra Halvorsen.

– Vi tar denne kritikken som kommer frem veldig alvorlig. Vi vil se på alle forhold den berører og se om det er ting vi må endre på for å sikre at all vår virksomhet lever opp til de strenge reglene vi har i DNB Nor.

– Ga klar beskjed til embedsverket

Kristin Halvorsen skriver i en SMS til NRK at det er embedsverkets oppgave å følge opp bestillinger fra statsråden.

– Det er ingen tvil om at min mening var at hele tilbudet som kunne benyttes til skatteunndragelse skulle avvikles, og at DNB offentlig sa at de skulle gå gjennom hele saken.

– Burde du tatt denne saken i egne hender og fulgt opp ovenfor DNB?

– Det er embedsverkets oppgave å følge opp bestillinger fra statsråden. Det skjer aldri at finansministeren selv ringer med et oppdrag til Finanstilsynet. Uansett sa DNB offentlig at de skulle gå gjennom alle forhold.

Jan Bjørland

HADDE ANSVARET: Ekspedisjonssjef Jan Bjørland.

Foto: Finansdepartementet

– Ga du klar beskjed til embedsverket, og ikke bare til NRK, om at du ville ha en avvikling av tilbudet og ikke bare av reklamen for det?

– Selvsagt, skriver Halvorsen.

Ekspedisjonssjef Jan Bjørland har i dag en av Finansdepartementets høyeste administrative stillinger. I 2007 var han som avdelingsleder ansvarlig for å utføre Halvorsens bestilling. Bjørland henviser til informasjonsavdelingen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger