Hopp til innhold

Erna Solberg: – Det verste er at det skader tilliten til oss

Politiet har startet etterforskning av statsministerens 60-årsfeiring for mulig brudd på smittevernforskriften. Flere enn ti personer feiret statsministeren to kvelder på rad.

Erna Solberg og Sindre Finnes på Geilo

Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes på Geilo i vinterferien.

Foto: Skjermdump Instagram

– Jeg tenker det er helt naturlig når vi kanskje har brutt en forskrift at de vurderer det, og at de behandler meg og min familie som andre folk, sier statsminister Erna Solberg til NRK fredag ettermiddag.

Fredag morgen ble det klart at politiet skal etterforske statsministerens bursdagsfeiring på Geilo.

Skadet tillit

– Hvis de kommer fram til at regler er brutt, skal vi selvfølgelig gjøre opp for oss. Jeg er forberedt på at vi må betale bøter hvis vi har brutt forskriftene.

Erna Solberg sier at familien bestilte tre bord på Hallingstuene restaurant. Der var de 13 personer, Solberg selv deltok ikke på middagen.

Hallingstuene,

Hallingstuene restaurant, hvor Solbergs familie spiste middag fredag. Statsministeren var ikke til stede denne kvelden.

Foto: VisitNorway

– Jeg var ikke bevisst på at også tre familier på restaurant blir definert som et arrangement når man er over 10 personer.

Solberg beklager dypt at de ikke fulgte smittevernreglene.

– Den største skaden dette har gjort, er at det skader tilliten til oss som generelt står for disse tingene. Det synes jeg er veldig leit, for folk har stilt voldsomt opp i disse tider.

På spørsmål om hva Solberg forventer etter det som har skjedd, svarer hun:

–Jeg forventer at både jeg og andre følger smittevernreglene.

– Jeg forventer at folk er bedre enn statsministeren.

Nå er politietterforskningen i gang.

– Vi får hjelpe politiet å oppklare saken så godt vi kan, sier statsministeren.

Etterforskningen

I pressemeldingen fra sørøst politidistrikt, står det:

«På bakgrunn av informasjon som har fremkommet i pressen, samt statsministerens egne uttalelser, har politiet besluttet å iverksette etterforskning knyttet til mulig brudd på smittevernforskriften.

Etterforskningen skal avklare hva som faktisk har skjedd om hvorvidt dette kan være brudd på enten lokale eller sentrale forskrifter.

Saken vil deretter bli vurdert av påtalemyndigheten i forhold til en eventuell strafferettslig reaksjon».

– Med bakgrunn i opplysninger som er fremkommet i media, og uttalelser som statsministeren har gjort selv, har vi besluttet å iverksette etterforskning for å se om det er noe straffbart i forhold til smittevernforskriftene. Det sier driftsleder hos politiet i Buskerud, Øyvind Aas.

Øyvind Aas, politimester Drammen

Driftsleder hos politiet i Buskerud, Øyvind Aas

Foto: Ellen Karin Moen / NRK

Aas sier at de har besluttet å iverksette etterforskning for å belyse om det har skjedd noe straffbart eller ikke.

– Nå lager vi en etterforskningsplan som iverksettes av påtalemyndigheten for å fremskaffe opplysningene som trengs.

Øyvind Aas sier at saken ikke er veldig krevende i forhold til andre saker de håndterer og etterforsker.

– Vi vet ikke hvor stor etterforskningen blir på det tidspunktet her, men vi håper at vi kan få en avgjørelse så raskt som mulig. både fordi det er av interesse for samfunnet, og fordi det er av interesse for dem som er berørt.

Aas sier at det i slike saker som denne er snakk om bøtenivå på straffen.

– Det er det som har vært gitt i forhold til brudd på smittevernforskrifter, både lokale og sentrale, tidligere. Vi er i en pandemi, og det er ønsket at politiet skal reagere når det skjer overtredelser.

Han sier at det er for tidlig å si noe om hvorvidt etterforskningen bare vil gjelde statsministeren eller også de andre deltagerne i feiringen.

Det veiledende bøtenivået for brudd på regler om møteforbud når privatpersoner arrangerer, er 20.000 kroner. For deltakere er bøtenivået 10.000 kroner, ifølge Riksadvokatens midlertidige direktiv.

Det glapp

– Jeg burde visst bedre, sa statsministeren om feiringen til NRK torsdag.

Men hun la til at hun ikke tenkte at smittevernregler ble brutt under turen, før NRK kontaktet henne om saken.

– Det var litt tilfeldig at det ble slik at alle ble sittende og snakke sammen i forskjellige grupper. Det var en stor leilighet med to etasjer. Folk fulgte smittevernreglene, vi var opptatt av å gjøre det den helgen. Men det glapp. Det burde jeg ikke ha tillatt, sa Erna Solberg.

14 til stede

Torsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg feiret 60-årsdagen sin på Geilo med familien. Feiringen av 60-årsdagen var fredag 26. februar. 13 personer i følget samlet seg da på restauranten Hallingstuene på Geilo. Statsministeren var ikke til stede denne kvelden.

Lørdag kveld samlet familien seg for å spise i en av leilighetene Solbergs familie hadde leid på Geilo. Det var 14 personer i leiligheten, med statsministeren til stede.

Ustedalen hotell og resort

Erna Solberg og familien bodde på Ustedalen Hotell & Resort på Geilo i vinterferien.

Foto: Caroline Utti

I de nasjonale smittevernreglene for februar, sto det at man ikke kunne være flere enn 10 personer samlet i et privat arrangement på en restaurant. Slik var også de lokale reglene i Hol kommune hvor Geilo ligger den 25. februar, får NRK bekreftet av kommunen.

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen sa til NRK torsdag at dette dreier seg om brudd på paragraf 13 i covid-forskriften.

Erna Solberg sier at dersom det er gjort noe straffbart, så vil hun betale for det.

Jeg skjønner hvis folk er lei seg og sinte, sa Solberg i Debatten onsdag kveld.

AKTUELT NÅ