Politiet tar beslag i lydloggene

Politiet overtar etterforskningen av lydloggene fra Regjeringskvartalet for å lete etter trusselen som skal ha blitt ringt inn til departementene før 22. juli.

Møte Lippestads kontor

NY AVTALE: Representanter fra politiet hadde mandag et møte med Breiviks forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad på Lippestads kontor.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Det er klart etter et lukket møte mellom Anders Behring Breiviks forsvarere og etterforskningsledelsen i Oslo mandag.

Til nå er det sikkerhetsavdelingen i Regjeringskvartalet som har hatt ansvar for å lete gjennom det omfattende materialet, men etter press fra forsvarene tar politiet over arbeidet med å granske opptakene.

– Vi er godt fornøyd med at politiet skal gjennomgå loggen, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Lippestad har tidligere klaget på politiets etterforskning av telefonsamtalen til departementene, der en mann truet både statsministeren, Gro Harlem Brundtland og AUF.

– Jeg forstår ikke hvorfor de ikke har prioritert dette, sa Lippestad til NRK fredag.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

TAR BESLAG I LYDLOGGER: Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter at politiet vil gjennomgå lydloggene fra Regjeringskvartalet.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

– Husker ikke innholdet

Bakgrunnen for fokuset på telefonsamtalen er at en ansatt i Regjeringskvartalet har forklart i politiavhør at hun i mars i fjor mottok en samtale der en mann kom med trusler.

I samtalen nevnte mannen blant annet et manifest og skyting mot AUF-ere. Kvinnen varslet sin overordnede, men saken skal ikke ha blitt tatt videre.

Selv om forsvarerne bekrefter at Breivik oppgir å ha ringt departementene under planleggingen av terrorangrepet, er det fortsatt uklart om det var den terrorsiktede som sto bak trusseltelefonen.

– Han sier han har ringt, men husker ikke innholdet i samtalen, sier Lippestad.

Krevende

Departementets sikkerhetsfolk har allerede gått gjennom en stor del av lydloggene.

Så langt har de ikke funnet samtalen kvinnen har omtalt i avhør, ifølge politiet.

– Vi har samarbeidet med sikkehetsavdelingen i Regjeringskvartalet, men vil nå ta beslag i dette, og snarlig motta harddisken, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Ifølge Kraby inneholder harddisken ett år med opptak. Sikkehetsavdelingen har til nå gått gjennom et halvt år av materialet.

– De har gått gjennom dette uten å finne noe, men politiet vil også gå gjennom materialet, fordi det er viktig for forsvarerne. Det er et enormt materiale, sier politiadvokaten.

Nekter fortsatt avhør

Lippestad

VIL FORTSETTE AVHØRENE: Forsvarer Geir Lippestad sier Breivik er positiv til å snakke med politiet, men at han ønsker klarere retningslinjer knyttet til PC-bruk i fengselet.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Under møtet mandag diskuterte politiet og forsvarerne flere sentrale spørsmål, blant annet knyttet til politiets ønske om nye avhør med Breivik.

Den terrorsiktede 32-åringen har nektet å snakke med politiet siden 11. januar. Da avbrøt han samtalene fordi politiet ikke ville innfri kravene hans om PC-bruk i fengselet.

Ifølge Breivik skal politiet ha lovet ham fri tilgang til PC uten internett, men med tekstbehandlingsprogrammet Word, samt en printer på cella under hele soningen.

Politiet på sin side mener de kun har lovet ham tilgang til dette fram til det foreligger en rettskraftig dom.

Skriftlig avtale

Mandag ble partene enige om at politiet skal skrive et brev der de presiserer hvilken tilgang den tiltalte skal ha til PC og andre hjelpemidler i den perioden han sitter varetektsfengslet.

– Utover varetektsperioden kan ikke politiet gi noen garantier til Anders Behring Breivik. Det tror jeg han forstår, sier Geir Lippestad til NRK.

Ifølge forsvareren er hans klient positiv til å fortsette samtalene med politiet så fort det foreligger en klarere avtale.

– Han ønsker blant annet å forklare seg om sakkyndigrapporten, og det som har kommet fram om den. PC-en er viktig for ham som et arbeidsredskap. For oss er PC-en viktig for å unngå isolasjonsskader, sier advokaten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger