Hopp til innhold

Politiet etterforsker ytringer mot Lan Marie Berg

Politiet i Oslo har bestemt seg for å etterforske hetsen som MDG-politiker Lan Marie Berg har blitt utsatt for.

Lan Marie Berg er politiker for MDG og byråd i Oslo.

Lan Marie Berg (MDG) er miljøbyråd i Oslo.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Politiet har blitt kjent med at det er blitt fremsatt en rekke ulikeartede ubehagelige ytringer mot Lan Marie Berg, og da er politiet forpliktet til å etterforske om noen av disse uttalelsene kan være straffbare, sier politiadvokat Viola Bjelland til NRK.

Bjelland sier at politiet nå har funnet at det er grunnlag for å etterforske. Det er opprettet anmeldelse mot personer som har ytret seg i sosiale medier.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor mange som er anmeldt.

Viloa Bjelland

Politiadvokat Viola Bjelland i Oslo politidistrikt.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Når politiet er kjent med at det er fremsatt slike ytringer mot en politiker i Norge, og konsekvensen av det kan legge en demper på den offentlige debatt, så utgjør det en trussel mot demokratiet, sier Bjelland.

Hun ønsker ikke å si hvor mange personer som er anmeldt. Politiet i Oslo er i kontakt med «et par» andre politidistrikt om saken.

Hun understreker at ikke alle såkalte ubehagelige ytringer er straffbare.

Skal finne ut om ytringene er straffbare

Etterforskningen skal avdekke om uttalelsene er straffbare. Blant straffebudene er oppfordring til straffbar handling og hensynsløs adferd, heter det i pressemeldingen.

Etter å ha kontaktet Lan Marie Berg på søndag kveld, besluttet Oslo politidistrikt på mandag å undersøke om noen av kommentarene kunne være straffbare.

– Både avdekking og straffeforfølgning kan være virkningsfullt. Men også andre tiltak som at politiets nettpatrulje patruljerer i kommentarfeltene på nett kan ha god forebyggende effekt, sier politimester Beate Gangås i meldingen.

Gangås sier at trusler og hatefulle ytringer mot politikere og folkevalgte er en alvorlig trussel mot demokratiet.

Det var en rekke nedsettende kommentarer rettet mot MDG-politiker Lan Marie Berg i en Facebook-gruppe som satte sinnene i kok i helgen.

Mandag fortalte Berg om hets hun har blitt utsatt for siden hun gikk inn i politikken.

NRK har vært i kontakt med MDG, og verken partiet eller Berg ønsker å kommentere ytterligere.

Tirsdag skrev Berg på Facebook at det er en stor lettelse at politiet vil følge opp hetsen rettet mot henne.

Unge kvinner hardest rammet av hets

«De siste dagene har jeg ført meg litt mindre alene», skrev Berg. Hun skrev også at hun har forsøkt å ikke forholde seg til kommentarene om henne.

«Det er lettest å bare se bort, og jeg har sett meg nødt til å gjøre det for å kunne fokusere på jobben min. Samtidig føles det utrygt å bare ignorere problemet», skrev Berg.

Tirsdag sa en av fire administratorer i Facebook-gruppa unnskyld til Lan Marie Berg.

Administratorene har satt gruppa på pause for å rydde opp i kommentarfeltene.

– Jeg ønsker å si unnskyld, Lan Marie. Hun fortjener ikke så mye hets bare fordi enkelte ikke liker politikken hennes. Det er ikke sånn vi ønsker å ha det, sa administrator Isabel Olsen Helgesen til NRK.

Oljeminister Tina Bru (H), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo og statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som har gått hardt ut mot hetsen Berg har fått mot seg.

I innlegget takket Berg for omtanken fra både politiske motstandere og andre.

En rapport som ikke enda er lansert fra Likestillings- og diskrimineringsombudet finner at kvinner under 30 er hardest rammet av hat og trakassering på nett.

Kvinner opplever også mye mer hets på grunnlag av kjønn enn menn, ifølge rapporten NRK har fått tilgang til.

Rapporten baserer seg på en spørreundersøkelse blant 2031 Facebook-brukere, gjennomført våren 2020 av analyseselskapet YouGov.

AKTUELT NÅ